«Non paper» Μαξίμου: Ο Τσίπρας είδε και τον Ορτέγκα!

«Non paper» Μαξίμου: Ο Τσίπρας είδε και τον Ορτέγκα!

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απαριθμούν τα πολλαπλά οφέλη της επίσκεψης στην Κούβα - Λένε ότι δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί Νικαράγουα, Βολιβία και Μεξικό - «Αλέξη, κρατάτε γερά!» του είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα - «Τον αγκάλιασε ο Ραούλ Κάστρο, τον ευχαρίστησαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Φιντέλ»!

«Non paper» Μαξίμου: Ο Τσίπρας είδε και τον Ορτέγκα!
Με «non paper» το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται στα... παράπλευρα οφέλη του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα, όπου εκφώνησε επικήδειο στην τελετή μνήμης για τον ηγέτη της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, που «έφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών.

Καθώς φαίνεται, το Μαξίμου επιχαίρει που ο πρωθυπουργός βαδίζει στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου (ενισχύοντας την επιχειρηματολογία όσων λένε ότι, εν πολλοίς, τον αντιγράφει), ενώ «πανηγυρίζουν» και για την ενίσχυση των θεσμών με τα απολυταρχικά, σε πολλές περιπτώσεις, καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής.

Μένει να φανεί έαν η «στροφή» αυτή προς τη Λατινική Αμερική, την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται στο πιο κρίσιμό της σημείο, σηματοδοτεί και κάτι περισσότερο από την ενίσχυση των, κατά περίπτωση, διμερών σχέσεων...

Κλείσιμο
Στο «non paper» υπογραμμίζεται ότι «το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται, θα έχει συνέχεια».

»Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις  με ιδιαιτερη σημασία.

1. Συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

2. Μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες. Ο Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!».

3. Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε -και αυτή- σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

4. Ο Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό».
 
Και καταλήγει το Μαξίμου: «Η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης