Δημοσκόπηση: «Γαλάζιο» προβάδισμα 16 μονάδων επί του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: «Γαλάζιο» προβάδισμα 16 μονάδων επί του ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά σε όλους τους δείκτες η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - «Χτυπάει» κόκκινο η απαισιοδοξία των πολιτών

Δημοσκόπηση: «Γαλάζιο» προβάδισμα 16 μονάδων επί του ΣΥΡΙΖΑ
Τη δημοσκοπική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας
σε όλους τους δείκτες μέτρησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης έρχεται να επιβεβαιώσει μια ακόμη δημοσκόπηση, στην οποία αποτυπώνεται έτι περαιτέρω διεύρυνση του υψηλού προβαδίσματος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, καθώς σύμφωνα με τη νέα μέτρηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣKAI, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 32%, έναντι 16% της επίδοσης που καταγράφει το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα. Στην αμέσως προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, η διαφορά ήταν στις 15 μονάδες καθώς η ΝΔ έφθανε στο 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%.

Κλείσιμο
Η διεύρυνση της διαφοράς προκύπτει από την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ που φθάνει στο 88%, όσο και από την απευθείας μετακίνηση προς την αξιωματική αντιπολίτευση ποσοστού 10,5% των ψηφοφόρων οι οποίοι είχαν προτιμήσει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει πρωτοφανή επίπεδα αποσυσπείρωσης, καθώς μόνον το 37% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο δηλώνουν διάθεση να το επαναλάβουν και στις προσεχείς εκλογές. 

«Παρηγοριά», πάντως, για τους κυβερνητικούς μπορεί να δώσει το ότι ένας στους τέσσερις (26%) που τους εμπιστεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν μετακινούνται σε άλλο κόμμα αλλά στρέφονται προς τη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο (άκυρο, λευκό ή αποχή) και μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχουν ελπίδες επανάκαμψης για τουλάχιστον ένα μέρος εξ αυτών.  
       
Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι επιδόσεις των τριών κομμάτων που έπονται στη σειρά κατάταξης με την Χρυσή Αυγής, η οποία παραμένει τρίτη, να συγκεντρώνει 8% (από &%), το ΚΚΕ να ανεβαίνει στο 6% (από 5,5%) και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 5,5% (από 4,5%). 
Στο όριο του 3% παραμένουν η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ  κάτω από τον πήχη για την είσοδο στην επόμενη Βουλή χαμηλότερα κινούνται οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%), καθώς και η ΛΑΕ (1%). Άλλο κόμμα δηλώνει ότι προτιμά το 6,5%, ενώ 15,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν απάντησαν ή δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει.

Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης, καθώς το 70,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι νικητής των επόμενων εκλογών θα αναδειχθεί  το κόμμα της αντιπολίτευσης, έναντι μόλις 12% όσων δηλώνουν πίστη σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Υψηλή είναι η διαφορά που χωρίζει τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις απαντήσεις που  έδωσαν οι πολίτες στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό: τον Κυριάκο Μητσοτάκη προτιμά το 36% ενώ το 19,5% εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Αξιοπρόσεκτο είναι, πάντως,  ότι στην πρώτη θέση βρέθηκε η απάντηση «κανένας» που έδωσε αυθορμήτως . με 41,5% των ερωτηθέντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται καθαρά και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με 31%, και στη δεύτερη θέση πλασάρεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 27,5%. Ο Αλέξης Τσίπρας κατατάσσεται τέταρτος με 22%, πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που φθάνει  στο 22,5%. Ενώ ακολουθούν ο Βασίλης Λεβέντης με 21%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 20,5% και η Φώφη Γεννηματά με 20%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 18%, ο Πάνος Καμμένος με 14,5% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 7,5%.

«Χτυπάει κόκκινο» η απαισιοδοξία

Σε δυσθεώρητα επίπεδα ανεβαίνει, εξάλλου, η απαισιοδοξία για το παρόν αλλά και για το μέλλον που διακατέχει τους πολίτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης του ΠΑΜΑΚ σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες (ή ποσοστό 87,5%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων και εκτιμούν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Παρόμοια παραμένει η εικόνα και μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 77% δεν εγκρίνει τις κυβερνητικές επιδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφοφόροι παρουσιάζονται διχασμένοι στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, αφού το 51% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη θητεία της.

Το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το 64,5% προεξοφλεί πως το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2016. Ενώ, έξι στους δέκα Έλληνες (61%), περιμένουν από τα οικονομικά του νοικοκυριού τους να χειροτερεύσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 


 
































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης