Χαρακόπουλος: Να αρθεί η «καραντίνα» στους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία

Χαρακόπουλος: Να αρθεί η «καραντίνα» στους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του "Πρώτου Θέματος" για τους ελέγχους που επιβάλλονται στους Έλληνες ταξιδιώτες στη Γερμανία

Χαρακόπουλος: Να αρθεί η «καραντίνα» στους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία
Στη Βουλή έφερε το ζήτημα που ανέδειξε το "Πρώτο Θέμα" για τους ελέγχους που επιβάλλονται στους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία ο βουλευτής της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα προστασίας του πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι "οι επιβάτες από την Ελλάδα υποβάλλονται στη Γερμανία σε ευτελιστικούς ελέγχους, βρίσκονται έκθετοι για αρκετή ώρα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ερωτώνται επίμονα για ζητήματα που το ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης κανονικά θα έπρεπε να δίδει από μόνο του απαντήσεις και φυσικά υπόκεινται σε χρονικές καθυστερήσεις¨ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό τους. Η επαναφορά των ελέγχων αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες. 

Όπως αποκάλυψε το "Πρώτο Θέμα", αιτία για την επιβολή της "εποπτείας" είναι ο φόβος των Γερμανών για είσοδο παράτυπων και παράνομων μεταναστών με πλαστά έγγραφα. Ανάμεσα σε αυτούς, σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ "εξαφανισμένοι αιτούντες άσυλο που δεν το δικαιούνται, αλλά και τρομοκράτες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα σε χώρα τράνζιτ". Την ίδια ώρα, τα αεροπλάνα από την Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη φυσούνα, αλλά προσγειώνονται σε ειδικούς χώρους στάθμευσης. 

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν η κυβέρνηση γνώριζε για την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει "καθεστώς ειδικής εποπτείας" στους Έλληνες επιβάτες, ποιες ενέργειες έγιναν για να μην εφαρμοστεί και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να άρουν το απαράδεκτο καθεστώς. Επίσης, ρωτά πώς σκοπεύουν να επιλύσουν το πρόβλημα που προκαλείται σε χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στη Γερμανία και εάν είναι αληθές ότι  οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που "πετούν" από την Ελλάδα. 

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ 
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) 

ΘΕΜΑ: Σε καθεστώς «ειδικής εποπτείας» οι Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως ήδη στις 11 και 12 Οκτωβρίου η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επαναφέρουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες με απαρχή τη 12η Νοεμβρίου με βάση το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Υφίσταται, μάλιστα, απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, βάση της οποίας οι Έλληνες που ταξιδεύουν στην Γερμανία θα υπόκεινται σε καθεστώς «ειδικής εποπτείας», τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018. Τούτο σημαίνει ότι στην πράξη ακυρώνεται η συνθήκη Σένγκεν για τους Έλληνες, που υποβιβάζονται σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ η χώρα μπαίνει σε μια ιδιόμορφη καραντίνα. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ (εφημερίδα/ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα» 15.11 και 21.11, «Καθημερινή» 21.11), τα οποία επικαλούνται τόσο επίσημα γερμανικά έγγραφα όσο και δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, αιτία για την επιβολή της «εποπτείας» είναι ο φόβος της εισόδου στη Γερμανία παράτυπων και παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα, με πλαστά έγγραφα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εξαφανισμένοι αιτούντες άσυλο που δεν το δικαιούνται, αλλά και τρομοκράτες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι οι αρχές ασφαλείας των γερμανικών αεροδρομίων διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους των επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι τα αεροπλάνα από την Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν γέφυρα αποβίβασης (φυσούνα), αλλά προσγειώνονται σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.
Ως εκ τούτου, οι επιβάτες από Ελλάδα υποβάλλονται σε ευτελιστικούς ελέγχους, βρίσκονται έκθετοι για αρκετή ώρα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ερωτώνται επίμονα για ζητήματα που το ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης κανονικά θα έπρεπε να δίδει από μόνο του απαντήσεις και φυσικά υπόκεινται σε χρονικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν είτε πτήσεις ανταπόκρισης είτε προπληρωμένες διαδρομές με άλλα μέσα μεταφοράς (π.χ τρένα) ή ακόμη να διακινδυνεύουν ανατροπές στον επαγγελματικό ή οικογενειακό τους  βίο.
Περιέργως, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά μάλλον έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος, αφήνοντας τους επιβάτες από την Ελλάδα να υπόκεινται σε μεγάλες καθυστερήσεις και ελέγχους, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους.  

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Η ελληνική κυβέρνηση είχε γνώση της απόφασης των γερμανικών αρχών να επιβάλουν στους Έλληνες που πηγαίνουν στην Γερμανία καθεστώς «ειδικής εποπτείας»; Αν ναι γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση; 
2. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να αποτρέψετε μια τέτοιου είδους εξέλιξη;
3. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό καθεστώς έναντι των Ελλήνων πολιτών, που τους υποβιβάζει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, με δεδομένο μάλιστα ότι στην Γερμανία κατοικούν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας και θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά την επιστροφή τους από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές;
4. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα που δημιουργείται σε χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα αυτή, αλλά και στους συγγενείς τους, που έχουν ως δεδομένη τη διαδικασία Σένγκεν ώστε να την επιλέξουν;
5. Σύμφωνα με καταγγελίες το πρόβλημα απαντάται σε αεροσκάφη ελληνικών συμφερόντων. Ισχύει κάτι τέτοιο ή οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλους ανεξαιρέτως και σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες που «πετούν» από την Ελλάδα;
 Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης