Στο Παρίσι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για την Σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών

Στο Παρίσι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για την Σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών

Ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται προς την σοσιαλδημοκρατία αναζητώντας πιθανούς συμμάχους  και υποστηρικτές σε ένα δύσκολο για την χώρα οικονομικό τοπίο και αναμένοντας στήριξη από τον πρόεδρο Ολάντ κατά την δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο

Στο Παρίσι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για την Σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών
Στο εξωτερικό και στις διεθνείς συναντήσεις και επαφές του το προσεχές διάστημα, εναποθέτει τις ελπίδες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, για μία επικοινωνιακή διέξοδο από την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα γίνει στο Παρίσι και στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κομμάτων – μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, όπως επίσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας Πρωθυπουργός – ο μόνος Ευρωπαίος Πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Αντικείμενο της μεθαυριανής συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα που συγκαλείται στις 16/9 άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου “στην συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται προς την σοσιαλδημοκρατία αναζητώντας πιθανούς συμμάχους  και υποστηρικτές σε ένα δύσκολο για την χώρα οικονομικό τοπίο και αναμένοντας στήριξη από τον πρόεδρο Ολάντ κατά την δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. 

Ως στήριξη εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου και την συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου στην σύσκεψη των ηγετών των Μεσογειακών χωρών, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος που συγκαλείται στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο το γεγονός της σύγκλησης της Συνόδου στην Αθήνα παράγει πολιτικά αποτελέσματα στο συμβολικό επίπεδο, ενισχύοντας το κύρος της κυβέρνησης και της χώρας. Ακολούθως ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την συνάντηση του Παρισιού και κυρίως την σύνοδο της Αθήνας για να προωθήσει την δική του ρητορική για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας και να στραφεί σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Θεωρεί δε ότι διαμορφώνεται θετικό κλίμα μετά την συνάτνηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και την δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι «η λιτότητα στην Ευρώπη προκάλεσε μόνον ζημιές».

Μία συνολική μετατόπιση της Ευρώπης με υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης σε κάθε περίπτωση θα είναι θετική. Το εάν ο κ. Τσίπρας όμως θα πετύχει άμεσα οφέλη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ή ενίσχυσης της προσπάθειας για την μείωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που πέρα από το επίπεδο των εντυπώσεων θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη και σε αυτό το επίπεδο η ΕΕ έχει δείξει ότι κινείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την διαμόρφωση κοινής γραμμής και στήριξης από τους εταίρους της Μεσογείου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος για μία νέα έξαρση του ζητήματος, εάν τελικά η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τον ευρωπαϊκό νότο η κυβέρνηση προσβλέπει και στο Βερολίνο με αφετηρία το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα συμμετάσχουν από κοινού σε ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το προσφυγικό, στη Νέα Υόρκη. Φυσικά ο πρωθυπουργός δεν περιορίζεται στο προσφυγικό όπου η συμπόρευση του με το Βερολίνο είναι δεδομένη αλλά προσβλέπει σε πιο ανεκτική στάση στο πεδίο της οικονομίας, κατά την δεύτερη αξιολόγηση και στις συζητήσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης