Τηλεοπτικές άδειες: Δεύτερο «μπλόκο» στην κυβέρνηση

Τηλεοπτικές άδειες: Δεύτερο «μπλόκο» στην κυβέρνηση

Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, έρχεται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να πει «όχι» στη συγκρότηση του ΕΣΡ - Ερωτηματικό εάν έπειτα και από αυτήν την εξέλιξη θα κατατεθεί εκ νέου η επίμαχη τροπολογία για τα μη αδειοδοτημένα κανάλια

Τηλεοπτικές άδειες: Δεύτερο «μπλόκο» στην κυβέρνηση
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν έλαβε την στήριξη των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων.

Υπέρ της πρότασης Βούτση ψήφισαν τα 12 μέλη που εκπροσωπούν τη συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Καταψήφισαν τα τρία μέλη της ΝΔ και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, ενώ οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Το «παρών» πήρε συνολικά επτά ψήφους, ωστόσο το κάθε κόμμα παρουσίασε διαφορετικό σκεπτικό.

Κλείσιμο
Από την συνεδρίαση απουσίαζε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που δήλωσε όμως ότι, αν συμμετείχε, θα ψήφιζε «όχι». Έτσι, η πρόταση του Νίκου Βούτση δεν συγκέντρωσε τα απαιτούμενα 4/5.

Συνολικά, τα «ναι» ήταν 12, τα «όχι» ήταν τέσσερα, τα «παρών» επτά, ενώ υπήρχε και μία απουσία.

«Αν ζητείτο αναβολή, ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι να αφουγκραστούμε, ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση, ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».

Ο Νίκος Βούτσης παρατήρησε ακόμη ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και, συνεπώς, «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα, περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα».

Δένδιας: Μετά την απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ θα επανακαθορίσει την στάση της

Ο κ. Νίκος Δένδιας, δικαιολογώντας την στάση της ΝΔ, εξήγησε ότι «μετά την απόφανση του Ανώτατου Δικαστηρίου η ΝΔ θα επανακαθορίσει την στάση της», επισημαίνοντας ότι «η σημερινή διαδικασία δεν συνιστά αδυναμία συγκρότησης ΕΣΡ. Δεν είναι αρνητική η ψήφος μας για τα πρόσωπα που προτείνονται».

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπενθύμισε ότι το ΕΣΡ καταργήθηκε με νόμο της παρούσας κυβέρνησης, η οποία φέρει και την πλήρη ευθύνη για την παύση της συγκεκριμένης αρχής. Σημείωσε, τέλος, ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν αφορά τα προτεινόμενα πρόσωπα για την στελέχωση του ΕΣΡ.

Ανοίγοντας τη Διάσκεψη στις 2 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ: «Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος.

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι, στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση -ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».

«Εξ αρχής ήμουν υπερ της συναινετικής γραμμής, το κακό όμως ξεκίνησε από την προηγούμενη θητεία, και το κακό είναι ότι υπήρχε μέσα στους 4 του ΕΣΡ η κυρία Λίνα Αλεξίου» είπε αρχικά ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Επισήμανε ότι η τροπολογία Παππά που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, πυροδότησε το ήδη κακό τεταμένο κλίμα.

Πρότεινε τέλος την αναβολή της απόφασης της Διάσκεψης για το ΕΣΡ, έως ότου το ΣτΕ αποφανθεί για την συνταγματικότητα του νόμου.

«Ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι νίκη του ή ήττα. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι να δηλώσουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣτΕ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και για το ΕΣΡ δεν είναι θέμα μπλοκαρίσματος ή κάτι άλλο» εξήγησε ο κ. Νίκος Δένδιας, για να προσθέσει: «Ας αναμένουμε την απόφαση ΣτΕ και μετά αποφασίζουμε» και να προειδοποιήσει: «Θα ήθελα να υπάρξει δέσμευση πως στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει έκπληξη με επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά. Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο».

Αρνητική ψήφο έδωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξήγησε: «Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Την Παρασκευή μας αιφνιδίασε η κίνηση Παππά, που επιχείρησε να αφαιρέσει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Ήταν μια νέα απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε να περιμένουμε την απόφαση ΣτΕ, ουδέποτε προδικάσαμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σας ζητούμε αναβολή. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το ΕΣΡ ήρθε σε αδυναμία.  Δεν είναι το ΕΣΡ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη, προφανώς είναι κάποιοι υπεύθυνοι το έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

Από την πλευρά του Ποταμιού τόσο ο κ. Σπύρος Λυκούδης όσο και ο Σπύρος Δανέλλης σημείωσαν: «Δεν συντρέχει λόγος να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση που άνοιξε. Ας περιμένουμε την τελική απόφαση από το ΣτΕ και τότε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία. Δεδομένο είναι ότι θα σεβαστούμε την απόφαση ΣτΕ και την υποχρέωσή μας στην ολοκλήρωση ανασύστασης του ΕΣΡ. Αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αποπειραθεί ο Παππάς να επαναφέρει την τροπλογία».

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε την κυβέρνηση να μην ρίξει «μαύρο» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στην πρόταση συγκρότησης του ΕΣΡ.

Η τοποθέτηση του κ. Μάκη Μπαλαούρα πυροδότησε το ήπιο κλίμα της Διάσκεψης με αποτέλεσμα να εισπράξει τις παρατηρήσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που του επισήμανε ότι η πολιτική αντιπαράθεση αφορά την Ολομέλεια και όχι την Διάσκεψη.

Ο κ. Μπαλαούρας χαρακτήρισε τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ««βαποράκια» των καναλαρχών και των μεγάλων συμφερόντων».

Μάχη εντυπώσεων και όχι ουσίας καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο κ. Νίκος Μανιός. «Αν η ΝΔ ζητούσε αναβολή δηλώνοντας ότι ανεξαρτήτως της απόφασης της ΣτΕ θα συναινέσει για την συγκρότηση της Αρχής θα συμφωνούσα και εγώ με την αναβολή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για την θετική της ψήφο είναι η απόσυρση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ζητούν να «παγώσει» η διαδικασία επιλογής μελών του ΕΣΡ εως ότου το ΣτΕ αποφανθεί για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά.


Για αντιθεσμική συμπεριφορά κατηγορεί τη ΝΔ η κυβέρνηση


Η Νέα Δημοκρατία τορπίλισε σήμερα την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά, τονίζει σε δηλώσή της η Όλγα Γεροβασίλη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απολογηθεί για την στάση αυτή, η οποία δεν έχει άλλο σκοπό, παρά μόνο να αποτρέψει την επιβολή κανόνων νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού, από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 258 εκ. ευρώ.
Στην προσπάθειά της αυτή, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αθροίσει τις αρνητικές της ψήφους, στην διάσκεψη των Προέδρων, με αυτές της Χρυσής Αυγής.     
Οι πολίτες παρακολουθούν και κρίνουν. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης