Καμμένος: Το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει η αναβάθμιση των F16 να είναι «δωρεάν βοήθεια» στην Ελλάδα!

Καμμένος: Το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει η αναβάθμιση των F16 να είναι «δωρεάν βοήθεια» στην Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ, αλλά θα είναι και πολύ μικρότερο, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Καμμένος: Το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει η αναβάθμιση των F16 να είναι «δωρεάν βοήθεια» στην Ελλάδα!
Το Αμερικανικό Κογκρέσο, που συνεδριάζει σήμερα, μπορεί να αποφασίσει πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16
που συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ, να γίνει ως «βοήθεια» προς την χώρα μας, και άρα να είναι ολόκληρη ή μέρος της δωρεάν, αποκάλυψε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. 

Ο υπουργός υποστήριξε πάντως, πως σε κάθε περίπτωση το κόστος της αναβάθμισης για την χώρα μας δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ, όπως έχει αποφασίσει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, που συνεδρίασε στις 20 Σεπτεμβρίου. Σχολιάζοντας το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ που ανέφερε στις δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο κύριος Καμμένος δήλωσε πως αυτό αφορά ενδεχόμενη αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας. 

Κλείσιμο
Η Ελλάδα όμως, που είναι ο «πελάτης» στην υπόθεση αυτή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Καμμένος, θα ζητήσει την αναβάθμιση μόνο ενός μέρους του συνόλου των F-16 και το κόστος δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε πως το τελικό κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο. «Αν αναβαθμιστούν όλα τα αεροσκάφη, θα πάει 2,4 δισ. εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμιστούν όλα, αλλά μέρος τους», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1.

«Εκτός και εάν, αφού με πιέζετε να σας το πω, αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση μέχρι τον Ιούνιο της Επιτροπής του Κογκρέσου και αποφασίσουνε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123», όπως είπε ο υπουργός και αργότερα στην ίδια συζήτηση πρόσθεσε: «Διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό, να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει εάν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια προς την πατρίδα μας, αφήστε να μην πω τίποτα παραπάνω».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν από αυτή την συμφωνία, ο κύριος Καμμένος επιτέθηκε στους πάντες, δηλώνοντας πως «αυτό που έγινε και ενοχλεί κάποιους, είναι ότι έγινε μια διακρατική συμφωνία, δηλαδή δεν υπάρχουν μεσάζοντες και άρα αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου και άλλοι που έπαιρναν μίζες και τώρα δεν θα πάρουν». 

«Εξουσιοδοτηθήκαμε από την Βουλή να διαπραγματευτούμε την αναβάθμιση των F16, που ξεκάθαρα ειπώθηκε πως δεν θα ξεπερνά το 1,1 δισ.», είπε και πρόσθεσε πως την απόφαση αυτή της Επιτροπής Άμυνας, είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία, ενώ άλλα κόμματα, όπως είπε, είχαν δώσει «ψήφο ανοχής». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης