Βούτσης: Δεν θα χάσουμε το QE - Δεν θα πάμε σε εκλογές μέσα στο '17

Βούτσης: Δεν θα χάσουμε το QE - Δεν θα πάμε σε εκλογές μέσα στο '17

'Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής δεν υπάρχει ευθύνη από την ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης


Βούτσης: Δεν θα χάσουμε το QE - Δεν θα πάμε σε εκλογές μέσα στο '17
Αισιόδοξος ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο εμφανίσθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης
. Όπως είπε «Εργαζόμαστε σε θετικό περιβάλλον για την οικονομία σε ορισμένους δείκτες της, για να κλείσει η συμφωνία. Δεν είμαστε σε στασιμότητα. Τα πιο ουσιαστικά έγιναν. Το μομέντουμ είναι καλό, πιστεύω». Ο πρόεδρος της Βουλής απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών «μέσα στο 2017»- δεν προσδιόρισε, ωστόσο, ως χρόνο για τις κάλπες το 2019, όπως συνηθίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ευθύνη από την ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.



Κλείσιμο


Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ.Βούτση, ακολουθούν: 



Αν χάσουμε το Eurogroup θα χάσουμε και το QE;


Βρέχει πράγματι λεφτά στην Ευρώπη και δεν μπορεί η χώρα να είναι έξω από τη μοναδική ρευστότητα που υπάρχει. Ο κ.Σόιμπλε διαφωνούσε με αυτό το πρόγραμμα. Κάποιοι έβαλαν ομπρέλα πάνω από τη χώρα γι΄αυτά τα χρήματα.


Αρχές Μαρτίου είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ, αν χάσουμε το Μάρτιο;


Δεν θα χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση. Κάναμε κάθε προσπάθεια ώστε να βγούμε γρήγορα από τη δεύτερη αξιολόγηση.Όλα κατατείνουν ότι στις 20 Φλεβάρη μπορεί να δοθεί ισχηρή ώθηση, ώστε μέχρι τις αρχές του Μάρτη που συνεδριάζει η ΕΚΤ να μπορέσουμε να μπούμε στο QE.


Οι κόκκινες γραμμές; Τι δεν μπορεί να δεχθεί και τι ζητάει η ελληνική πλευρά;



Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σήμερα είναι σε μια κατεύθυνση που δίνει απάντηση σ΄αυτό. Το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι σε ένα πεδίο που δεν θα είναι πιο αρνητικό από αυτή τη στιγμή. Τα λεπτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης δίνουν το στοιχείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.


Με το Ταμείο παρόν δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση. Και σήμερα βγήκε ο Τόμσεν και είπε αν κάναμε λάθος, να το διορθώσουμε. Πώς μιλά για πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση; Ακούσατε τη δήλωση Ντάισελμπλουμ;

-Τη δήλωση Ντάισλεμπλουμ την εκλαμβάνω προς το ΔΝΤ. Λέει προς το Ταμείο «διευκρινίστε μας τί θα κάνουμε». Το '17 μπορεί να είναι για τον κόσμο σαν το ΄89. Η Ελλάδα είναι παρούσα ως πολιτικός παράγοντας. Στο Eurogroup θα πάνε όλα έτοιμα και θα δοθεί το σήμα με θετικό πρόσημο, πιστεύω και για το QE. Το '17 φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα: Σχέση Ευρώπης - ΗΠΑ, άνοδος ακροδεξιάς, θέματα πολιτικής.


-Αποκλείετε να πάμε τελικά σε εκλογές; Μια σειρά από κινήσεις έχουν εκλογικό άρωμα


-Οι εκλογές αποκλείονται μέσα στο '17, απολύτως από το συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Αυτό που γίνεται, αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου όταν δόθηκε το βοήθημα, εφαρμόζεται μεροληπτική κοινωνική πολιτική.

-Η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Φταίνε μόνο οι κακοί ξένοι;

-Δεν υπήρξε καμία εύλογη καθυστέρηση που να οδηγήσε στο σημερινό αποτέλεσμα. Το πιστεύω ακράδαντα. Γι' αυτή τη φάση της αξιολόγησης μιλάω. Θέματα έπρεπε να μπουν στην πρώτη και έπρεπε να είχαν κλείσει, έρχονται και μας ταλαιπωρούν. Κανείς δεν φέρνει στο τραπέζι τα 650 εκατ. που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν επιτρέπεται πλέον να γίνει αυτό που έγινε το '15.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης