Κόντρα ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους φορολογικούς παραδείσους

Κόντρα ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους φορολογικούς παραδείσους

«Με νύχια και με δόντια υπέρ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», λένε οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - «Υπερψηφίσαμε στο σύνολό της, τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Κόντρα ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους φορολογικούς παραδείσους
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία
, προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, οι ευρωβουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πάντως, πως οι συστάσεις, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις να θέσουν με 492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές.

Κλείσιμο
«Υπενθυμίζεται», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές, «ότι αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και κατά την ψηφοφορία στην Εξεταστική Επιτροπή, ζητώντας παραδείγματος χάριν να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, σήμερα κατά την ψηφοφορία στην
Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία στις εξής συστάσεις:

- Να συμπεριλαμβάνονται σε λίστα κρατών που βοηθούν ή προωθούν πρακτικές φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

- Να επιβάλλονται κυρώσεις στις παραπάνω χώρες-μέλη της ΕΕ.

- Να διερευνηθεί η στάση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση επί της απόφασης ότι η διαγραφή χρέους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ της Apple ήταν παράνομη και ότι η έφεση είναι μια προσπάθεια να μην συλλεχθεί το οφειλόμενο ποσό.

- Να διεκδικήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διαφυγόν κέρδος από ποδοσφαιριστές που μετέφεραν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως και από τους διαμεσολαβητές σε αυτές τις κινήσεις.

- Την δημιουργία ενός διεθνούς καταλόγου εταιρειών, ιδρυμάτων, ταμείων, τραπεζικών λογαριασμών, και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης την απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ισολογισμοί, μέτοχοι, κλπ)

- Να επιβάλλονται κυρώσεις στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

- Να δημιουργηθεί νομικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει πως τα χρήματα που προκύπτουν από αποκαλύψεις περιπτώσεων φοροδιαφυγής, να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη όπου πραγματικά τελέσθηκε η οικονομική δραστηριότητα.

- Να διαχωριστούν οι λογιστικές από τις συμβουλευτικές εταιρείες και να απαγορευθεί η πληρωμή των δεύτερων με μπόνους κέρδους ώστε να απαλειφθούν οι πιθανότητες να προβούν σε παράνομες πρακτικές».

Η απάντηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ


Λίγη ώρα αργότερα, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσαν ανακοίνωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: 
«Υπερψηφίσαμε στο σύνολό της, τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έρχεται σε συνέχεια της έρευνας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Επίσης, υπερψηφίσαμε και μια σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Άλλωστε, όλες αυτές οι δραστηριότητες αφορούν χώρες εκτός Ε.Ε.
 
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να κατονομάζονται Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς  στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε  να συμβεί και με την Κύπρο σε ότι αφορά τους χαμηλούς  φορολογικούς συντελεστές, αλλά και με την Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με την προσπάθεια επιμήκυνσης του χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων. 
 
Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσουμε τη φορολογική πολιτική ως εργαλείο ανάπτυξης της Οικονομίας και περιορισμού της φοροδιαφυγής. 
 
Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια σειρά τομείς, όπως είναι η ακίνητη περιουσία, οι επιχειρήσεις, τα μερίσματα, ώστε να ανακτήσει η Πατρίδα μας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης