Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας θα πάει στη Γενεύη αν υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας

Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας θα πάει στη Γενεύη αν υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας

Δεν έχουμε εξαρτήσει την πιθανότητα αυτή από το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας - Δεν πιεζόμαστε εμείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, άλλοι έχουν εκλογές μπροστά τους - Ορόσημο η ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας θα πάει στη Γενεύη αν υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας
Η Αθήνα έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να πάει στη Γενεύη ώστε να λάβει μέρος στη διάσκεψη για το Κυπριακό μόνο αν υπάρξει η πιθανότητα λύσης και όχι με βάση του ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο. Εκ μέρους μας δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία σε σχέση με την πολιτειακή της διάρθρωση. Αν αποφασίσει η Τουρκία να συμμετάσχει σε επίπεδο πρωθυπουργού αυτό αφορά τους ίδιους» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αν χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν θα το εξετάσουμε, συμπλήρωσε.

«Συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» είπε για το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος.
Κλείσιμο

Κληθείς να ορίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα δείχνουν συμφωνία είπε ότι «για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση είναι αναγκαία η κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και η μη συμπερίληψη της πρόβλεψης οποιουδήποτε τρίτου κράτους να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πράγματα της Κύπρου. Αν στα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και της συμφωνίας για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ξένων χωρών και εφόσον οι δικοινοτικές συζητήσεις προχωρήσουν, θεωρούμε ότι τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την παρουσία Τσίπρα στη Γενεύη».

Το πρόβλημα με την αξιολόγηση είναι πολιτικό και μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί

Μιλώντας για την αξιολόγηση είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. 

«Η συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα για μετά το πρόγραμμα αλλά πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη διαφωνία ΔΝΤ και ευρωπαίων και αυτό δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και μόνο μια λύση πολιτική μπορεί να δοθεί, συμπλήρωσε. Περιμένουμε να ακούσουμε πώς θα εξελιχθεί το Euroworking Group ώστε να ορίσουμε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης αφορολόγητου και ΦΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα για ένταξη του αφορολόγητου στον «κόφτη», αύξηση του ΦΠΑ ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τις συντάξεις. Παράλληλα είπε ότι δεν έχουν βάση πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στη βάση λογικών προτάσεων και όχι παράλογων απαιτήσεων» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δεν πιεζόμαστε εμείς, άλλοι έχουν εκλογές μπροστά τους

Κατά τον ίδιο δεν είναι η ελληνική πλευρά που πιέζεται «γιατί δεν έχουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ζητά την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε μέσω αυτού να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του 1,75% για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

«Ο χρόνος δεν πιέζει την Ελλάδα αλλά άλλα κράτη μέλη που μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν λόγο να μπουν σε αυτή με το βάρος ενός ανοιχτού ελληνικού ζητήματος» συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει μια τεχνική αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης επειδή κάποιοι δεν μπορούν να λύσουν τα εσωτερικά τους πολιτικά ζητήματα.

Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο ορίζοντας ότι η ημερομηνία κόμβος είναι αυτή της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στην οποία θα συζητηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπόθεση Novartis

Κληθείς να τοποθετηθεί για την υπόθεση Novartis ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε το νόμο που προβλέπει ότι εφόσον ο εισαγγελέας δει κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει μυστικής προανακριτικής διαδικασίας ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα τότε η δικογραφία πρεπει να σταλεί αμελητί στη Βουλή.

«Εμείς πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει χωρίς παρέμβασει και επηρεασμούς. Αυτό, όμως, που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για περίοδο αρκετών ετών που κάποιοι ήταν υπουργοί Υγείας. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα αυτά που συνήθως είναι λαλίστατα δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια ζητώντας να χυθεί άπλετο φως; Δεν θέλω να εμπλέξω κανέναν σε ό,τι ερευνάται από τη δικαιοσύνη αλλα είναι απαραίτητες οι τοποθετήσεις από αυτά τα πολιτικά πρόσωπα» κατέληξε για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προβλήματα σαν κι εμάς με πρόσφυγες και κακοκαιρία είχαν και άλλες χώρες

Για το προσφυγικό και αν υπήρξε σωστή διαχείριση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι παρόμοια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο σύνολο των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά να λύνει τα προβλήματα που είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Η δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση Σώρρα

Ερωτηθείς για την υπόθεση Σώρρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η υπόθεση αυτή είναι στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία θα πρέπει να διαφυλάξει τα ατομικά αλλά και τα συμφέροντα δημοσίου

«Από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε σε αυτή την υπόθεση που πλέον εντάσσεται στο ζήτημα της αντιεγκληματικής πολιτικής» συμπλήρωσε.

Με αφορμή τη μήνυση του Πάνου Καμμένου κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου είπε ότι «το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών θα τεθεί υπό επανεξετάση στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Όπως είπε «ο Πάνος Καμένος έκανε έγκληση για τον τρόπο με τον οποίο οι δύο κύριοι επιτέθηκαν με βασικό επιχείρημα τις υποτιθέμενες πολιτικές σχέσεις ενός παιδιού με την ένοπλη δράση».

«Ο καθένας κρίνεται για το ήθος του και το πώς κάνει την πολιτική σύγκρουση. Σε περίπτωση που ένας υπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί ότι θίγεται, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα αυτό και το λόγο έχει στη συνέχεια η αστική δικαιοσύνη. Όταν στο θέμα εμπλέκονται ανήλικοι θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην τα εμπλέκουμε στην πολιτική αντιπαράθεση όσο σφοδρή κι αν είναι. Όταν οι δύο κύριοι αυτοί αναφέρθηκαν στην εκπομπή δεν είχαν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να συγκεκριμενοποιήσουν τις κατηγορίες τους αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Επιδιώκεται μια δολοφονία χαρακτήρων. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί» κατέληξε για το θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης