Παπαδημούλης και Κούλογλου «φέρνουν» τους αλυτρωτικούς χάρτες της Αλβανίας ενώπιον της Κομισιόν

Παπαδημούλης και Κούλογλου «φέρνουν» τους αλυτρωτικούς χάρτες της Αλβανίας ενώπιον της Κομισιόν

Καλούν την επιτροπή να πάρει θέση για την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» και αν αυτές οι πρακτικές συνάδουν με την αίτηση έναρξης διαπραγματεύσεων στην ΕΕ που έχουν καταθέσει τα Τίρανα

Παπαδημούλης και Κούλογλου «φέρνουν» τους αλυτρωτικούς χάρτες της Αλβανίας ενώπιον της Κομισιόν
Ερώτηση προς την Κομισιόν για την παρουσία «εθνικιστικών και αλυτρωτικών χαρτών στα επίσημα σχολικά βιβλία της Αλβανίας», κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
 
Οι χάρτες προπαγανδίζουν ιδέες για μια «Μεγάλη Αλβανία» και περιλαμβάνουν εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι «από την έναρξη της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ αποτέλεσε το όχημα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διασφαλίζεται από τον εθνικισμό και τον λόγο του μίσους, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη» υποστηρίζουν.

Κλείσιμο
Απευθυνόμενοι στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπo για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Δημ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου ρωτούν «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων στην ΕΕ».
 
Παράλληλα, ζητούν να μάθουν «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης