Ακιντζί: Αν δε λυθεί το Κυπριακό, το Ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του

Ακιντζί: Αν δε λυθεί το Κυπριακό, το Ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του

Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι «δυστυχώς για 53 χρόνια έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και τους έχουν καταδικάσει στην απομόνωση - Δύσκολα τα πράγματα στο Κυπριακό, λέει σύμβουλος γ.γ. του ΟΗΕ

Ακιντζί: Αν δε λυθεί το Κυπριακό, το Ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του
O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξουν παράλληλες διαδικασίες ώστε να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις στο
Κυπριακό, ωστόσο και σε αυτό παίρνουν αρνητική απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Κλείσιμο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στο Mont Pelerin η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε ένα άνοιγμα και περίμεναν από ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει βήμα.

«Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι δεν θα δεχτούν μια συμφωνία η οποία δεν θα εγγυάται την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά τους. Όπως είπε, το ίδιο επιθυμούν και για την άλλη πλευρά. Αναφέρθηκε και πάλι στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να στείλει αντιπρόσωπο, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος όταν του το είχε ζητήσει ο ίδιος είπε ότι ήταν έτοιμος να στείλει αμέσως. «Εάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, θα συνεχίσουμε το δρόμο μας», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και κάλεσε τους επενδυτές και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη σύνοδο να επενδύσουν στα κατεχόμενα.

Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι «δυστυχώς για 53 χρόνια έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και τους έχουν καταδικάσει στην απομόνωση, προσθέτοντας πως η μόνη διέξοδος που είχαν για τον έξω κόσμο ήταν η Τουρκία στην οποία οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επανέλαβε ότι για τη σταθερότητα είναι σημαντικό να υπάρχει οικονομική διασύνδεση. Ανέφερε ότι από μια πιθανή λύση, στόχος τους είναι μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι από αυτό το περιβάλλον και οι Ελληνοκύπριοι έχουν να κερδίσουν. 
Σύμβουλος γ.γ. του ΟΗΕ: Δύσκολα τα πράγματα στο Κυπριακό


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί πάρα πολύς χρόνος, σε σχέση με τις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι το Mont Pelerin 2 δεν είναι ανάγκη να είναι το τέλος του δρόμου.

«Δεν λειτουργούμε με ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στο μυαλό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο χάνουμε χρόνο αυξάνουμε τον κίνδυνο να εισέλθουν άλλοι παράγοντες, καθιστώντας το πιο δύσκολο να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση», είπε ο κ. Έιντε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις συναντήσεις του χθες με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Ακιντζί, αισθάνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή κοινή επιθυμία να επιστρέψουν στις συνομιλίες, αλλά εξακολουθούν να ψάχνουν για τη φόρμουλα με την οποία μπορούν να επιστρέψουν και να οργανώσουν «αυτό το τελευταίο μίλι των συνομιλιών που συνεχίζονται για 19 μήνες.» 
Αναφορικά με τη φόρμουλα για επιστροφή στις συνομιλίες, είπε ότι θέλει να είναι ειλικρινής ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.

«Δεν είναι εύκολο και δεν έχουμε βρει τη λύση ακόμα» ανέφερε ο κ. Έιντε, «αλλά δουλεύουμε ακατάπαυστα από την πλευρά μας και οι δύο πλευρές και μια σειρά από σημαντικές πολιτικές δυνάμεις εργάζονται από κοινού, για να προσπαθήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τη σωστή φόρμουλα».

Ο ίδιος, συνέχισε, είναι πραγματικά αφοσιωμένος στην προσπάθεια να βρει τον τρόπο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας φόρμουλας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επίσκεψη Τζόνσον - Κέρι στην Κύπρο για ενίσχυση επανέναρξης των συνομιλιών


Στη Κύπρο βρίσκεται από χθες βράδυ ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον Κύπριο υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Τζόνσον σε δηλώσεις του αναχωρώντας από το Λονδίνο ανέφερε πως «αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού» και προσβλέπει στις συναντήσεις του με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Καλωσόρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες καιτην αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων καθώς και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είπε, «πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή». 

Συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ούτως ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη στην Κύπρο».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τζόνσον επισκέπτεται την Κύπρο ως «ένδειξη της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού». 
 
Και ο Τζον Κέρι

Εν τω μεταξύ την πρόθεση του να επισκεφθεί τη Κύπρο τις επόμενες μέρες εξέφρασε και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ενδεχομένως η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα- Αναστασιάδη- Νετανιάχου στο Ισραήλ. Στόχος του κ. Κέρι είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που επί του παρόντος θεωρείται πολύ δύσκολο, όπως έχει παραδεχθεί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης