Κυριάκος: Ψεύδεστε, ντροπή σας! - Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Κυριάκος: Ψεύδεστε, ντροπή σας! - Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

«Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο;» ρώτησε τον υπουργό για να πάρει την απάντηση: «Δεν σας λέω για ποιο λόγο πήγα Λονδίνο, γιατί είναι πολύ υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος!»

Κυριάκος: Ψεύδεστε, ντροπή σας! - Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!
Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκου  Μητσοτάκη
, ο οποίος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή
για την
Κλείσιμο
πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό προκαλώντας τον εκνευρισμό του δεύτερου. 

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ακούγοντας  τους βουλευτές της κυβέρνησης «σκέφτηκα ότι είτε δεν έχουν συναίσθηση τη έκτασης της οικολογικής καταστροφής είτε  συνειδητά  την υποβαθμίζουν για να καλύψουν τις δικές τους αστοχίες και για το πως η πολιτεία χειρίστηκε αυτό που συνέβη». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε να λάβει απαντήσεις για τις παρατάσεις που δόθηκαν στο εν λόγω πλοίο, τι έγινε τις κρίσιμες ώρες από την ώρα που έγινε το ναυάγιο, γιατί καθυστέρησε ο υπουργός  να γυρίσει από το Λονδίνο τρεις ημέρες, αλλά το σημαντικότερο, όπου προκάλεσε και την έκρηξη του κ. Κουρουμπλή είναι  πως ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας να απαντήσει γιατί  γιατί καθυστέρησε 4 ημέρες να ζητήσει βοήθεια του αρμόδιο ευρωπαϊκού οργανισμού EMSA. 

Το έγγραφο του EMSA που δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν κινητοποίηση τέσσερις μέρες μετά τη βύθιση (κατατέθηκε στα πρακτικά από τον κ. Μητσοτάκη)



«Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας. Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος. Στην αυτοψία που έκανα εγώ στην περιοχή είδα δημάρχους οργισμένους να λένε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κατεύθυνση».




Η συζήτηση συνεχίστηκε σε έντονους τόνους, όπως φαίνεται και από τη στιχομυθία που ακολούθησε:

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA  να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο  EMSA λέει ψέματα ή εσείς!
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα
Κυριάκος: Ψεύδεστε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα
Κυριάκος: Μαζευτείτε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι. 
Μητσοτάκης: Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στο Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί.
Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Απαντώντας για το Λονδίνο ο κ. Κουρουμπλής είπε την εξής ατάκα: «Δεν σας λέω για ποιο λόγο πήγα στο Λονδίνο γιατί είναι πολύ υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος!».

Την ώρα που ήταν στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης μία σύμβουλος του κ. Κουρουμπλή έκανε γκριμάτσες και γέλια, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την κάλεσε να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να σοβαρευτεί. Και ο κ. Αμυράς από το Ποτάμι είπε στο προεδρείο της Βουλής: «Την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες. Πού νομίζετε ότι είστε στο Μάπετ σόου;». Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του  ζήτησε την αποβολή της από την αίθουσα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι «κυριε Μητσοτακη εντάξει να έχετε προσωπικό μένος μαζί μου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό γιατί ξέρετε ότι την ευθύνη για αυτά δεν την έχει η πολιτική ηγεσία είναι το μόνο υπουργείο που δεν έχει. Μου φορτώνεται πράγματα που δεν είναι έτσι, αυτό δεν έχει  καμία ηθική».  

Στη συνέχεια, προσπάθησε να απαντήσει για την καθυστέρηση να καταθέσει το αίτημα στον EMSA, λέγοντας ότι το πλοίο αυτό ήταν σε αποστολή την Τρίτη και το απόγευμα έφτασε στον Πειραιά να ξεφορτώσει. 

«Αν σας λέω ψέματα να ζητήσω την παραιτήσή  μου. Δεν σας ενημέρωσαν σωστά», είπε ο υπουργός και συνέχισε «επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους του EMSA εδώ και μας είπαν ότι πλοίο ήταν σε αποστολή και μπορώ να σας το αποδείξω και όταν τελείωσε η αποστολή ζητήσαμε επίσημο αίτημα. Ετσι είναι η διαδικασία».

Κουρουμπλής: Ήμασταν αποτελεσματικοί
«Ήμασταν αποτελεσματικοί αλλά θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας» ήταν η γραμμή του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός δήλωσε, ενώπιον βουλευτών και του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «σε ένα  μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι». 

Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση που καταγγέλλει καθυστερήσεις «να έρθει στο θάλαμο επιχειρήσεων να δει τις εντολές».

«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχίζοντας ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες να τις συζητήσουμε και να δούμε το σχέδιο, που θα έχουμε, πιο ολοκληρωμένο». «Είμαι εδώ να ακούσω τους φορείς και βουλευτές  και θα απαντήσουμε και όλα τα ερωτήματα», τόνισε.  




Στην αρχή της ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε δυστυχώς ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με τη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα στη περιοχή της Σαλαμίνας. Ένα ατύχημα, που μας έχει συγκινήσει και ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει όλους σε προβληματισμό για το πως συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα».

Όσον αφορά την πορεία των ερευνών είπε ότι η δικαιοσύνη και οι αρχές βρίσκονται σε συνεργασία «για να δούμε τι έγινε και με τα βίντεο από τις καταδύσεις». «Σύντομα θα έχουμε μία πραγματική εικόνα», κατέληξε ο υπουργός. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος διαβεβαίωσε ότι είναι αντιστρέψιμες οι επιπτώσεις και υπογράμμισε ότι το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος θα κριθεί σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Γ. Μανιάτης: Kυβέρνηση πανηγύρι

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Μανιάτης είπε πως «γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα εικονικής πραγματικότητας. Οι τρεις υπουργοί, μας περιέγραψαν ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα έγιναν σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για μία συγγνώμη. Αυτό είναι ύβρις προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που βλέπουν να καταστρέφονται οι ακτές, οι πολίτες ζητούν καθαρές απαντήσεις».

«Αυτές τις μέρες ζούμε μια ακραία πράξη τυχοδιωκτισμού από την κυβέρνηση που έπρεπε ο πρωθυπουργός να παραιτήσει τον υπουργό του που δεν παραιτήθηκε από ευθιξία ο ίδιος» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει «για να αποσείσει πριν λίγο όλες τις ευθύνες του είπε δεν φταίει γιατί το Λιμενικό έχει ευθύνη για όλα, εμμέσως απέδωσε την ευθύνη στο λιμενικό για όλα. Πότε ειδοποιήσατε την EMSA; Εμείς έχουμε πληροφορίες ότι επί 3 μέρες το συζητούσατε διστάζατε και στο τέλος αναγκαστήκατε να το καλέσετε. Σήμερα πάλι διαβάζουμε με έκπληξη για σύλληψη πλοίου για λαθρεμπόριο καυσίμων. Γίνεται πανηγύρι μπροστά στα μάτια σας».

ΚΚΕ: Mας διαβεβαιώνατε ότι σε 2 ημέρες όλα θα έχουν διευθετηθεί

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ ανέφερε προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας «Τα ίδια τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Μετά το ναυάγιο την Τρίτη μιλήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό. Είχαμε εικόνα από τα κλιμάκια του ΚΚΕ που έκαναν περιοδείες. Εσείς μας καθησυχάζατε ότι σε 2 ημέρες θα έχουν όλα διευθετηθεί».

«Στο σαπιοκάραβο είχε δοθεί παράταση άδειας ενώ θα έπρεπε να πάει στο διαλυτήριο. Τα μέτρα στεγανοποίησης είναι ελλιπή και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το αποτέλεσμα είναι αυτή την στιγμή ο Σαρωνικός να υφίσταται οικολογική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων» είπε η κυρία Μανωλάκου καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομική στήριξη των μικροεπαγγελματιών ψαράδων.

Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) αναρωτήθηκε «πόσες φορές πρέπει να συλλάβουν ένα πλοίο για λαθρεμπορία για να το σταματήσουν;» και να προσθέσει «Λείπει σήμερα από τη συζήτηση η αποτίμηση για την περιβαλλοντική καταστροφή». Ο βουλευτής του Ποταμιού απέδωσε ευθύνες για την έκταση της διαρροής που όπως είπε έφτασε εως την Σαρωνίδα και υπογράμμισε «να δούμε τι έγινε και με τις χρονικές καθυστερήσεις. Οι Δήμοι ενημερώθηκαν 3-4 ημέρες μετά. Γιατί; Καταθέτω τα σήματα του λιμεναρχείου προς τους Δήμους πχ σε δήμο Βούλας έφτασε 13 του μήνα». Σε εκείνο το σημείο δε ο κ. Κουρουμπλής απάντησε πως «δεν φαινόταν ότι πάει προς τα εκεί».

Π. Κουρουμπλής: Oλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουρουμπλής είπε «πράγματι όλα τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Στο χρονικό διάστημα που είπαμε θα γίνουν οι μετρήσεις και θα δούμε και το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχουμε κάνει».
Αναφορικά με το αν η ενημέρωση των Δημάρχων ήταν άμεση, ο υπουργός υποστήριξε πως «δημιουργείται  μία εντύπωση που δεν είναι πραγματική. Κοροϊδεύετε όταν λέτε δεν ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και όταν ξέρετε το σχέδιο από ποιον υλοποιείται. Η δουλειά του Λιμενικού είναι επικουρική που έχει την εποπτεία».

«Φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ»

«Ποιος ψήφισε το νόμο κ. Μανιάτη το 1998 να ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες η απορρύπανση και 20 χρόνια τι κάνατε για να έχουν προδιαγραφές αυτές οι εταιρίες κι έρχεστε με ύφος Καρδιναλίου να μας πείτε όσα είπατε. Οταν έρθει η ώρα των εκλογών θα κρίνει ο λαός κι εσάς κι εμάς» είπε ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ!

«Δεν σας λέω για το ταξίδι στο Λονδίνο. Αγγίζει όρια πολύ υψηλά για την χώρα»
Αναφορικά με την συνδρομή του EMSA είπε «το σκάφος είναι ναυλωμένο από ελληνική εταιρία απορρυπαντική και ήταν σε αποστολή πάρτε και ρωτήσετε πρώτα και μετά βγέστε και πείτε τα άρρητα ρήματα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Ο υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για επιβολή ορίου ηλικίας στα εφοδιαστικά σκάφη καθώς και ρύθμιση για της προδιαγραφές των ιδιωτικών εταιρειών απορρύπανσης.

«Εμείς θα τολμήσουμε να φέρουμε διάταξη στη Βουλή για να έχουν όριο ηλικίας τα σκάφη αυτά. Ενώ εσείς δεν το κάνατε γιατί δεν θέλατε να συγκρουστείτε με υπόγεια συμφέροντα» είπε για να συμπληρώσει πως ρύθμιση θα έρθει για «τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν οι εταιρείες απορρύπανσης».
 
Αναφορικά με το ταξίδι στο Λονδίνο υποστήριξε «θα μιλήσω άλλη ώρα και θα δείτε πόσο σημαντικό ήταν για την ελληνική ναυτιλία αυτό το ταξίδι. Δεν θα μιλήσω σήμερα γιατί αγγίζει τα όρια πολύ ψηλά για τη χώρα».

Σ. Φάμελλος: Eπικοινωνιακό να μιλά κανείς για οικολογική καταστροφή
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως για τον ίδιο αυτό που συνέβη στον Σαρωνικό δεν είναι «οικολογική καταστροφή» αλλά «σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα με αναστρέψιμες συνέπειες»! «Είναι επικοινωνιακό το να ονομάζει κανείς καταστροφή αυτό που έγινε στο Σαρωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος για το Περιβάλλον αναπληρωτής υπουργός για να συμπληρώσει «Είναι σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα που έχει αναστρέψιμες επιπτώσεις. Μεγάλο περιβαλλοντικό ατύχημα. Ούτε το μείζον ούτε καταστροφή».


Μην πυροβολείτε τον Κουρουμπλή
Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εσωτερική ενημέρωση των βουλευτών έγινε παραδοχή των λαθών καθώς και ότι έχει προκληθεί ζημιά στην κυβέρνηση ενώ ζητήθηκε να πέσουν οι τόνοι. Ενδεικτική είναι η οδηγία απο το Μέγαρο Μαξίμου «μην πυροβολείτε τον Κουρουμπλή».

Σημειωτέον ότι την τελευταία στιγμή απετράπη μετωπική της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους δημάρχους, των οποίων οι περιοχές έχουν υποστεί ζημιές και παρά ταύτα δεν είχε προσκληθεί αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αφού υπήρξε κοινή δήλωση διαμαρτυρίας έξι δημάρχων, αλλά και πολιτική παρέμβαση από την αντιπολίτευση, οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προσκλήθηκαν τελικά στη διαδικασία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης