Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για ψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης Μαδούρο

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για ψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης Μαδούρο

Ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Κώστας Δουζίνας  υποστήριξε πως η έκρυθμη κατάσταση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και δεν αφορά το ελληνικό κοινοβούλιο

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για ψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης Μαδούρο
Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, το αίτημα της ΝΔ για ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί ψήφισμα προς την Ολομέλεια της Βουλής για την καταδίκη όσων συμβαίνουν στην Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Δουζίνας ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε πως η έκρυθμη κατάσταση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και δεν αφορά το ελληνικό κοινοβούλιο. Επέκρινε δε την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι κατά την περίοδο που ο ίδιος είναι πρόεδρος της επιτροπής η ΝΔ δεν έχει δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα.

"Η Βουλή δεν κάνει ψηφίσματα .Το παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει. Ουδέποτε στο παρελθόν εχει συνεδριάσει η επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση άλλου κράτους.Ουδέποτε οι αγαπητοί συνάδελφοι μου ζήτησαν να συνεδριάσει η επιτροπή για οποιοδήποτε άλλον μείζον ζήτημα άμυνας. Πρώτη φορά μου ζήτησαν για τη Βενεζουέλα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουζίνας για να καταφύγει στον Σέξπιρ λέγοντας "ο Ερρίκος ο Δ στο 2ο μέρος λέει στον πρίγκιπα Χάρρυ: "να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένες αντιδικίες. Αν πετύχει αυτή η προσπάθεια μπορεί να εξαφανίσει τη μνήμη του παρελθόντος". Αυτό κάνει η ΝΔ".
Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι "μας ανησυχεί το τι γίνεται στη Βενεζουέλα" για να προσθέσει ωστόσο πως "αντί να καταγγέλλουμε τη μια ή την άλλη πλευρά να μεσολαβήσει όποιος μπορεί μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών για να βρεθεί λύση".
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή της ΝΔ έχει ως εξής:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
 
Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κωνσταντίνο Δουζίνα
Κοινοποίηση: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο  Βούτση
 
Οι υπογράφοντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:
 
Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια.
 
Στο πλαίσιο αυτό καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών που τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει σε  αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας.
 
Εκφράζουμε τον βαθύ προβληματισμό μας για τις συνεχιζόμενες αντισυνταγματικές παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας στην Βενεζουέλα, μετά και την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να αφαιρέσει τις νομοθετικές εξουσίες από το Εθνικό Κοινοβούλιο, απόφαση η οποία παραβιάζει τις αρχές του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας των θεσμών.
 
Καταδικάζουμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του. Aυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές πρακτικές και αποτελεί παραβίαση του συνταγματικού καθεστώτος στην Βενεζουέλα. Η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα.
 
Καλούμε την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου.
 
Καλούμε την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας:
- Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο διαχωρισμός των εξουσιών μεταξύ των ίσων και νόμιμων δυνάμεων μιας χώρας είναι βασική προϋπόθεση μιας δημοκρατικής χώρας που υπηρετεί του κανόνες δικαίου.
- Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα. Η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων εγκρίθηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο με τον Νόμο Περί Εθνικής Συμφιλίωσης στον οποίο όμως ασκήθηκε βέτο από τις εκτελεστικές δυνάμεις της χώρας. Η ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στην Βενεζουέλα προϋποθέτει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι.
- Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.
- Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων. Οι αρχές της χώρας, οφείλουν επίσης, να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών που μετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις και τα δικαιώματα όλων των πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βίαιης προσαγωγής ή επιθέσεων, όπως δημοσιογράφων, ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτης προτεραιότητας και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις.
 
Με βάση τα ανωτέρω ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα και με το άρθρο 32 παρ.6 του ΚτΒ, ώστε να συζητηθεί ψήφισμα προς την Ολομέλεια της Βουλής, που λαμβάνοντας υπόψη:
•             Την παγκόσμια χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του  1948
•             Το παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τα οποία η Βενεζουέλα έχει υπογράψει
•             Τα άρθρα  72 και  233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας
•             τις προειδοποιήσεις του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στις 30 Μάϊου 2016 και στις 14 Μαρτίου 2017
•             Την έκφραση ανησυχίας, με επιστολή της στις 27 Μαρτίου του 2017, της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερικά Μογκερίνι.
Καλεί την Κυβέρνηση να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Οι Υπογράφοντες Βουλευτές
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Γεωργιάδης Άδωνις – Σπυρίδων
Τσιάρας Κωνσταντίνος
Αναστασιάδης Σάββας
Δαβάκης Αθανάσιος
Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος)
Καββαδάς Αθανάσιος
Καλαφάτης Σταύρος
Κεδίκογλου Σίμος
Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Μεϊμαράκης Ευάγγελος
Τασούλας Κωνσταντίνος 
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Παρέμβαση  για το θέμα έκανε αργά το βράδυ και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
«Με το αίτημά της περί σύγκλησης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την κατάσταση στην Βενεζουέλα, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, συνεπικουρούμενη από μερίδα ιδιωτικών ΜΜΕ προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να αποπροσανατολίσει τον δημόσιο διάλογο, μιας που οι ελπίδες της για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης αποδείχθηκαν ξανά φρούδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη «αντί να  καταθέτει αιτήματα σε αναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, σχετικά με την εσωτερική πολιτική άλλων κρατών, καλύτερα να ασχοληθεί με τα εσωτερικά του σπαρασσόμενου κόμματός του».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης  ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, όσο και διάφορα ΜΜΕ, ουδόλως ευαισθητοποιούνται για την σοβούσα κρίση στην Παραγουάη, όπου η κρατική καταστολή των μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων εκ μέρους της δεξιάς κυβέρνησης έχει οδηγήσει στο θάνατο διαδηλωτών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης