Εκστρατεία για το χρέος έξω περιμένοντας τον Ομπάμα, στρατηγική όξυνσης μέσα από τον Τσίπρα

Εκστρατεία για το χρέος έξω περιμένοντας τον Ομπάμα, στρατηγική όξυνσης μέσα από τον Τσίπρα

Η κυβέρνηση περιμένει τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ την Πέμπτη και την επιβεβαίωση για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα το Νοέμβριο

Εκστρατεία για το χρέος έξω περιμένοντας τον Ομπάμα, στρατηγική όξυνσης μέσα από τον Τσίπρα
Σε δύο άξονες επιλέγει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας
στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της κυβερνητικής πορείας και ενώ μοιάζει να κρέμονται όλα σε μία κλωστή με βασικές επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου να αμφισβητούνται.

Ο ένας άξονας είναι η εκστρατεία του πρωθυπουργού για μία βιώσιμη συμφωνία για το
χρέος
Κλείσιμο
έως το τέλος του χρόνου. Η επιλογή να αναγάγει η ελληνική κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα σε μείζονα στόχο δεν αλλάζει, παρά τις κάποιες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει σε οικονομία και πολιτικό σκηνικό τυχόν αποτυχία στο εγχείρημα. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την έκβαση της μάχης αυτής μετά τις πληροφορίες για επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο στα μέσα Νοεμβρίου
. Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο στελέχη της αφήνουν να διαφανεί ότι πρόκειται σαφώς για μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να δοθεί λύση στο πρόβλημα με το ελληνικό χρέος. Πιο ψύχραιμες φωνές λένε πάντως ότι αφενός δεν είναι βέβαιο ότι το κύριο μέλημα του απερχόμενου αμερικανού προέδρου θα είναι το χρέος και όχι το προσφυγικό ή άλλα θέματα και αφετέρου ότι δεν είναι και πάλι βέβαιο ότι το Βερολίνο θα υποχωρήσει σε οποιαδήποτε πίεση του κ. Ομπάμα, ο οποίος άλλωστε μετρά εβδομάδες για να αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας πάντως ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ελπίζοντας σε θετική ανταπόκριση στο θέμα του χρέους. Ο πρωθυπουργός θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις της ευρωπαϊκής πλευράς το συντομότερο δυνατόν, ώστε να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

«Ο χρόνος της επίλυσης του προβλήματος είναι κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση» αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας στους συνομιλητές του επισημαίνοντας ότι «οι ευρωπαίοι έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις κρίσεις με μεγάλη αμηχανία και καθυστέρηση. Too little too late. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα. Η τακτική, λοιπόν, της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στο εσωτερικό μέτωπο η χθεσινή απρόσμενη μάλλον απόφαση του ΣτΕ να δεχθεί τις προσφυγές των ιδιωτικών καναλιών και να προχωρήσει στην ουσία της συζήτησης για την συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει αιφνιδιάσει την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί πολιτικές απαντήσεις, ώστε να καθορίσει το πολιτικό κλίμα.

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη στρατηγική της πολιτικής όξυνσης, που φάνηκε άλλωστε  και στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διαπλοκή και τη διαφάνεια. Σταθερός στόχος του είναι η επίθεση στη ΝΔ, ώστε να την εκθέτει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ως μία πολιτική δύναμη που είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα και το παλαιό καθεστώς. Ανάλογη επιθετικότητα θα επιδείξει και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξ ου και η συζήτηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο περί μίας νέας παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, στην περίπτωση που η διάσκεψη των προέδρων στο κοινοβούλιο δεν καταλήξει σε συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο πρωθυπουργός θέλει να επιρρίψει την ευθύνη στη ΝΔ και να αιτιολογήσει έτσι τις περαιτέρω κυβερνητικές κινήσεις στο μέτωπο αυτό, όπως η επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά, για το κλείσιμο των καναλιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης