«Και με τον Φιντέλ, και με τη Μέρκελ» το νέο δόγμα Τσίπρα

«Και με τον Φιντέλ, και με τη Μέρκελ» το νέο δόγμα Τσίπρα

Ερωτηματικά για τις αγκαλιές με τον Ραούλ Κάστρο και τον Ντανιέλ Ορτέγκα αλλά και για το «τρολ» Δημήτρη Καραμάνη που συνόδευε τον πρωθυπουργό - Ιδεολογικές ακροβασίες Τσίπρα με στόχο την ικανοποίηση του αριστερού του ακροατηρίου - Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή για το ταξίδι

 «Και με τον Φιντέλ, και με τη Μέρκελ» το νέο δόγμα Τσίπρα
Πίσω στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, ύστερα από το ταξίδι του στην Κούβα. Για τα δικά του, ενδεχομένως ανεξιχνίαστα, κριτήρια, η παρουσία του στην Αβάνα εστέφθη από απόλυτη επιτυχία: Ο επικήδειος που εξεφώνησε αποτίοντας φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο ήταν σωστά ρυθμισμένος ώστε να τονώσει το αριστερό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και να αποσπάσει τα συγχαρητήρια των ηγετών της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και βέβαια του διαδόχου του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο. Ταυτόχρονα όμως, από τον λόγο του έλαμψαν δια της απουσίας τους οι λεονταρισμοί («νταούλια», «γκόου μπάκ μίστερ Σόιμπλε» κ.ο.κ) και γενικώς η επαναστατική φιλολογία που θα μπορούσε να διαταράξει τη σχέση της Ελλάδας με τους πραγματικούς δανειστές της, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη φάση της αέναης διαπραγμάτευσης.

Κατ' αυτό τον τρόπο, ως ο μόνος Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που παρέστη στις εκδηλώσεις πένθους για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ο κ. Τσίπρας επέτυχε κάτι εντελώς παράδοξο: Στην πράξη να συμμορφώνεται πλήρως στις επιταγές της Τρόικας παραβιάζοντας οποιαδήποτε φιλολαϊκή του δέσμευση και την ίδια στιγμή να βρίσκεται στην αγκαλιά του αντάρτη Ντανιέλ Ορτέγκα και να προσκαλείται για μια περιοδεία στην αντιαμερικανική λατινική Αμερική, ακούγοντας θερμά λόγια του τύπου «Αλέξη, κρατάτε γερά!» όπως του είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Στο σχετικό non paper που εξέδωσε σε πανηγυρικούς τόνους το πρωθυπουργικό γραφείο, υπογραμμίζονται τα «οφέλη» που απεκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας με το ταξίδι του στην Κούβα. Φυσικά, στο ίδιο αυτό κείμενο δεν διευκρινίζεται πώς διαχειρίστηκε την, αν μη τι άλλο ιδεολογική, αντίφαση των επαίνων που ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, τόσο στον Μπαράκ Ομπάμα, όσο και στον Φιντέλ Κάστρο. Ή, αλλιώς, πού εδράζεται το νέο δόγμα της πολιτικής Τσίπρα «και με τον Φιντέλ, και με τη Μέρκελ».

Το non paper από το Μαξίμου δεν εξηγεί επίσης εάν ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τους ίδιους «hasta la revolucion» τόνους στις συνομιλίες που θα έχει στο Άμπου Ντάμπι τις αμέσως προσεχείς ημέρες (2-4/12) με τον Φρανσουά Ολάντ και τον διάδοχο του θρόνου, Σεΐχη κ. Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν. Αλλά και κατόπιν, στις 8 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας θα μετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα. Εκεί, ενώ στο τραπέζι θα συζητείται η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο να ακουστεί κάποιο επαναστατικό σύνθημα αλα Φιντέλ από τον πρωθυπουργό. Και ακόμη λιγότερο, βέβαια, στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, έχοντας γύρω του όλους εκείνους τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι, αντίθετα από εκείνον, απέφυγαν το στερνό κατευόδιο στον Φιντέλ Κάστρο, με αυτοπρόσωπη παράσταση στην Αβάνα.

Κλείσιμο
Άλυτες απορίες σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα υπάρχουν επιπλέον για τη συνοδεία του και ιδιαίτερα για τον κ. Δημήτρη Καραμάνη, ένα από τα «troll του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή έναν άνθρωπο που επαγγέλλεται την υπόγεια προπαγάνδα υπέρ της κυβερνώσας παράταξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις φωτογραφίες από την Αβάνα, παρά το πένθος, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πολύ χαρούμενος δίπλα στον κ. Καραμάνη, ενώ η μορφή του Τσε δεσπόζει στον χώρο όπου επισκέφτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συντροφιά του. Τουλάχιστον όμως για την κα Νίνα Κασιμάτη, η οποία απεικονίζεται και αυτή δίπλα στον κ. Τσίπρα, δεν υπάρχουν ερωτηματικά: Υπό την ιδιότητά της ως αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας (μία από τις 84 που έχει συστήσει η Βουλή των Ελλήνων με απόφαση του Προέδρου της), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κατεξοχήν αρμόδια για ένα τέτοιο ταξίδι.

Μάχη και στη Βουλή: «Αξιοπρέπεια» και «πυξίδα»

Με πρωταγωνίστριες τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα και της ΝΔ Φωτεινή Καρακώστα, διαμείφθηκε έντονος διάλογος στο Κοινοβούλιο γύρω από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα. Η κα Καρακώστα θέλησε να μοιραστεί με τους συναδέλφους της την προσωπική της εμπειρία λέγοντας ότι «είχα επισκεφθεί την Κούβα τις εποχές Κάστρο. Και θέλω αυτό να το καταθέσω ως μαρτυρία. Ρώτησα μια κοπέλα σε ένα καφέ: 'Τι έχετε να μου πείτε για τον Κάστρο;' Η απάντησή της ήταν: 'Αξιοπρέπεια'. Δεν μου μίλησε ούτε για τη φτώχεια τους, ούτε για τίποτε άλλο, αλλά για την αξιοπρέπεια». Αμέσως παρενέβη η κα Αραμπατζή, η οποία και σχολίασε ότι «το πρόβλημα, βεβαίως, για τον πρωθυπουργό είναι ότι έχει χάσει την πολιτική πυξίδα. Αντί να είναι στην Αθήνα και να επαγρυπνά για τις τουρκικές προκλήσεις, την αλβανική αμετροέπεια και τις συνεχείς πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, κυνηγά τους ανεμόμυλους του νεοφιλελευθερισμού στη μακρινή Κούβα και φαντάζεται τον εαυτό του κομαντάντε. Ελπίζω να ξυπνήσει γρήγορα από τα παιδικά όνειρα, πριν η χώρα ξαναζήσει νέους εφιάλτες».

Ακολούθως υπερθεμάτισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «αξιοπρέπεια δεν είναι να ζεις με ένα μέσο μηνιαίο μισθό 21 δολάρια. Αξιοπρέπεια δεν είναι να βρίσκεσαι στην εκατοστή εξηκοστή πρώτη θέση από τις εκατόν ογδόντα χώρες για την ελευθερία του Τύπου. Και βέβαια αξιοπρέπεια δεν είναι να ζεις σε ένα καθεστώς, κατά το οποίο επί εξήντα χρόνια δεν γίνονται δημοκρατικές εκλογές. Βεβαία εμείς εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για τον άνθρωπο Κάστρο. Ευχόμαστε, όμως, η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιου είδους καθεστώτα, που μόνον μαύρες σελίδες είχαν στην πολιτική ιστορία των λαών τους».

Στην αντιπαράθεση που είχε ανάψει θέλησε να τοποθετηθεί και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, η οποία τόνισε ότι «για εσάς (σσ: τη ΝΔ) λαϊκιστής είναι οποιοσδήποτε θέτει φραγμό στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και οποιοσδήποτε θέτει αναχώματα σε ό,τι ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενος την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, προσπαθώντας να περισώσει ό,τι απέμεινε. Λαϊκιστής ο Φιντέλ Κάστρο, αλλά αντιλαϊκιστής ο Φιγιόν, με τον οποίο δηλώνετε σύμμαχοι, που αξιώνει την απόλυση μισού εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων, ζητά περικοπές επιδομάτων, ο Φιγιόν που ανατριχιάζει στην πολυπολιτισμικότητα και θέλει ένα καθαρό γαλλικό έθνος Γάλλων καθολικών. Ο Φιντέλ Κάστρο θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία ένας μεγάλος οραματιστής και επαναστάτης, που έκανε υπερήφανο έναν ολόκληρο λαό, έναν λαό που μπορεί να ήταν φτωχός, αλλά τον έκανε πλούσιο σε αξίες: σε παιδεία, σε υγεία, σε οράματα».



Το non paper του Μαξίμου

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που κοινοποιήθηκε δια της μορφής non paper από το Μέγαρο Μαξίμου για το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κούβα. Η γενικότερη λογική του θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη ανακοίνωση που ακολούθησε την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας, όπως πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός, ο Πλανητάρχης απευθύνθηκε τέσσερις ολόκληρες φορές στον Αλέξη Τσίπρα προσφωνόντας τον με το μικρό του όνομα.

«ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις με ιδιαιτερη σημασία.

1. Συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

2. Μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες. Ο Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!».

3. Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε -και αυτή- σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

4. Ο Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό».

Και καταλήγει το Μαξίμου: «Η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης