Κυπριακό: Ανοίγουν χαρτιά στην Ελβετία - Επιμένει η Τουρκία με στρατεύματα και εγγυήσεις

Κυπριακό: Ανοίγουν χαρτιά στην Ελβετία - Επιμένει η Τουρκία με στρατεύματα και εγγυήσεις

Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση

Κυπριακό: Ανοίγουν χαρτιά στην Ελβετία - Επιμένει η Τουρκία με στρατεύματα και εγγυήσεις
Στα τρία ερωτήματα που έθεσε χθες, Tετάρτη, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν, θα απαντήσουν σήμερα οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Τα τρία ερωτήματα του κ. Φέλντμαν είναι:
α) Πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων β) Ποιο το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού γ) Ποιος μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης.

Κλείσιμο
Οι απαντήσεις όλων των πλευρών θα είναι γραπτές, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση για σμίκρυνση των διαφορών και αναζήτηση εδάφους για συγκλίσεις.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αύριο, Παρασκευή, με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται θέμα συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων του 1960 με παραμονή στρατευμάτων και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής της λύσης στον οποίο δεν θα μετέχουν Ελλάδα και Τουρκία.

Από την άλλη η Άγκυρα επιμένει σε διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας με άλλη μορφή και παρουσία στρατευμάτων, σε πολύ μικρότερους αριθμούς από τους σημερινούς.

Τα τουρκικά ΜΜΕ διαψεύδουν ότι η πρόταση Τσαβούσογλου προνοεί αποχώρηση στρατευμάτων και μάλιστα σε ποσοστά που φτάνουν το 80%. Η τουρκική πρόταση όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δεν ικανοποιεί καθόλου. Η τουρκική πρόταση δεν περιέχει κάτι καινούργιο σε σχέση με αυτά που η Τουρκία έχει υποστηρίξει και δημοσίως στο παρελθόν.

Παράλληλα, η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμαν θεωρήθηκε πάρα πολύ καλή αφού ανέφερε ότι η ΕΕ παρέχει το πλαίσιο για ασφάλεια και εγγυήσεις σε όλα τα επίπεδα, χωρίς καμία διάκριση.

Σημειώνεται ότι η αντίδραση του Τσαβούσογλου προς την ΕΕ δεν ήταν θετική αφού διαφαίνεται ότι η ΕΕ μπαίνει σοβαρά στη συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Οι σημερινές εργασίες της διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 10 με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και στη συνέχεια οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης