Κυπριακό: Χωρίς εκπλήξεις το έγγραφο Έιντε για τις συνομιλίες

Κυπριακό: Χωρίς εκπλήξεις το έγγραφο Έιντε για τις συνομιλίες

Το 9 σελίδων έγγραφο που παρέδωσε το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τις συνομιλίες στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων - Περιέχει συγκεκριμένη αναφορά στη συμφωνία της 12ης Ιανουρίου ότι η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης 

Κυπριακό: Χωρίς εκπλήξεις το έγγραφο Έιντε για τις συνομιλίες
Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται «εκπλήξεις» στο έγγραφο που παρέδωσε το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τις συνομιλίες στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Πρόκειται για έγγραφο 9 σελίδων το οποίο καταγράφει κατηγοριοποιημένα τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πλευρών έτσι ώστε να αποτελέσει πυξίδα για να καθοριστεί η πρόοδος στην διάσκεψη. 

Σε σχετικό παράρτημα που δεν αποτελεί μέρος του κοινού εγγράφου καταγράφονται οι απαντήσεις και οι θέσεις των πλευρών σε κάθε ένα από τα ερωτήματα στη βάση των όσων συζήτησαν οι τεχνοκράτες στο Μόντ Πελεράν. 

Κλείσιμο
Το έγγραφο Έιντε θέτει το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης για τις εγγυήσεις κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη συμφωνία της 12ης Ιανουρίου ότι η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης, κάνοντας επίσης αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι το θέμα της ασφάλειας είναι ευαίσθητο και πως η πρόοδος σε αυτό «θα επηρεάσει κρίσιμα» τις προοπτικές κατάληξης σε συνολική συμφωνία και αποδοχής στα χωριστά δημοψηφίσματα. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ πρέπει να αντανακλώνται στη λύση του Κυπριακού, και πως η διαπραγμάτευση θα διέπεται από το διεθνές δίκαιο και θα λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.   

Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στα Ηνωμένων Έθνη οι παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το έγγραφο ενόψει της τελικής του διαμόρφωσης πριν την μετάβαση στην Ελβετία. Ανάλογες παρατηρήσεις θα καταθέσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης