Πολιτική θύελλα για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα - ΝΔ: Ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε πρώην βουλευτές να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο - Κατρούγκαλος: Είναι «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις»

Πολιτική θύελλα για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών
Την κοινωνική αγανάκτηση και την πολιτική κατακραυγή προκαλεί ο νόμιμος αλλά ανήθικος «μποναμάς» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Ο
ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει με ανακοίνωση πως η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι «ντροπιαστική». Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όσοι δεν αποσύρουν τις δικαστικές προσφυγές θα τεθούν εκτός κόμματος.  Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί να αποσυρθούν οι προσφυγές, ενώ και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει προς τους συνταξιούχους βουλευτές πως «υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές -που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Καταλυτικό ρόλο για την δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών αποτέλεσε «κρυφή» διάταξη που «παρεισέφρησε» στον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου.  Τον νόμο που από τη μία προέβλεπε άγριες μειώσεις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ και από την άλλη την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος
, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, κατά την άποψή του, είναι ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί μην εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. 

Η σχετική διάταξη «εισήχθη στο νόμο για να απλωθεί στο χρόνο», «για να καθυστερήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων», διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδόσει υπουργική απόφαση που να λέει -αντί για άμεση καταβολή-, θα υπάρξουν τόσες μηνίαιες δόσεις και για τόσα χρόνια. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν διευκρίνισε πάντως τι ακριβώς θα προβλέπει μια τέτοια υπουργική απόφαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις των βουλευτών δεν βασίζονται σε κάποια ρητή διάταξη νόμου αλλά στην Συνταγματική διάκριση των εξουσιών που ερμηνεύτηκε ως ισοδυναμία των τριών εξουσιών και κατ επέκταση εξομοίωση των αποδοχών τους. Την ερμηνεία αυτή την έδωσαν αρχικά οι δικαστές όταν διεκδίκησαν αυξήσεις για τον εαυτό τους και στη συνέχεια την υιοθέτησε και το Μισθοδικείο.

Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει ως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών. Από το 2008 εως και σήμερα οι απολαβές δικαστών και βουλευτών ακολουθούν σχεδόν αντίθετη πορεία (αυξήσεις για τους πρώτους και μειώσεις για τους δεύτερους). Ωστόσο και αυτή η πορεία είναι μάλλον προσχηματική καθώς , όπως φαίνεται και από το δημοσίευμα, με την αποχώρησή τους από την Βουλή οι περισσότεροι σπεύδουν να εισπράξουν αναδρομικά όσα «έχασαν» από το 2009 και έπειτα.
 
Το σχέδιο για την αποπληρωμή
 
Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές, από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να επεκτείνεται έως και πέντε χρόνια.
 
Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή!

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις  προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας  αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης» και προσθέτει: «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους  όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός ΝΔ όσοι διατηρήσουν τις προσφυγές

Αυστηρή ανακοίνωση-προειδοποίηση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των αναδρομικών που διεκδικούν πρώην βουλευτές.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος προειδοποιεί τους πρώην βουλευτές που έχουν καταθέσει προσφυγή στη Δικαιοσύνη να την αποσύρουν, σε αντίθετη δε περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ωε εξής:
 
«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.
 
Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.
 
Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».
  
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Είμαι ξεκάθαρος και σαφής: Όσοι πρώην βουλευτές μας αξιώνουν αναδρομικές αποζημιώσεις με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: το ζήτημα λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία

«Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών» αναφέρει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσθέτοντας: «Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά.

Στ. Θεοδωράκης: η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται


Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης το θέμα με τις προσφυγές δεκάδων πρώην βουλευτών για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά. «Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter.

ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή


Στον «πάγο» φαίνεται να βάζει πάντως το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

Με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) η απόφαση για αναδρομικά δεν είναι άμεσα εκτελεστή, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δικαίωση των πρώην βουλευτών στον Άρειο Πάγο επειδή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν τον επίμαχο νόμο.

«Ο N. 4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη "βιομηχανία" προσφυγών που έστησαν, χωρίς αιδώ "γαλάζιοι" και "πράσινοι" πρώην βουλευτές. Χωρίς το νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η στάση της ΝΔ στο θέμα των αναδρομικών οικονομικών απαιτήσεων πρώην βουλευτών της και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».
 
«Η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε "σήμα" διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές. Δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι, όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά» σημειώνει. 
 
«Αντιθέτως» συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας, «με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο».
 
«Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά, κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων. Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την "αριστεία"» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης