Liberation: Ο Τσίπρας προσπάθησε να αναθερμάνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Liberation: Ο Τσίπρας προσπάθησε να αναθερμάνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Έγινε ο συνήγορος υπεράσπισης της δικής του πολιτικής δράσης, γράφει η γαλλική εφημερίδα με αφορμή το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος

Liberation: Ο Τσίπρας προσπάθησε να αναθερμάνει τον ΣΥΡΙΖΑ
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή μιας οδυνηρής συμφωνίας με την Ε.Ε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να αναθερμάνει το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο συνέδριο που διεξήχθη στο γήπεδo του Τάε Κβον Ντο, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα "Liberation" και προσθέτει:
 
«Από την ίδρυσή του τον Ιούλιο του 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές δύο φορές. Και ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, από αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες γνωρίζοντας καλά ότι το να κυβερνά μοιάζει με το άθλημα της μονομαχίας. Την Πέμπτη κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος,  έγινε ο συνήγορος υπεράσπισης της δικής του πολιτικής δράσης».

Κλείσιμο

 
Το σχετικό άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τις φήμες ότι ήθελε να βγάλει τη χώρα εκτός ευρώ. «Σχεδόν επί μία ώρα περιέγραφε τον αγώνα του σε όλα τα μέτωπα από τότε που ανέλαβε τη πρωθυπουργία... Επεσήμανε επίσης ότι, σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούν, ουδέποτε ήθελε να φύγει η χώρα από το ευρώ. Για να διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό αναφέρθηκε στο βιβλίο που αφορά τις εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, υπό τον τίτλο: "Ένας πρόεδρος δεν θα το έλεγε ποτέ αυτό". Στις σελίδες του βιβλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να προειδοποίησε τον Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να εκτυπώσει δραχμές στη Ρωσία, επειδή οι Έλληνες δεν έχουν εκτυπωτικά για να το κάνουν. "Αυτό ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών"», έσπευσε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.  

«Στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι διεξάγει "μια μάχη για την τιμή της αριστεράς και την τιμή του ελληνικού λαού". Δεν είναι όμως βέβαιο ότι τα λόγια του καθησύχασαν τον ελληνικό λαό», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Σε άλλο σημείο του άρθρου η Liberation αναφέρεται στην απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών όπως αυτή αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κλονίζεται. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ξεπερνά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον πέντε μονάδες» αναφέρεται στο άρθρο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου να σημειώνει ότι «οι Έλληνες δεν βλέπουν αλλαγή στην πραγματική ζωή τους».

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας. «Στην Ελλάδα, το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Περίπου το 23% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο. Και το ποσοστό αυτό φτάνει το 43% μεταξύ εκείνων που είναι κάτω των 25 ετών» τονίζεται στο άρθρο. Όπως αναφέρει ο κάτοικος της Λέσβου Γιώργος Πάλλης «στο νησί μου, χρειαζόμαστε ένα νέο νοσοκομείο. Αλλά δεν έχουμε τους πόρους».

Η συντριπτική πλειοψηφία στήριξε τον Τσίπρα

Το βελγικό δίκτυο RTBF επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα ενώ οι επικριτές του έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για προδοσία μετά τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι με την Ε.Ε για την διάσωση της χώρας, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τα μέτρα λιτότητας.

«Αυτή τη στιγμή», γράφει το βελγικό δίκτυο, «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για να δεχτούν μία ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους. Το θέμα αυτό έχει διχάσει τους πιστωτές της χώρας για μήνες».


 
Όπως σχολιάζει το δίκτυο η Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν βουλευτές εκλογές το φθινόπωρο του 2017, δεν θεωρεί απαραίτητη μία ελάφρυνση του χρέους, όμως το ΔΝΤ ζήτησε να γίνει προσέγγιση του θέματος. 

Αποδιοπομπαίος τράγος ο Σόιμπλε

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει τις αντιφάσεις, «με μέτρια επιτυχία» σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

«Στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο, όπου διεξήχθη το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε κανείς την εντύπωση ότι υπήρχαν δύο πολιτικοί αντίπαλοι:

Mία ριζοσπαστική αριστερά που θέλει να δαμάσει τις δυνάμεις της ευρωπαικής αγοράς, που είναι εναντίον των ολιγαρχών στην Ελλάδα και που αγωνίζεται υπέρ της εργατικής τάξης και 

Μία ρεαλιστική σοσιαλιστική ομάδα που τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων και της εφαρμογής των αντιλαικών μέτρων λιτότητας.



Για την ελβετική εφημερίδα, ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος.

«Μία βασική αλλά απατηλή προεκλογική υπόσχεση παραμένει ανεκπλήρωτη», επισημαίνει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει: «Ο Τσίπρας άφησε το μύθο να ζωντανέψει δίνοντας την εντύπωση ότι η χώρα του έχει πέσει θύμα πολιτικού εκβιασμού. Για ακόμη μία φορά, σε αυτό το μακρύ περιπετειώδες μυθιστόρημα εμφανίζει ως κακοποιό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης