Γεννηματά: Η νέα εποχή περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Γεννηματά: Η νέα εποχή περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα

Γεννηματά: Η νέα εποχή περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
«Εμείς έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Θέλουμε ανάπτυξη για όλους, ισχυρή μεσαία τάξη,  και πραγματική αλληλεγγύη για τους αδύναμους» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε:

«
Πιστεύουμε ότι η νέα εποχή για την χώρα περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση και την παλινόρθωση της Δεξιάς».

«Δουλεύουμε για  την Ελλάδα  της αυτοπεποίθησης, της αισιοδοξίας, της δημιουργίας, της πραγματικής ελπίδας για τους πολίτες. Για όλα όσα  ιστορικά η προοδευτική παράταξή πρόσφερε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες» συνέχισε και ξεκαθάρισε πως «το Κίνημα Αλλαγής ούτε καθοδηγείται ούτε πολύ περισσότερο χειραγωγείται με οποιασδήποτε μορφής επιθέσεις. Είτε πρόκειται για  επιθέσεις δήθεν φιλίας είτε για  επιθέσεις συκοφαντίας».
Κλείσιμο

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε τις προτεραιότητες:

Πρώτον, Κίνημα Αλλαγής με αναγεννημένη πολιτική δομή και οργάνωση, με ριζική αλλαγή στις κατεστημένες λογικές, των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων,  με νέα αντίληψη στην σχέση του με τους πολίτες.

Δεύτερον, παράταξη σύγχρονη, απαλλαγμένη από κάθε παθογένεια του παρελθόντος.

Τρίτον, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα καινοτομήσουμε θεσμοθετώντας πρώτοι εμείς το ψηφιακό κόμμα στη Ελλάδα, με διαδικασίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας Διαβούλευσης, Διαλόγου, Δημοψηφισμάτων και Ψηφοφοριών στο Κίνημα Αλλαγής.

Τέταρτον, κάνουμε το Συνέδριό μας υπόθεση όλου του προοδευτικού κόσμου. Δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι και στην εκλογή των Συνέδρων, «ανοίγοντας» και πάλι το Μητρώο.

«Δημιουργούμε μια μεγάλη Εθνική Κοινωνική Συμμαχία για μια  νέα εθνική αυτοπεποίθηση που θα οδηγήσει  στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Για να γυρίσει η Ελπίδα και η Αξιοπρέπεια στη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων» τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Σημεία ομιλίας της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ):

1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Η οργάνωση της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν από την Κυβέρνηση, υπήρξε ένα μεγάλο φιάσκο που έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα. 
Και το χειρότερο η Κυβέρνηση που εξαπάτησε κατ’ εξακολούθηση τον ελληνικό λαό δείχνει μοναδική συνέπεια να εκπληρώσει τις κρυφές δεσμεύσεις που  φαίνεται ότι ανέλαβε έναντι του κ. Ερντογάν και μάλιστα χωρίς κανένα ορατό αντάλλαγμα. 

2. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Στο θέμα των Σκοπίων μετά το αδιέξοδο και με τους άστοχους χειρισμούς της ΝΔ, η παράταξή μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος αυτού. 
Το 1995 με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου προχωρήσαμε στη σύναψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για την προώθηση φιλικών σχέσεων, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Στην περίοδο 2001-2002 με κυβέρνηση του Κ. Σημίτη κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος στη βάση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (ergaomnes).  
Σήμερα η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η έλλειψη κάθε ουσιαστικής ενημέρωσης για τις συνομιλίες και η πατριδοκάπηλη στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, υπονομεύει ευθέως την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης. 
Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δέσμια των δικών της αντιφάσεων δίνει μάχες οπισθοφυλακών. 
Καταγγέλλουμε  τα μικροκομματικά παιχνίδια και όλο το ανούσιο blamegame μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα , όπου αντιδικούν με στόχο να ακούγονται ευχάριστα στο εσωτερικό ακροατήριο του ενός ή του άλλου άκρου.
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται υπεύθυνα και  σταθερά στο πλαίσιο των διαμορφωμένων θέσεων της χώρας  για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό,  για όλες τις χρήσεις η οποία θα συνοδεύεται από ρητές δεσμεύσεις αποτροπής ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. 
Θα τοποθετηθούμε με αυτά τα κριτήρια όταν η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑ καταθέσει το προϊόν της διαπραγμάτευσης της στο τραπέζι. 
Δεν θα γίνουμε μέρος της θεατρικής παράστασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων αυτόκλητων κομπάρσων. 

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ 

Οι δηλώσεις Νταισελμπλουμ είναι αποκαλυπτικές. Με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και Υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, « σχεδόν τα πάντα έγιναν πιο εύκολα» για την εφαρμογή των συντηρητικών πολιτικών λιτότητας.
Τα έδωσαν όλα.
Η δήθεν καθαρή  έξοδος από τα μνημόνια  είναι το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη «φροντίσει» να περάσει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας και του λαού.  Με την έξοδο από το 3ο -δικό του- Μνημόνιο, έχουμε  είσοδο στο 4ο άτυπο Μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνήσει  και προκαταβολικά νομοθετήσει

4.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Κάνουμε το Συνέδριό μας υπόθεση όλου του προοδευτικού κόσμου.
Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροαριστεράς.
Συνέδριο σταθμός για ένα ισχυρό  ρεύμα πλειοψηφίας.
Στο Συνέδριο μας:
Θα διατυπώσουμε μια συγκεκριμένη , σύγχρονη και συνάμα προοδευτική και λαϊκή προγραμματική πρόταση, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, που θα χτυπήσει αποτελεσματικά τις ανισότητες.Εμείς έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Θέλουμε ανάπτυξη με ισχυρή μεσαία τάξη,  και πραγματική αλληλεγγύη για τους αδύναμους.
Θα διαμορφώσουμε ένα  νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς απαλλαγμένο από τις κατεστημένες λογικές, των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων,  με νέα αντίληψη στην σχέση του με τους πολίτες. Με συλλογικές λειτουργίες ενιαίο και ισχυρό πολιτικό κέντρο στην πολιτική διεύθυνση, αλλά και με μεγάλες αρμοδιότητες στις περιφερειακές οργανώσεις. Με ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, με αυτόνομη λειτουργία από το κράτος με ουσιαστική ανανέωση με τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Με ετήσια Προγραμματικά Συνέδρια και Προκριματικές εκλογές για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας.  Με αξιοποίηση  των νέων τεχνολογιών θα καινοτομήσουμε κατοχυρώνοντας πρώτοι εμείς το ψηφιακό κόμμα στη Ελλάδα, με διαδικασίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας Διαβούλευσης, Διαλόγου, Δημοψηφισμάτων και Ψηφοφοριών στο Κίνημα Αλλαγής.

Δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι και στην εκλογή των Συνέδρων, «ανοίγοντας» και πάλι το Μητρώο, καλώντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες και ιδιαίτερα όλους όσους ψήφισαν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, να γίνουν μέλη του νέου φορέα. 
Και  μέσα από  διαφανείς διαδικασίες θα εκλέξουν τουλάχιστον το 50%  της σύνθεσης του Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν και εκλεγμένοι από θεσμικούς φορείς της Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, της Παραγωγής, των Εργαζομένων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων αλλά και  εκπρόσωποι των κομμάτων και των Κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής. 

5.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ

Κατοχυρώνουμε την Αυτόνομη πορεία, τον Διακριτό μας ρόλο, τον προοδευτικό λόγο, με σταθερή προσήλωση στις αξίες της προοδευτικής παράταξής μας. 
Με ανοιχτά μέτωπά προς τη συντήρηση και τον λαϊκισμό.
Αυτό ας το καταλάβουν όλοι , φίλοι και αντίπαλοι αλλά και οι πάσης φύσεως καλοθελητές. 
Το Κίνημα Αλλαγής ούτε καθοδηγείται ούτε πολύ περισσότερο χειραγωγείται με οποιασδήποτε μορφής επιθέσεις. Είτε πρόκειται για  επιθέσεις δήθεν φιλίας είτε για  επιθέσεις συκοφαντίας.  
Να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι όλα αλλάζουν στην πολιτική μας ζωή, νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, η παράταξή μας θα καθορίσει τις εξελίξεις. 
Η νέα εποχή για την χώρα περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς.
Οι προοδευτικοί πολίτες  συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, μοίραζε  ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς πρόγραμμα, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες. 
Την ίδια ώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η  ΝΔ παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, ανίκανη τελικά να αναδείξει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο έναντι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής  του ΣΥΡΙΖΑ. Αμήχανη επειδή με την μετάλλαξη του ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στα χωράφια της, εγκλωβίζεται στην αντίφαση να ζητά την ψήφο των πολιτών, για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική, καλύτερα, επειδή αυτό εγγυώνται οι επιδόσεις της στην άσκηση νεοφιλελεύθερων  πολιτικών. 

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην Συνεδρίαση της ΟΕΣ


Ομιλία της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην Συνεδρίαση της ΟΕΣ 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι, 
Φίλες και Φίλοι, 

Κίνημα αλλαγής στην πολιτική και στη ζωή. 

Είμαστε εδώ, όλοι μαζί, αποφασισμένοι, στοχεύουμε ψηλά.  

Η κεντροαριστερά  προχωρά, με καθαρή εντολή για τις μεγάλες αλλαγές για τη νέα ελπίδα που έχει ανάγκη ο τόπος. 

Οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις διαδικασίες εκλογής του επικεφαλής του πολιτικού μας χώρου, έδωσαν το μήνυμα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.
Το μήνυμα  αυτό το κάνουμε πράξη.

Επόμενος σταθμός το  Συνέδριο μας .
Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροαριστεράς.
Συνέδριο σταθμός για ένα ισχυρό  ρεύμα πλειοψηφίας.

Δημιουργούμε τον νέο Πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Τον πολιτικό χώρο που μπορεί να  ενώσει τον λαό, να οδηγήσει στην Προοδευτική Διακυβέρνηση, να  εγγυηθεί ένα καλύτερο «αύριο» για τις Ελληνίδες και τους  Έλληνες. 

Απευθυνόμαστε  στα λαϊκά στρώματα, κυρίως  στους εργαζόμενους, τους αγρότες  και τους μικρομεσαίους. Χτίζουμε  μαζί τους μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και δημιουργούμε μια ισχυρή συμμαχία προόδου και ευημερίας. 
Ο κόσμος αυτός συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, μοίραζε  ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς πρόγραμμα, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες. 

Την ίδια ώρα αυτός ο κόσμος δεν θέλει να δει στο τιμόνι της χώρας την ΝΔ. 
Ξέρει ότι πρόκειται για μια βαθιά συντηρητική δύναμη, ανίκανη τελικά να αναδείξει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο έναντι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής  του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αμήχανη επειδή με την μετάλλαξη του ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στα χωράφια της.  Εγκλωβίζεται στην αντίφαση να την καταγγέλλει και την ίδια στιγμή να ζητά την ψήφο των πολιτών, για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική, καλύτερα, επειδή αυτό εγγυώνται οι επιδόσεις της στην άσκηση νεοφιλελεύθερων  πολιτικών. 

Αυτού του τύπου η αντιπολίτευση εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι μια  εναλλακτική λύση στην γκρίζα  δική του διακυβέρνηση, είναι μια εξίσου  σκοτεινή προοπτική.

Είναι επείγον να βγούμε από το Συνέδριο μας με μια σαφή, σύγχρονη και συνάμα προοδευτική και λαϊκή προγραμματική πρόταση, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, που θα χτυπήσει αποτελεσματικά τις ανισότητες.
 
Για αυτό είμαστε σήμερα είμαστε ΟΛΟΙ εδώ. 

Τα κόμματα, οι κινήσεις, στελέχη του ευρύτερου Κεντροαριστερού χώρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Ριζοσπαστικού Κέντρου, της Πολιτικής Οικολογίας. 
Ενισχυμένοι από τη στήριξη της κοινωνίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προχωράμε μπροστά. 

Με Ενότητα μέσα από τον διάλογο, την σύνθεση ιδεών και απόψεων, αξιοποιούμε τον πλούτο των εμπειριών μας ακόμα και των διαφορών μας για κοινή δράση. 
Κατοχυρώνουμε την Αυτόνομη πορεία, τον Διακριτό μας ρόλο, τον προοδευτικό λόγο, με σταθερή προσήλωση στις αξίες της προοδευτικής παράταξής μας. 

Με ανοιχτά μέτωπά προς τη συντήρηση και τον λαϊκισμό. 
Αυτό είναι το πλαίσιο μας. 
Αυτοί είμαστε. 

Σε αυτό επιμένουμε.
Αυτό ας το καταλάβουν όλοι , φίλοι και αντίπαλοι αλλά και οι πάσης φύσεως καλοθελητές. 

Το Κίνημα Αλλαγής ούτε καθοδηγείται ούτε πολύ περισσότερο χειραγωγείται με οποιασδήποτε μορφής επιθέσεις. 

Είτε πρόκειται για  επιθέσεις δήθεν φιλίας είτε για  επιθέσεις συκοφαντίας.  

Να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι όλα αλλάζουν στην πολιτική μας ζωή, νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, η παράταξή μας θα καθορίσει τις εξελίξεις. 

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, κάθε μέρα περισσότεροι και πιο δυνατοί την αυτόνομη πορεία μας με μοναδική δέσμευση  να γίνουμε ξανά χρήσιμοι για τη χώρα και τους πολίτες.  

Φίλες και Φίλοι, 

Είμαστε ένα κίνημα πατριωτικό. 
Είμαστε η παράταξη που εργάστηκε για την ειρήνη, τη φιλία, τη σταθερότητα  και τη συνεργασία στην περιοχή. Με χειροπιαστές πολιτικές πρωτοβουλίες, με επιτεύγματα στον διπλωματικό και οικονομικό τομέα και  την ασφάλεια της περιοχής. 
Αυτό είναι το επίτευγμα που κληροδότησε η προοδευτική παράταξη. 

Εμείς κινούμαστε στις ίδιες ράγες. 

Το σημαντικότερο Εθνικό μας ζήτημα είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία.  
Θέλουμε σχέσεις φιλικές, σχέσεις  συνεργασίας . Αλλά η Άγκυρα θα πρέπει να σεβασθεί τις αρχές καλής γειτονίας και τους κανόνες  διεθνούς δικαίου.  Και να  κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα στην οποία ισχύουν απόλυτα  οι αρχές του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων. 
Δεν διεκδικούμε τίποτα και δεν παραχωρούμε απολύτως τίποτα. Απαιτούμε όμως από την Τουρκική πλευρά σεβασμό της νομιμότητας.

Η οργάνωση της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν από την Κυβέρνηση, υπήρξε ένα μεγάλο φιάσκο που έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα. 
Και το χειρότερο η Κυβέρνηση που εξαπάτησε κατ’ εξακολούθηση τον ελληνικό λαό δείχνει μοναδική συνέπεια να εκπληρώσει τις κρυφές δεσμεύσεις που  φαίνεται ότι ανέλαβε έναντι του κ. Ερντογάν και μάλιστα χωρίς κανένα ορατό αντάλλαγμα. 
Στο θέμα των Σκοπίων μετά το αδιέξοδο και με τους άστοχους χειρισμούς της ΝΔ ,η παράταξή μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος αυτού. 

Το 1995 με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου προχωρήσαμε στη σύναψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για την προώθηση φιλικών σχέσεων, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Στην περίοδο 2001-2002 με κυβέρνηση του Κ. Σημίτη κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος στη βάση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes).  Η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς δεν επέτρεψε να φθάσουμε σ' ένα τελικό αποτέλεσμα. Ενώ το  2003 ανοίξαμε την προοπτική ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης 

Σήμερα η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η έλλειψη κάθε ουσιαστικής ενημέρωσης για τις συνομιλίες και η πατριδοκάπηλη στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, υπονομεύουν ευθέως την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης. 

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δέσμια των δικών της αντιφάσεων δίνει μάχες οπισθοφυλακών. 

Καταγγέλλουμε  τα μικροκομματικά παιχνίδια και όλο το ανούσιο blame game μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα , όπου αντιδικούν με στόχο να ακούγονται ευχάριστα στο εσωτερικό ακροατήριο του ενός ή του άλλου άκρου.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται υπεύθυνα και  σταθερά στο πλαίσιο των διαμορφωμένων θέσεων της χώρας  για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό,  για όλες τις χρήσεις η οποία θα συνοδεύεται από ρητές δεσμεύσεις αποτροπής ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. 
Θα τοποθετηθούμε με αυτά τα κριτήρια όταν η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑ καταθέσει το προϊόν της διαπραγμάτευσης της στο τραπέζι. 

Δεν θα γίνουμε μέρος της θεατρικής παράστασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων αυτόκλητων κομπάρσων. 

Φίλες και Φίλοι, 

Αύριο στην Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το Κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για την  Γ’ Αξιολόγηση του Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου. 

Στεκόμαστε απέναντι: 
στην απειλή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των ελληνικών νοικοκυριών, 
στην περικοπή των επιδομάτων για πολύτεκνους και τρίτεκνους, 
στην παράδοση του συνόλου πια της Δημόσιας Περιουσίας στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο, 
στον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, 
σε διατάξεις που ενισχύουν το πελατειακό κράτος,
απέναντι στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δίκαιη ανάπτυξη είναι τα ισχυρά κίνητρα για τα ΚΑΖΙΝΟ 

Θα έχω την ευκαιρία με την ομιλία μου στην αυριανή συνεδρίαση να αναφερθώ αναλυτικά στο Πολυνομοσχέδιο. 

Θέλω όμως να επισημάνω ιδιαίτερα ότι τόσο με αυτή την αξιολόγηση, όσο και με αυτή που θα ακολουθήσει, με το τέλος του προγράμματος  κάθε άλλο παρά θα έχουμε καθαρή και ασφαλή έξοδο από την κρίση. 
Το  αφήγημα αυτό της Κυβέρνησης είναι το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη «φροντίσει» να περάσει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας και του λαού.  Με την έξοδο από το τρίτο-δικό του- Μνημόνιο, έχουμε  είσοδο στο 4ο άτυπο Μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνήσει  και προκαταβολικά νομοθετήσει: 

- Με τις δεσμεύσεις για δυσβάσταχτα πλεονάσματα ύψους  3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, 
- με την επιτροπεία ως το 2060, 
- με την παράδοση του Εθνικού Πλούτου, 
- με την αποδοχή των νέων περικοπών στις συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους. 
- Με την αδυναμία ουσιαστικών λύσεων για το δημόσιο χρέος της χώρας. 

Οι δηλώσεις Νταισελμπλουμ είναι αποκαλυπτικές. Με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και Υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, « σχεδόν τα πάντα έγιναν πιο εύκολα» για την εφαρμογή των συντηρητικών πολιτικών λιτότητας.

Τα έδωσαν όλα. 

Χρέος μας είναι τώρα όσο ποτέ άλλοτε να αναδείξουμε εμείς την δική μας Εθνική Γραμμή, ώστε όχι μόνο η κρίση να αποτελέσει παρελθόν, αλλά και να μην επιστρέψει ποτέ στο μέλλον. 

Η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα έχει προοπτική!

Αλλά αυτό προϋποθέτει μια ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, μια εναλλακτική πρόταση , προοδευτικής διακυβέρνησης που:

Προωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα. 
Μεριμνά σταθερά για την δίκαιη διανομή του με την στήριξη της μεσαίας τάξης και την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων. 
Καταπολεμά οριστικά το πελατειακό κράτος, στηρίζει και αναβαθμίζει τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. 
Έχει την αξιοπιστία να προχωρήσει σε Αλλαγές στους όρους της συμφωνίας με τους εταίρους μας, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή. 

Σε αυτή την πολιτική εμείς ως Κίνημα Αλλαγής μένουμε σταθερά προσηλωμένοι,  επιδιώκοντας την Εθνική Συνεννόηση, αλλά και την στρατηγική συμπόρευση με τις ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. 

Η συνεννόηση προϋποθέτει ότι θα αναγνωρίσουμε όλοι τα λάθη μας στο παρελθόν. Εμείς το κάναμε, ας το κάνουν όλοι. 

Η δημοσίευση -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση-της εσωτερικής έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος του 2009, απαντά πολύ καθαρά σε αυτούς που επιμένουν να αποκρύπτουν τις τραγικές ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ (του κ. Καραμανλή) για το πως φθάσαμε στην κρίση και στα Μνημόνια. 

Αποκαλύπτεται  ο ρόλος τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποτροπή της καταστροφής και αντίθετα, με το  λαϊκισμό τους, οδήγησαν στην συνέχιση της κρίσης μέχρι σήμερα. 

Καταδίκασαν την Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που συνεχίζει τις θυσίες για να βγει από τα μνημόνια. 
Αυτά ακριβώς ζητήσαμε να αναδειχθούν με την πρότασή μας για την Εξεταστική Επιτροπή, που θα συζητήσει όλη την πορεία της Οικονομίας από το 2001 ως σήμερα.
 
Όχι για να πάρουμε καμία ρεβάνς, αλλά για να εγκαταλειφθούν οριστικά οι απαράδεκτες λογικές και νοοτροπίες που δημιούργησαν τα ανυπέρβλητα ελλείμματα και διόγκωσαν το χρέος, που μας έφθασε στα πρόθυρα της καταστροφής. 

Πιστεύουμε  ότι η νέα εποχή για την χώρα περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς. 

Εμείς είμαστε απέναντι στον διχασμό, την μιζέρια, τις σκοπιμότητες , τις συναλλαγές, την ομηρεία των πολιτών, την ασυδοσία των μπαχαλάκηδων, την πολιτική της υποταγής, την λογική της καρέκλας της εξουσίας, την επαναφορά των πιο συντηρητικών πολιτικών.
Δουλεύουμε για  την Ελλάδα της κοινής προσπάθειας, της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας, της ασφάλειας των πολιτών, της αξιοπρέπειας, της Κοινωνικής Συνοχής και Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, των θεσμών. 

Την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της αισιοδοξίας, της δημιουργίας, της πραγματικής ελπίδας για τους πολίτες. 

Αυτής  που ιστορικά η προοδευτική παράταξή πρόσφερε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 

Φίλες και Φίλοι,

Από το Συνέδριό μας, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βγει έτοιμο και δυνατό να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και στους στόχους που επιδιώκουμε. 

Έτοιμο να κάνει πράξη τα οράματά μας για μια Ελλάδα περήφανη και αξιοπρεπή που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, με ισχυρούς θεσμούς, αξιόπιστο πολιτικό Σύστημα, με τη νέα γενιά να ζει, να εξελίσσεται, να προοδεύει εδώ στην πατρίδα της. 

Θα το πετύχουμε.
Προχωρούμε:

Πρώτον. Με μια νέα Διακήρυξη. 
Που θα περιγράφει με σαφήνεια το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα ως Παράταξη Πατριωτική, Δημοκρατική, Προοδευτική, Μεταρρυθμιστική, στις σύγχρονες συνθήκες, με νέες αντιλήψεις και προτεραιότητες, αλλά πάντα με βάση τις αξίες και τις αρχές μας. 

Δεύτερον. Με μια Νέα Προσέγγιση για την θέση της χώρας μας στον σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και σε μια Ευρώπη που πρέπει γρήγορα να αλλάξει με τους Σοσιαλδημοκράτες και πάλι πρωταγωνιστές. 

Βαδίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και την Σοσιαλιστική Διεθνή για να αλλάξουμε την Ευρώπη, μακριά από τις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας και με νέες πρωτοβουλίες που καταπολεμούν το «κακό» - τις διευρυμένες Κοινωνικές Ανισότητες - στην ρίζα του. 
Με νέες πρωτοβουλίες που καταπολεμούν την φτώχεια, αντιμετωπίζουν την ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου, προστατεύουν το περιβάλλον, μειώνουν τους εξοπλισμούς. Μακριά από ηγεμονισμούς, αποσχιστικούς εθνικισμούς, με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό.

Τρίτον. Με την ολοκλήρωση του «Σχεδίου Ελλάδα», ώστε να εγγυηθούμε την  Αναπτυξιακή έκρηξη  που έχει ανάγκη η χώρα, όχι μόνο με τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, αλλά με κίνητρα για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις που δουλεύουν στην χώρα μας. 
Στόχος μας  ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο που οριοθετείται  από ιδεοληψίες και συντηρητικές πολιτικές. 
Εμείς έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Θέλουμε ανάπτυξη για όλους, ισχυρή μεσαία τάξη,  και πραγματική αλληλεγγύη για τους αδύναμους. 
Με μια νέα σχέση συνεργασίας Κράτους-Αγοράς-Κοινωνίας που διασφαλίζει την Εθνική Ανασυγκρότηση και την Οικονομική Ανάπτυξη. 
Και παράλληλα να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, δίνοντας και πάλι ελπίδα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. 
Με μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικά Δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, και αξιοπρεπείς συντάξεις από την Κοινωνική Ασφάλιση. 
Με έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη προς αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, με στήριξη των νέων ζευγαριών και της οικογένειας. 
Με ανατροπές στο κράτος, για περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, με πλήρη αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και καταπολέμηση των πελατειακών δικτύων.  


Τέταρτον: Με ένα νέο Καταστατικό που διασφαλίζει   μια αναγεννημένη πολιτική δομή και οργάνωση. 
Με βαθιά αλλαγή στις κατεστημένες λογικές, των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων,  με νέα αντίληψη στην σχέση του με τους πολίτες. Απαλλαγμένη από κάθε παθογένεια του παρελθόντος. 
Με συλλογικές λειτουργίες ενιαίο και ισχυρό πολιτικό κέντρο στην πολιτική διεύθυνση, αλλά και με μεγάλες αρμοδιότητες στις περιφερειακές οργανώσεις. 
Με ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, με αυτόνομη λειτουργία από το κράτος με ουσιαστική ανανέωση με τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή.
Με ετήσια Προγραμματικά Συνέδρια και Προκριματικές εκλογές για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας.  
Με αξιοποίηση  των νέων τεχνολογιών θα καινοτομήσουμε κατοχυρώνοντας πρώτοι εμείς το ψηφιακό κόμμα στη Ελλάδα, με διαδικασίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας Διαβούλευσης, Διαλόγου, Δημοψηφισμάτων και Ψηφοφοριών στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Διαφάνεια και η λογοδοσία είναι αδιαπραγμάτευτες. 

Φίλες και Φίλοι,

Βαδίζουμε για ένα Συνέδριο Ανοιχτό, Μαζικό, Δημοκρατικό, Συμμετοχικό. 
Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, όλοι εσείς που είστε εδώ πρέπει να πάρετε πάνω σας αυτή την προσπάθεια. 
Να κάνουμε το Συνέδριό μας υπόθεση όλου του προοδευτικού κόσμου. 
Δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι και στην εκλογή των Συνέδρων, «ανοίγοντας» και πάλι το Μητρώο, καλώντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες και ιδιαίτερα όλους όσους ψήφισαν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, να γίνουν μέλη του νέου φορέα. 

Και  μέσα από  διαφανείς διαδικασίες θα εκλέξουν τουλάχιστον το 50%  της σύνθεσης του Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν και εκλεγμένοι από θεσμικούς φορείς της Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, της Παραγωγής, των Εργαζομένων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων αλλά και  εκπρόσωποι των κομμάτων και των Κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής. 


Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 
Αλλάζουμε εμείς για να αλλάξουμε την χώρα. 
Γιατί η αναγέννηση της παράταξής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναγέννηση της Ελλάδας.

Τολμήσαμε και Τολμάμε. 
Τολμήσαμε, πετύχαμε, προχωράμε. 
Με σημαία το ήθος και την εντιμότητα στην πολιτική. 
Με ανθρωπιά και πίστη στις αξίες και στις αρχές μας.
 
Πάμε να συναντηθούμε με τα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων.
Με τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται. 
Με  τους δημιουργικούς ανθρώπους που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης,
Με  τα κοινωνικά στρώματα που καινοτομούν για την δημιουργία της νέας Ελληνικής οικονομίας.
Με τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν, να επιχειρήσουν, να προκόψουν στην πατρίδα τους.
Δημιουργούμε μια μεγάλη Εθνική Κοινωνική Συμμαχία. Συμμαχία εμπιστοσύνης.
Που οδηγεί στην νέα εθνική αυτοπεποίθηση και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
 
Για να γυρίσει η Ελπίδα και η Αξιοπρέπεια στη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης