Επικίνδυνη άγνοια και βαριά επιπολαιότητα Κατρούγκαλου

Επικίνδυνη άγνοια και βαριά επιπολαιότητα Κατρούγκαλου

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία γραμμή - Δ. Καμμένος: Όχι τουρκικές ομιλίες στη Θράκη - Σταμάτης: Δεν ξέρει την ελληνική πραγματικότητα - Κουμουτσάκος: Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες

Επικίνδυνη άγνοια και βαριά επιπολαιότητα Κατρούγκαλου
Μεγάλες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου
, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της διεξαγωγής των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, άρα και στην Ελλάδα.

Τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι Δημήτρης Καμμένος των εταίρων της κυβέρνησης Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Σταύρος Καλαφάτης της Νέας Δημοκρατίας, καυτηρίασαν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης και δεν δίστασαν να του καταλογίσουν «άγνοια» και «επιπολαιότητα».

Κλείσιμο
Λοβέρδος: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία γραμμή

«Η αντιδυτική στροφή του Ερντογάν και το ρήγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο οτι προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους τους Έλληνες. Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να μην ξεχνά οτι η Ελλάδα είναι αναπόσταστο κομμάτι της Δύσης, να έχει ενιαία εθνική γραμμή και σε καμία περίπτωση πολυγλωσσία ανάμεσα στους κυβερνώντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας και την άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως εκπρόσωπος Τύπου.

Δ. Καμμένος: Όχι προεκλογικές ομιλίες του Ερντογάν στη Θράκη

Ο Δημήτρης Καμμένος από την πλευρά του ήταν πιο επικριτικός, χρησιμοποιώντας εντονότερες εκφράσεις εναντίον του Γιώργου Κατρούγκαλου. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, ο Δημήτρης Καμμένος ξεκαθάρισε πως «όχι! Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για Εθνικούς λόγους. Τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά "πιστεύω", τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους. Είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής».

Σταμάτης: Άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης μίλησε για επικίνδυνη επιπολαιότητα. Πιο αναλυτικά: «Την ώρα που κορυφώνεται η σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης και αυξάνεται η προκλητικότητα των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, ο αναπληρωτής υπουργός Κατρούγκαλος με χθεσινές δηλώσεις του, τάσσεται κατά των Ευρωπαίων Εταίρων μας, ενώ προσκαλεί ουσιαστικά τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα. Με την πρωτοφανή δήλωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δείχνει ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα και άγνοια (;) της ελληνικής εσωτερικής πραγματικότητας. Δεδομένου, πέραν των άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι. Αφετέρου, παρεμβαίνει – ως μη όφειλε- υπερ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ για να αποσπάσει τους επαίνους (!) του Τουρκικού Τύπου. Οι απόψεις του αναπληρωτή του απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης;».

Κουμουτσάκος: Βαριά επιπολαιότητα

Σφοδρή κριτική στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σχολίασε τη διαμάχη μεταξύ Ολλανδίας-Γερμανίας με την Τουρκία, ασκούν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

Πιο αναλυτικά η δήλωση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας: 
«Ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. 
 
Ως Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες.
 
Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα». 

Δένδιας: Ατυχές το παράδειγμα του Κατρούγκαλου

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κ. Νίκος Δένδιας εντός της Ολομέλειας της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πως «το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Κατρούγκαλος με την Θράκη είναι ατυχές. Στην Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική με τις τοποθετήσεις της ενώ παράλληλα χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί καταπάτησης των δικαιωμάτων από την Ε.Ε.

Απάντηση από Κατρούγκαλο, κάλυψη από Ξυδάκη

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, απαντώντας στις επικρίσεις κυρίως από την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο, σε δήλωσή του, για κριτική σε «ανύπαρκτες δηλώσεις του περί δήθεν προσκλήσεων σε προεκλογικές τούρκικες συγκεντρώσεις και για ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ».

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αναπαράγουν τον σχετικό θόρυβο δεν χαρακτηρίζονται από άγνοια, γιατί έχουν δει -μαζί με τον κάθε ενδιαφερόμενο- το βίντεο της συνέντευξής μου» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «δείχνουν όμως ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα, επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Με τη σειρά του, για παρερμηνεία και διαστρέβλωση των δηλώσεων Κατρούγκαλου -από τα τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο- έκανε λόγο ο Νίκος Ξυδάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβασή του στην Βουλή και απαντώντας στον Νίκο Δένδια, είπε: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα εκμεταλλεύεται δηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Η παρερμηνεία ή η διαστρέβλωση δηλώσεων δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Ωστόσο, στη συνέχεια υποστήριξε πως το αν θα επιτραπεί ή όχι η διενέργεια τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα πρέπει να εξεταστεί με «ψυχραιμία» και με βάση το εθνικό συμφέρον.

«Επίσης, ο καθένας διαχειρίζεται τις υποθέσεις ανάλογα με το συμφέρον του. Η Ολλανδία δεν επέτρεψε για τους δικούς της λόγους. Η Γαλλία το επέτρεψε. Θα ψέξουμε τους Γάλλους γι' αυτό; Ο καθένας παίζει το παιχνίδι του για το συμφέρον της χώρας του. Εμείς έχουμε το δικό μας και πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτήρισε την ενέργεια του κ. Κατρούγκαλου να παρομοιάσει τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης με τους Τούρκους ψηφοφόρους «άστοχη και πέρα από κάθε λογική».

Ο ίδιος, δε, κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, να τοποθετηθεί. Ωστόσο, ο κ. Βίτσας απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν πρέπει να απασχολεί την Βουλή, αλλά τα… τηλεπαράθυρα!

«Δεν περίμενα να έρθει το θέμα στην Βουλή. Είναι ζητήματα για τηλεπαράθυρα ή για να γράφουμε άρθρα, αλλά η Βουλή πρέπει να μείνει με προσοχή, ώστε μετά από τις εκλογικές και δημοψηφιστικές διαδικασίες, η θέση μας να είναι πιο ωφέλιμη» είπε χαρακτηριστικά. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης