Επιμένει ο Τσαβούσογλου για εγγυήσεις και στρατεύματα - Ασφάλεια προσφέρει η ΕE, λέει ο Αναστασιάδης

Επιμένει ο Τσαβούσογλου για εγγυήσεις και στρατεύματα - Ασφάλεια προσφέρει η ΕE, λέει ο Αναστασιάδης

Τσαβούσογλου: Nα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και αν όλα πάνε καλά, να αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων - Αναστασιάδης: Εγγυήσεις στα θέματα ασφάλειας από ΕΕ και ΟΗΕ 

Επιμένει ο Τσαβούσογλου για εγγυήσεις και στρατεύματα - Ασφάλεια προσφέρει η ΕE, λέει ο Αναστασιάδης
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η δεύτερη μέρα της διάσκεψης για το Κυπριακό, χωρίς την παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη. Αύριο αναμένεται να φτάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πριν λίγο άρχισε η συζήτηση στο δεύτερο τραπέζι για το εδαφικό, το περιουσιακό και για θέματα διακυβέρνησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, πέντε σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία υπέβαλε χθες, Τετάρτη, στην πρώτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα.

Το
πρώτο σημείο
Κλείσιμο
είναι, όπως η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων αναθεωρηθεί. 
Το
δεύτερο σημείο
αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει. 
Το τρίτο σημείο
αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους. 
Το τέταρτο σημείο λέει ότι θα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών. 
Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνει στο νησί.

Τα τρία ερωτήματα του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και η πρώτη απάντηση Αναστασιάδη

Τρία ερωτήματα έθεσε χθες, Tετάρτη, ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν, στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: α) Πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων β) Ποιο το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού γ) Ποιος μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με ένα κείμενο 16 σελίδων στα ερωτήματα αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνοκυπριακές πηγές, το έγγραφο διαβάστηκε και δεν δόθηκε σε έντυπη μορφή. Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε λεπτομερώς και στα τρία ερωτήματα, δίνοντας έμφαση στην ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, κάτι που καθιστά αδιανόητο να κηδεμονεύεται με εγγυήσεις τρίτων χωρών και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως οι εγγυήσεις στα θέματα ασφάλειας από την ΕΕ και τον ΟΗΕ μπορούν να είναι η απάντηση στις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς. 

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αύριο, Παρασκευή, με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται θέμα συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων του 1960 με παραμονή στρατευμάτων και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής της λύσης στον οποίο δεν θα μετέχουν Ελλάδα και Τουρκία.

Κοτζιάς: Οι τουρκικές θέσεις είναι αυτές που διατυπώνονται τα τελευταία χρόνια

Άνοιξε η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνάντησης στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. 

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η ελληνική πλευρά απάντησε με σαφήνεια στα τρία ερωτήματα του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σε σχέση με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι είναι αυτές που διατυπώνονται τα τελευταία χρόνια και προσπαθούν να τις παρουσιάσουν ως νέες "αλλά εμείς είμαστε μελετηροί και γνωρίζουμε ότι είναι παλιές". 

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε πως αύριο, Παρασκευή, με την την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ενδεχομένως να παουσιαστεί κάτι καινούργιο. Όπως είπε, είναι παράδοξο η Τουρκία να επιμένει στη διατήρηση των συνθηκών του 1960, οι οποίες ποτέ δεν λειτούργησαν και τις παραβίασαν παντοιοτρόπως οι Τούρκοι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης