Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών: Νέο μέτωπο μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών: Νέο μέτωπο μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Εντείνεται το μπαράζ των ενορχηστρωμένων επιθέσεων στη Δικαιοσύνη μετά την απορριπτική απόφαση του Εφετείου για την αποφυλάκιση της Ηριάννας - Προσπάθεια καπηλείας της απόφασης- Αυγή: «Κάτι τρέχει με τη Δικαιοσύνη»

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών: Νέο μέτωπο μετά την απόφαση για την Ηριάννα
         Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει άκαμπτη η Κυβέρνηση  τις επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης και των ίδιων των δικαστών.
          Η προσπάθεια ταπείνωσης τόσο της Δικαιοσύνης, όσο και  σύσσωμου  του δικαστικού σώματος  όχι μόνο γίνεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό  Αλέξη  Τσίπρα, αλλά και από τον καθ΄  ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης
Σταύρο Κοντονή
, όσο και  τον προστατευόμενο  του Πρωθυπουργού, αναπληρωτή υπουργό  Υγείας Παύλος Πολάκης
.
Κλείσιμο
          Αφορμή για τον νέο κύκλο των επιθέσεων κατά της Δικαιοσύνης απετέλεσαν κατά πρώτον η   επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την  εκεί σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου
 και κατά δεύτερον η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της  Αθήνας που απέρριψε  -κατά πλειοψηφία (3-2)- την αναστολή εκτέλεσης της ποινής   της   Ηριαννας,   η οποία  έχει καταδικαστεί για συμμετοχή  στην οργάνωση
Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

          Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας με τις δέουσες τυμπανοκρουσίες  πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και επικεντρώθηκε στην δημιουργία των  νέων θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η μαύρη, αδήλωτη εργασία  χιλιάδων  εργαζόμενων είναι  ο κανόνας της καθημερινής πρακτικής και το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με την ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία, είναι πολύ χαμηλότερο  από αυτό των Βαλκανικών χωρών.
          Φυσικά από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν  διέφυγαν οι βολές κατά των ανθρώπων που διακονούν την Δικαιοσύνη σε όλη την πυραμίδα της και στην προκειμένη περίπτωση στους αρεοπαγίτες και πάλι.

          Ο  κ. Τσίπρας   έριξε τις βολές του  εναντίον της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λαμβάνει αποφάσεις που είναι υπέρ των εργοδοτών. Έκανε μάλιστα έμμεση αναφορά στην τραγωδία με την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, «υιοθετώντας» τις απόψεις που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος  Πολάκης όσο και ο γενικός γραμματέας  του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σύμφωνα με τους οποίους η Κυβέρνησης δεν έχει ευθύνες, αλλά μόνο η  Δικαιοσύνη.

          Φυσικά ο Πρωθυπουργός με την προσφιλή του τακτική, αυτή  της λάσπης στον ανεμιστήρα, λησμόνησε για ακόμη  μια φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου (677/2017) στην οποία αναφέρεται ακολούθησε την πάγια νομολογία του Ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ λησμόνησε παράλληλα ότι   τόσο ο ίδιος όσο και οι  καθ΄  ύλην  αρμόδιοι υπουργοί του δεν μερίμνησαν στα 25 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας να  καταθέσουν  στην Βουλή  σχετικής νομοθετική  ρύθμισης, έτσι  ώστε να αρθεί οι κατ΄   εκείνους αδικία σε βάρος των εργαζομένων.
          Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων,   η αντισυμβατική συμπεριφορά του εργοδότη δια της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών στον εργαζόμενο δεν συνιστά αφ’ εαυτής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.   

          Την  σκυτάλη ταπείνωσης της Δικαιοσύνης παράλαβε λίγες ώρες αργότερα ο πολιτικός επικεφαλής της Δικαιοσύνης, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Αφορμή για τις νέες επικρίσεις και τη νέα  ενορχηστρωμένη  επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης απετέλεσε η απόφαση  του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών, η οποία κατά πλειοψηφία (3-2) απέρριψε το   αιτήματος αποφυλάκισης της 29χρόνης   Ηριάννας η οποία  έχει καταδικαστεί  σε κάθειρξη 13 ετών,  για την  συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

          Ο κ. Κοντονής από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αυτή τη φορά έκανε  μια ακόμη πολιτική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη   με αφορμή   την   απόρριψη από το Εφετείο Αναστολών Αθηνών του αιτήματος   αποφυλάκισης της Ηριάννας. Ο πολιτικός  προϊστάμενος της Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε   «δυσάρεστη έκπληξη» την  επίμαχη απόφαση του  Εφετείου Αναστολών Αθηνών.

          Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής,  αυτοβούλως, χωρίς να προκληθεί ή να υπάρχει κάποια σχετική αφορμή,   ζήτησε να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, λέγοντας αρχικά πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί με ποινή  πολυετούς  κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί».
          Δεν παρέλειψε  ο κ. Κοντονής από το βήμα της Βουλής να επισημάνει:
 «Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα».
          Φυσικά   ο κ. Κοντονής δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες κατά των μελών του δικαστηρίου από αγνώστους μετά την έκδοση της επίμαχης αρνητικής κατ΄ εκείνον απόφασης λέγοντας πως «και οι δικαστές άνθρωποι είναι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».
          Επειδή όμως σύμφωνα με τον κ. Κοντονή  οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη, γι' αυτό και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει δυνατότητα υποβολής σε σύντομο χρονικό  διάστημα  νέα  αίτησης  η οποία  θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη όμως σύνθεση.
          Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης να τονίσει ότι διατυπώνει    την δυσάρεστη έκπληξή του  για την απόφαση και προσέθεσε ότι δεν μπορούμε όμως να μην καταδικάσουμε τα γεγονότα κατά δικαστών που μπορεί να κάνουν λάθος αλλά δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία».
          Βούτυρο στο ψωμί του κ. Πολάκη ήταν η απόφαση του Εφετείου Αναστολών Αθηνών με την όποια απορρίφθηκε το  αίτημα  αποφυλάκισης της Ηριάννας.
          Αυτήν την φορά στο σχόλιο του που έγινε και πάλι κατά την προσφιλή του μέθοδο μέσω του  facebook  και με τον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τρόπο ο κ. Πολάκη  δεν  «απάντησε»  στους δικαστές με μαντινάδες αλλά με το  τραγούδι  του Γρηγόρη  Μπιθικώτση σε ενορχήστρωση του  Μίκη Θεοδωράκη,   «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».
          Συγκεκριμένα ο κ. Πολακης ανάρτησε στο  facebook: 
          «Αντί αλλου σχολίου ...... αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστες που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ....
Tis dikaosinis ilie noite
Τραγούδι των Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Μίκης Θεοδωράκης».
 
          Η μόνη κυβερνητική παραφωνία στην ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάος της Δικαιοσύνης ήταν χθες η θέση που εξέφρασε  για την τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο γραφείο του πρωθυπουργού ως προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας, ήταν ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.
          Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Παπαδόπουλος  ξεκαθαρίζοντας ότι μεταφέρει την προσωπική του άποψη, ανέφερε ότι «δεν ήταν καλό το ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε σε μια πολιτική θέση». 
          Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας   τις τελευταίες δηλώσεις της κυρίας Θάνου   ανέφερε ότι «δεν συνάδουν με μια πολιτικοποίηση ενός ρόλου, ο οποίος είναι διαφορετικός πριν από δεκαπέντε ημέρες και διαφορετικός τώρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης