Εξεταστική επιτροπή της Βουλής: Ο ελεγκτής της ΤτΕ έδωσε απαντήσεις και έλυσε απορίες

Εξεταστική επιτροπή της Βουλής: Ο ελεγκτής της ΤτΕ έδωσε απαντήσεις και έλυσε απορίες

Ο κ.Γιώργος Πάσχας στη μαραθώνια ακρόασή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Πρώτο Θέμα πληρώνει κανονικά τις δανειακές του υποχρεώσεις

Εξεταστική επιτροπή της Βουλής: Ο ελεγκτής της ΤτΕ έδωσε απαντήσεις και έλυσε απορίες
Με σημαντικές επισημάνσεις και διευκρινήσεις ολοκληρώθηκε η μαραθώνια ακρόαση του διευθυντή Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Πάσχα από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για  τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.


Οι απαντήσεις του έμπειρου τραπεζικού στελέχους  αποσαφήνισαν αρκετά ζητήματα που ορισμένα μέλη της επιτροπής θεωρούσαν ως «γκρίζες» ζώνες και πιθανότατα η κατάθεσή του θα βοηθήσει στην σύνταξη του τελικού πορίσματος της επιτροπής.

Ο κ. Πάσχας εξήγησε ότι μετείχε στην άσκηση του SSM (Μηχανισμού Τραπεζικής Σταθερότητας) για την  αξιολόγηση του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών που πραγματοποιήθηκε πριν την πραγματοποίηση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και ως εκ τούτου διαθέτει ακριβή εικόνα για το σύνολο των δανείων που έχουν διοχετευτεί και στα μίντια.
Ο ίδιος επισήμανε ότι από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις:  «Οι «Καθημερινές εκδόσεις», ο ΣΚΑΙ και ο ΑΝΤ1 καταβάλλουν κανονικά. Στο Star καταβάλλονται μόνοι οι τόκοι. Το «Πρώτο Θέμα» πληρώνει κανονικά».

Επίσης, υπογράμμισε ότι από τα πορίσματα που συντάχθηκαν για κάθε ΜΜΕ ξεχωριστά – στο πλαίσιο της άσκησης του SSM – προκύπτει πως  μόνο «για 4 ΜΜΕ ενδεχομένως να απαιτηθούν προβλέψεις δηλαδή ότι υπάρχει ενδεχόμενη ζημία». Στην συνέχεια δε εξήγησε ότι από τα νεότερα στοιχεία «πραγματικές προβλέψεις θα χρειαστούν μόνο για 2 επιχειρήσεις». «Για την μια επιχείρηση έχουν πάρει προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ο κύριος μέτοχος  έχει πολυσχιδή δραστηριότητα και μόνο ένα μικρό κομμάτι της καλύπτουν τα ΜΜΕ. Αυτό έγινε γιατί το δάνειο συνεχώς ανανεώνεται – οι τόκοι πληρώνονται – και η επιχείρηση σταμάτησε να παίρνει δανεισμό και πληρώνει η ίδια. Επίσης, έβαλαν πρόβλεψη σε μια  επιχείρηση ΜΜΕ που έχει προπληρώσει δόσεις δανείων έχει κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όμως το business plan  ήταν πέραν του 6μηνου που προέβλεπε η άσκηση καθώς επίσης και το εμπιντά ήταν οριακό. Αρα,  από τα πορίσματα που έχετε στα χέρια σας 2 θα χρειαστούν προβλέψεις» εξήγησε.
Κλείσιμο

Αν. Λοβέρδος: Αν ο πρωθυπουργός έχει προκαθορίσει το πόρισμα αυτό είναι Ενβέρ Χότζας
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επανέφερε το θέμα της προκατασκευής πορίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος και τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
«Με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι σύντομα έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής και θα δούμε ποιος θα γελάσει, αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία το έχει ήδη έτοιμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος εξηγώντας ότι τα μέλη της εξεταστικής – βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντί ερωτήσεων προχωρούν σε διαπιστώσεις.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι «Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σε αυτό που ξέρει ολόκληρη η Ελλάδα. Στις 19 Δεκεμβρίου θα δοθεί το πόρισμα. Ουδέν μένει κρυπτό. Αν κάποια μέλη δεν θέλουν πόρισμα μπορούν να ανησυχήσουν. Κανένα πόρισμα δεν είναι έτοιμο, καμία σύνδεση δεν έχουμε με κέντρα εξουσίας».
Στην συζήτηση θέλησε να παρέμβει και η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζοντας: «Το ποιοι προσπαθούν να προκαταβάλουν το πόρισμα το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Ο κ.  Λοβέρδος πετάει τη μπάλα στην εξέδρα λόγω ένδειας επιχειρημάτων» ενώ έκανε λόγο «για γνωστούς και μη εξαιρετέους αυτόκλητους υπερασπιστές των καναλαρχών» και «εκπροσώπους ενός συστήματος τόσων ετών που εμείς τολμάμε να ανοίξουμε».«Μιλά η συνάδελφος σαν να μην βλέπει ομιλίες με υπουργό και καναλάρχη. Εσείς καθόσασταν δίπλα στον Καλογρίτσα όχι εγώ» απάντησε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Αν ο πρωθυπουργός έχει προκαθορίσει το πόρισμα αυτό είναι Ενβέρ Χότζας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης