Κατσιαντώνης κατά κυβέρνησης: Mε διαδικασίες-«εξπρές» ξεπουλάτε το μέλλον της Ελλάδας

Κατσιαντώνης κατά κυβέρνησης: Mε διαδικασίες-«εξπρές» ξεπουλάτε το μέλλον της Ελλάδας

Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων προς Τσακαλώτο - «Ο λαός είναι ήδη εξουθενωμένος και έχει βάλει τη ζωή του στον "αυτόματο"»

Κατσιαντώνης κατά κυβέρνησης: Mε διαδικασίες-«εξπρές» ξεπουλάτε το μέλλον της Ελλάδας
«Έχετε προαποφασίσει την καταδίκη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας με το βασανιστικό "θάνατο" των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και πανηγυρίζετε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη έρχεται! Λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, κύριοι της κυβέρνησης, αφού άλλα λέτε εσείς και άλλα αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας».

Με μια σκληρή ερώτηση, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, προειδοποιεί για τη «διαδρομή προς τον κατήφορο», στην οποία οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση και επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πως οι πεποιθήσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι ακατόρθωτες και πως μια τέτοια συμφωνία με τους δανειστές σημαίνει αυτόματα ξεπούλημα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζει μάλιστα ο κ. Κατσιαντώνης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τις δηλώσεις του ότι «μια οικονομία πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν στέκει ούτε από οικονομικής άποψης, ούτε άποψη δημοσιονομικού χώρου, ούτε από κοινωνική άποψη».

Κλείσιμο
Δηλώσεις, που δεν συνάδουν επ' ουδενί με αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ακόμα και αν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λέει ότι το 2019 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τίποτα δεν εμποδίζει, τη στιγμή που θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να απομειωθούν και οι στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα»!

«Μήπως ήρθε η ώρα να συμφωνήσετε μεταξύ σας για το ποια πραγματικότητα υποστηρίζετε ως κυβέρνηση ή σκοπεύετε να διαχωριστείτε και να στηρίξετε τις απόψεις σας και τις προτάσεις σας κ. υπουργέ;» ρωτάει με σαφήνεια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

Παράλληλα, του ζητά να επιβεβαιώσει τη θέση του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επέλθει «μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% μείωση κι όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα».

«Ο λαός είναι ήδη εξουθενωμένος και έχει βάλει τη ζωή του στον "αυτόματο"» καταλήγει ο κ. Κατσιαντώνης, που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να σταματήσουν οι προσπάθειες περικοπής ακόμη και της... ανάσας των πολιτών με νέους φόρους προ των πυλών και  να ξεκινήσουν έστω και τώρα οι ενέργειες για μια ρεαλιστική ανάκαμψη της χώρας.

Η ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

Με απαράδεκτες πρακτικές και άστοχες ενέργειες, υποθηκεύετε με άγνωστες αρνητικές συνέπειες το μέλλον της Ελλάδας. Την ώρα που οι δανειστές της Χώρας προαναγγέλλουν άπιαστους δημοσιονομικούς στόχους με αστρονομικές προβλέψεις σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% επί του ΑΕΠ όχι μόνον για το 2018, αλλά και για το 2019 και το 2020, πανηγυρίζετε για την κοινωνική σας πολιτική και την δήθεν επερχόμενη έξοδο στις αγορές και οικονομική ανάπτυξη.

Γνωρίζετε ότι η απαίτηση για τέτοιους στόχους είναι μη ρεαλιστική, το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι δανειστές, όταν τον Ιούνιο στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, επεσήμανε ότι είναι μη ρεαλιστικό για την Ελλάδα ένα πλεόνασμα 3,5% για μακρύ χρονικό διάστημα. Ομοίως, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχε υποστηρίξει την ίδια περίοδο πως απαιτείται μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 2%, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση μετά το 2018, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα. Και τα ίδια αναφέρει και σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, τοποθετούμενος για το θέμα κατά τη διάρκεια  27ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Και όμως, σήμερα πανηγυρίζετε διά του Κυβερνητικού σας Εκπροσώπου, κ. Τζανακόπουλου, για τα αντίθετα, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο -εάν δεν το έχετε κιόλας αποδεχθεί πλήρως- να συμφωνήσετε σε πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020 ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ, περιπαίζοντας τον Ελληνικό λαό ότι, «Ακόμη κι αν προβλεφτεί τέτοιο πλεόνασμα για το 2019 μπορεί να αλλάξει»!!!

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε ότι «ακόμα και αν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λέει ότι το 2019 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τίποτα δεν εμποδίζει, τη στιγμή που θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να απομειωθούν και οι στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα»! Όλα αυτά, την ώρα που η Χώρα βρίσκεται στη δίνη της πιο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, ούσα δε Χώρα της Ευρωζώνης.

Με αυτά τα στοιχεία, είναι πλέον ει βέβαιο, αν όχι ήδη δεδομένο, ότι έχετε προαποφασίσει την καταδίκη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, την εξαθλίωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την ίδια την εξυπηρέτηση του χρέους. Και αυτό γιατί, διά στόματος τόσο του Κεντρικού Τραπεζίτη της Χώρας όσο και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, διατυμπανίζεται ότι για να επέλθουν όλα τα ανωτέρω και να δημιουργηθούν επαρκείς προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να στραφεί σε βιώσιμες λύσεις που περιλαμβάνουν, κατ’ αρχήν, τη μείωση των πλεονασμάτων.

Εσείς, ο ίδιος, κ. Υπουργέ, μόλις προχθές εκφράσατε διαφορετική θέση από αυτή που εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησής σας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια οικονομία πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν στέκει ούτε από οικονομικής άποψης, ούτε άποψη δημοσιονομικού χώρου, ούτε από κοινωνική άποψη”. Μάλιστα, φέρατε συγκεκριμένη πρόταση η οποία ανέφερε ότι θα πρέπει να συμφωνήσετε «στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% μείωση κι όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα».

Την ίδια ώρα, και ενώ πρεσβεύετε τα αντίθετα περί της κοινωνικής οικονομικής σας πολιτικής, προγραμματίζετε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα θέρμανσης και σε άλλα κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές, οδηγώντας σε καθολική εξαθλίωση τον ήδη εξουθενωμένο Ελληνικό λαό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

1.- πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το τόσο σημαντικό και φλέγον για το μέλλον της Ελλάδας ζήτημα? Θα υιοθετήσετε πρακτικές και μέτρα αντίθετα από τα όσα δηλώνετε υπό την ιδιότητά σας ότι θεωρείτε ορθά πολιτικά;

2.- επιβεβαιώνετε τη θέση σας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επέλθει «μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% μείωση κι όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα»;

3.- αν αυτή (η θέση σας, ως το ερώτημα 2) δε γίνει τελικώς δεκτή, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να οδηγηθεί η Χώρα στην ανάπτυξη, να προστατευτούν οι ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, να ελαφρυνθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των Ελλήνων και να δημιουργήσετε ρεαλιστικές συνθήκες ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας για τη Χώρα; Παρακαλούμε να αναλυθούν οι αντισταθμιστικές ενέργειες τις οποίες έχετε υπόψη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης