Επιμένει για τα εγκλήματα του Κομμουνισμού ο Κοντονής

Επιμένει για τα εγκλήματα του Κομμουνισμού ο Κοντονής

Αν και παραδέχθηκε ότι ένα μοντέλο κομμουνισμού οδήγησε σε εγκλήματα «εντούτοις δεν έχει παράξει μόνο αυτό» - «Δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις» είπε για την απόφασή του να μην παραστεί στο συνέδριο της Εσθονικής προεδρίας της ΕΕ

Επιμένει για τα εγκλήματα του Κομμουνισμού ο Κοντονής
Ούτε βήμα πίσω από την απόφασή του η Ελλάδα να μην παραστεί στο συνέδριο Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα
δεν έκανε ο
Σταύρος Κοντονής με νέα συνέντευξή του.

Κλείσιμο
«Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι αν και δικαίως έχει κατηγορηθεί εκείνο το μοντέλο του κομμουνισμού που παρήγαγε αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης που παρήγαγε εγκλήματα, ο κομμουνισμός ως ιδεολογία δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενο».

Χαρακτήρισε «σοβαρότατο λάθος να μας κατηγορούν εμάς ως ανανεωτική αριστέρα ότι δίνουμε άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής αριστεράς δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονομάτισαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική ευρώπη» προσθέτοντας ότι «εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να μην παραστεί στο συνέδριο «απομωνόνοντας» την Ελλάδα είπε ότι «μην νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις. Από τη στιγμή που τα κόμματα στο παρελθόν είχαν μια τέτοια εθνική γραμμή να μην ταυτίσουν τον κομμουνισμό και το ναζισμό».

Έκανε και «μάθημα» στην εσθονική προεδρία λέγοντας ότι «εκφεύγει των ορίων της με το συνέδριο αυτό γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για ένα τέτοιο θέμα. Θα έπρεπε αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει ως κρατική υπόσταση και όχι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ».

«Η στάση μας ήταν μια στάση αρχής, εξεπλάγην με τις αντιδράσεις των κομμάτων γιατί συγκρούονται με αυτά που είχαν πει στην Ευρωβουλή» συμπλήρωσε λέγοντας ότι πριν από μερικά χρόνια όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί κατά της προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό.


Ορισμένες αποφάσεις δικαστηρίων γεννούν ερωτηματικά

Όσον αφορά τα θέματα της δικαιοσύνης είπε ότι «δεν υπάρχει κόντρα εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» προσθέτοντας ότι «η λειτουργία και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή».

Δεν απέφυγε, όμως, να σχολιάσει ορισμένες απόφασεις που όπως είπε «γεννούν ερωτηματικά όπως η απόφαση του ΣτΕ για την παράταση του χρόνου ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων».

Προανήγγειλε και «επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου με κάποιες ρυθμίσεις που θα προσδιορίζουν ορισμένες γενικές ρυθμίσεις που θα ορίζει σαφώς ποιοι δικαιούνται, ποιοι δεν δικαιούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται αυτό».

Ο Καμμένος δεν παρενέβη στη δικαιοσύνη για την υπόθεση Noor1

Ο Σταύρος Κοντονής ρωτήθηκε και για την υπόθεση της συνομιλίας του Πάνου Καμμένου με τον καταδικασμένο ισοβίτη για την υπόθεση Noor1 Μάκη Γιαννουσάκη κάλεσε όσους αναφέρονται σε αυτό «να μας πουν υπάρχει νομικό πλαίσιο που απαγορεύει αυτό ή είναι μια ηθική στάση που πρέπει να κρατήσει ένας υπουργός».

Υποστήριξε ότι «είναι ψευδές και συκοφαντικό να μιλούν για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Ο υπουργός δεν παρενέβη στους δικαστικούς. Προέτρεψε έναν κρατούμενο να πει αυτά που γνωρίζει γιατί ο ίδιος εξέφρασε αυτή την άποψη και εγγυήθηκε για την ασφάλειά του επειδή ο ίδιος είπε ότι φοβάται για τη ζωή του».

«Όταν μιλάμε για 2,10 τόνους ηρωίνης που είναι το κακό να προτρέψει ένας υπουργός κάποιον να δώσει στοιχεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και είπε ότι και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο «αν τον είχα συναντήσει σε μια επίσκεψη μου στις φυλακές και μου έλεγε ότι έχει στοιχεία να καταθέσει».

Υπήρχε σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο

Ο κ. Κοντονής επέμεινε στη δήλωσή του για «σχέδιο εμπρηστών» στη Ζάκυνθο. «Δεν έχω κανένα ερωτηματικό ότι υπήρχε σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο που τα συνέδεσα με επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσης των εκτάσεων. Δεν απέκλεισα να υπήρχαν κύκλοι - και δεν αναφέρομαι σε κόμματα - που ήθελαν να υπάρξει έκρυθμη κοινωνική κατάσταση. Ξέρετε τι είναι να καίγεται το σπίτι σας;» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης που πολιτεύεται στο νησί του Ιονίου.

«Ο τρόπος που έμπαιναν οι φωτιές ήταν επαγγελματικός» συμπλήρωσε επικαλούμενος φωτογραφίες τουριστών που έχουν δημοσιευθεί στη Ζάκυνθο και έδειχναν «τις φωτιές να ξεκινούν η μια μετά την άλλη».


Θα κλείσει πιο εύκολα η γ΄ αξιολόγηση

Όσον αφορά την οικονομία ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε με αφορμή και την ανάβθμιση από τον οίκο Fitch ότι «όλοι οι οίκοι δίνουν πιστοποιητικό ορθής διαχείρισης της κατάστασης».

Κατά τον ίδιο «μετά τη β΄ αξιολογηση αξιολογείται η κυβέρνηση θετικά απο το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών και των αγορών τις οποίες εμείς ποτέ δεν αποθεώσαμε».

«Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δημιουργεί καλύτερο πεδίο για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές γιατί αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Μιλώντας, τέλος, για την επερχόμενη γ΄ αξιολόγηση επιχειρηματολόγησε ότι «κάθε αξιολόγηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι  «η γ΄ αξιολόγηση θα γίνει πιο γρήγορα και πιο εύκολα» καθώς «τα μέτρα έχουν δρομολογηθεί και θα κλείσει στην ώρα της».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης