Μητσοτάκης: «Χρειάζεται μια γενναία φυγή προς τα εμπρός»

Μητσοτάκης: «Χρειάζεται μια γενναία φυγή προς τα εμπρός»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε τη μίνι βαλκανική περιοδεία, επισκεπτόμενος διαδοχικά τη Βουλγαρία και τη Σερβία για επαφές με τις τοπικές ηγεσίες, αλλά και τους Έλληνες που επιχειρούν εκεί. Διαχώρισε όσους εγκατέλειψαν τη χώρα για λόγους φοροαποφυγής από εκείνους που κάνουν επενδύσεις εκτός Ελλάδας

Μητσοτάκης: «Χρειάζεται μια γενναία φυγή προς τα εμπρός»
Την ανάγκη για «γενναία φυγή προς τα εμπρός» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης
, παρουσιάζοντας σε επιχειρηματίες στη Σερβία τις θέσεις του κόμματός του για πολιτική αλλαγή που θα φέρει στην εξουσία μια κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την κρίση με διαφορετική λογική.

«Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια τολμηρή, φιλελεύθερη πρόταση, ικανή να απελευθερώσει τα δεσμά που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα»
Κλείσιμο
ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στον δεύτερο σταθμό της μίνι βαλκανικής περιοδείας που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο βρέθηκε, μετά τη Σόφια, στο Βελιγράδι για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας καθώς και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία», είπε. «Για τη μετατροπή της, από κλειστή και εσωστρεφή οικονομία, σε ανοιχτή και ανταγωνιστική».

Όπως είπε, «χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα θέσει τα ζητήματα της αναπτυξιακής πολιτικής σε τελείως διαφορετική λογική. Μια κυβέρνηση, που θα τολμήσει να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα μειώσει την κρατική σπατάλη και θα περιορίσει το κομματικό κράτος». 

Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Και μόνο τότε, θα έχουμε αφήσει για τα καλά στο παρελθόν κρατικοδίαιτες λογικές, οι οποίες ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, την οποία βιώνουμε».

Οκ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση «τις ελληνικές επιχειρηματικές δράσεις στη Σερβία», ενώ διαχώρισε τις εταιρείες που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στα Βαλκάνια για λόγους φοροαποφυγής, από εκείνες που έχουν ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Η ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας στα Βαλκάνια είναι μια ιστορία επιτυχίας. Ελληνικές επιχειρήσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 – και στη Σερβία λίγο αργότερα – ξέφυγαν από τα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας και διεκδίκησαν μερίδιο σε αγορές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες ευκαιρίες. Το έπραξαν αυτό δίχως στήριξη από την πολιτεία», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κρατικών υπηρεσιών, είναι σημαντικό να σκεφτούμε, το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της εξωστρέφειας. Δεν γίνεται η υποστήριξη του Κράτους να εξαντλείται στις επιχειρηματικές αποστολές, που ακολουθούν ένα πρωθυπουργό στα ταξίδια του. Πρέπει να αντιληφθούμε, με τελείως διαφορετική λογική, τη δουλειά που κάνουν οι πρεσβείες μας και οι εμπορικοί μας ακόλουθοι. Αλλά και “εργαλεία”, όπως το Invest in Greece, που εκτός από το να προσελκύει επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να έχει και μια άλλη όψη: Την υποστήριξη της ελληνικής εξωστρέφειας, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κλάδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρθρώσουμε έναν εναλλακτικό πολιτικό λόγο», επεσήμανε και συνέχισε: «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια διαφορετική οικονομική πρόταση, πιο τολμηρή, πιο φιλελεύθερη. Μια πρόταση που θα απελευθερώσει τα δεσμά του ελληνικού επιχειρείν. Κατά συνέπεια, θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από το πλαίσιο της Ελλάδας. Για να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς σε άλλες χώρες, σε αγορές με τις οποίες έχουμε γεωγραφική και πολιτιστική γειτνίαση, όπως αυτή της Σερβίας. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα παράγουν τα ανάλογα επιχειρηματικά κέρδη, που θα δικαιολογήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις».

«Στόχος είναι η ανόρθωση της εικόνας της χώρας. Πρέπει να περιοριστεί αυτό που ονομάζουμε “ελληνικό ρίσκο”. Προφανώς, αυτό δεν διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είτε μιλάμε για επαφές με προμηθευτές, είτε για επαφές με τράπεζες. Και αυτό, πρέπει να αλλάξει μια και καλή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εγκλωβισμένοι έξι χρόνια στην κρίση και να ανακυκλώνουμε την εσωτερική μας μιζέρια. Χρειάζεται μια γενναία φυγή προς τα εμπρός. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολιτική αλλαγή που θα φέρει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση με διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης