Παρουσία Νοτοπούλου η συνάντηση Τσίπρα με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης

Παρουσία Νοτοπούλου η συνάντηση Τσίπρα με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε 30.000 μαθητές των περιοχών αυτών

Παρουσία Νοτοπούλου η συνάντηση Τσίπρα με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης
Παρουσία της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με του δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Τετάρτης.



Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά 30.000 μαθητές της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Κλείσιμο


 
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη σύσκεψη, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι πολύ βεβαρημένο λόγω του ταξιδιού στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη γιατί η κυβέρνηση «θέλει να γίνει κοινωνός των προβλημάτων των πολιτών, δίνοντας λύσεις και διεξόδους στην κοινωνία που πλήττεται από την κρίση».
 
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετέχουν, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς και επτά δήμαρχοι της περιοχής: Δήμου Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κιρίζογλου, Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, Δήμου Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Δήμου Χαλκιδώνας, Ιωάννης Τουκνιδάς και Δήμου Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.


 
Στη σύσκεψη μετέχει και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.
 



Οι δηλώσεις Τσίπρα μετά τη σύσκεψη

«Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με επτά Δημάρχους των επτά κατά τεκμήριο πιο, θα έλεγε κανείς, υποβαθμισμένων, σε ό,τι αφορά την κοινωνική πραγματικότητα και το επίπεδο ζωής, Δήμων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, του παλιού νομού της Θεσσαλονίκης. Επτά Δήμοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο στόχος ήταν να καταγράψουμε τα προβλήματα, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, αλλά και να προχωρήσουμε άμεσα μια πρωτοβουλία για την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού των επτά αυτών Δήμων. Μιλάμε για 30.000 παιδιά σε 151 Δημοτικά Σχολεία στους Δήμους αυτούς που αφορούν τις δυτικές συνοικίες της πόλης, αλλά και την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια στοχευμένη πρωτοβουλία που στόχο έχει να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να δώσει ένα πραγματικό στήριγμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της φτώχειας, που είναι δυστυχώς διαδεδομένη μετά από πολλά χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και υψηλών δεικτών ανεργίας που μας κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στον Προϋπολογισμό του 2017. Είναι ένα κονδύλι ύψους περίπου 11,5 εκατ. ευρώ. Και η εμπειρία που έχουμε, όπου το έχουμε εφαρμόσει πιλοτικά, είναι ότι τα προγράμματα αυτά έχουν συμβάλλει καθοριστικά, τόσο στη βελτίωση του κλίματος, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού μικρών παιδιών, όσο όμως και στην αντιμετώπιση, όπως είπα πιο πριν, του προβλήματος της σχολικής διαρροής και της αύξησης των επιδόσεων των μαθητών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με σκληρή προσπάθεια, παρά τις δημοσιονομικά εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, βήμα-βήμα, προχωρούμε με ορίζοντα την παραγωγική, αλλά και την κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου. Να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία και την ανέχεια. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι βήμα το βήμα, αυτά τα προγράμματα να τα επεκτείνουμε και σε άλλους Δήμους σε όλη τη χώρα όπου παρουσιάζονται πολύ έντονα φαινόμενα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για 30.000 παιδιά, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα και ευελπιστούμε τα προγράμματα αυτά να αφορούν κοινωνικούς συνεταιρισμούς των Δήμων, ώστε να υπάρχει και υπεραξία, η οποία θα κατανέμεται στην τοπική κοινωνία.

Για 30.000 παιδιά, λοιπόν, της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει η δυνατότητα ενός πλήρους γεύματος που θα καθορίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δηλαδή θα είναι ένα διαιτολόγιο πλήρες. Θα γυρνούν στο σπίτι φαγωμένα και αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για να στηρίξουμε έμπρακτα αυτούς που έχουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης