Μουζάλας: Να μην γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο διαδικασιών - Αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου

Μουζάλας: Να μην γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο διαδικασιών - Αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου

Υπο έλεγχο η κατάσταση όσο διαρκεί η συμφωνία με την Τουρκία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Συναντήθηκε με Σουλτς 

Μουζάλας: Να μην γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο διαδικασιών - Αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου
Την πεποίθηση του πως το μεταναστευτικό στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, όσο διαρκεί η συμφωνία με τη Τουρκία, εξέφρασε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές πλην αυτών της Χρυσής Αυγής και τους εισηγητές του νομοθετικού πακέτου για το μεταναστευτικό, με τους οποίους διαπιστώθηκε πως  υπήρχε κάποια σύγκλιση απόψεων.

Κύριο ζήτημα για τον αναπληρωτή Υπουργό είναι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, με το οποίο έχει διαφωνίες καθώς βλέπει πως επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε διευκρίνηση του μαθηματικού τύπου αναδιανομής των προσφύγων και μεταναστών όταν μια χώρα φτάνει στα όρια της διαχειριστικής της ικανότητας, από το 150% που προτείνει η Επιτροπή στο 75%.

Κλείσιμο
Παράλληλα ζήτησε να πάψει να υπάρχει υποχρέωση διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου πριν κατανεμηθούν σε άλλα κράτη μέλη και διαφώνησε πλήρως με την «ευέλικτη αλληλεγγύη» που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αντιτίθεται με τις ιδρυτικές νομικές αξίες της.

Επίσης ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε πολύ πίσω στο ζήτημα αυτό με μόνο 5.400 προσφύγων να έχουν μετεγκατασταθεί αντί του στόχου 33.000 ως το τέλος του 2016.  

Να μην γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο διαδικασιών

Την έλλειψη έμπρακτης βοήθειας και αλληλεγγύης τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων, στα οποία αν και γίνεται πρόοδος από τις ελληνικές Αρχές, με την δημιουργία νέων μικρότερων υποδομών για τη περίθαλψη τους και την δημιουργία ειδικών χώρων στις υπάρχουσες δομές.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος από την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, και το όλο ζήτημα του μεταναστευτικού έχει τεθεί προς το παρόν υπό έλεγχο και αποτιμά θετικά την ένταξη πολλών παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία.

Για αυτό το ζήτημα ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως τα παιδιά και έχουν εμβολιαστεί και γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στα κέντρα υποδοχής ανά δύο εβδομάδες και βρίσκονται στους χώρους του σχολείου το απόγευμα και όχι μέσα στη μέρα.

Τέλος γίνεται προσπάθεια από τις αρχές για διασπορά των μεταναστών και 
προσφύγων σε μικρότερους χώρους ώστε να αποφευχθεί η συμφόρηση τους και να μην υπάρξουν αντίστοιχες κρίσεις όπως στην Ειδομένη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης