«Όχι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στο σχέδιο για τον εκλογικό νόμο

«Όχι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στο σχέδιο για τον εκλογικό νόμο

Για «εκλογικό νόμο-οπερέτα» μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση και επικαλείται το σενάριο της ακυβερνησίας, όπως στην Ισπανία - Μικρότερο μπόνους, 25-30 εδρών, για το πρώτο κόμμα εισηγείται η Χαριλάου Τρικούπη - Για «θεσμικό έγκλημα» κάνει λόγο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη - Αμφιταλαντεύεται το ΚΚΕ, θετική η στάση της Ένωσης Κεντρώων

«Όχι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στο σχέδιο για τον εκλογικό νόμο
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το σχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής, με ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου στα 17 και διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η κυβέρνηση εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα που αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, διευρύνει την εκλογική βάση, δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους. Η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος. Καλούμε τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί». 
Κλείσιμο

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα πετύχει ο πρωθυπουργός τον στόχο της ειδικής πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, που απαιτείται, προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ήδη, η ΝΔ έκανε λόγο για «εκλογικό νόμο-οπερέτα», καθώς θεωρεί ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακόψει την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εκλογική νίκη και το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο της ακυβερνησίας, όπως στην Ισπανία, ενώ επιχειρηματολογούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξίσου αιχμηρή υπήρξε και η αντίδραση από το Ποτάμι, που υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ στην ουσία απορρίπτει τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας μία πρόταση πέντε σημείων, από την οποία ξεχωρίζει η εισήγηση για υπό προϋποθέσεις καθιέρωση ενός μικρότερου μπόνους, 25-30 εδρών, για το πρώτο κόμμα και παρατηρώντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ».

Η διατήρηση του ορίου του 3% δείχνει να προβληματίζει το ΚΚΕ, καθώς βουλευτής του κόμματος, επικαλούμενος τη δήλωση Κουτσούμπα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνομιλία με το protothema.gr: «Όταν λέμε απλή αναλογική εννοούμε την απλή και άδολη».

Κομματικές πηγές του Περισσού ανέφεραν πάντως πως στις επιμέρους διατάξεις που αφορούν την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και την ψήφο στα 17, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «ναι», διατηρώντας παράλληλα τη θέση του για την κατάργηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή.  

ΝΔ και Ποτάμι αθροίζουν 85 ψήφους, ενώ τον εκλογικό νόμο αναμένεται να καταψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Συνεπώς, εκκρεμούν μόλις 15 βουλευτές, προκειμένου οι αρνητικές (ή οι μη θετικές, εφόσον επιλεγεί η αποχή) ψήφοι στον εκλογικό νόμο να υπερβαίνουν τις 100. Εφόσον και το ΚΚΕ επιμείνει στη θέση της επί της αρχής καταψήφισης και εν τέλει αποστασιοποιηθεί και το ΠΑΣΟΚ, τότε οι αρνητικές ψήφοι θα υπερβούν τις 115.

Στον αντίποδα, η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς και η πιθανή θετική στάση της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής, δεν αθροίζουν παρά ελάχιστες ψήφους άνω των 180 και, πάντως, βρίσκονται μακριά από το όριο των 200 που, βάσει Συντάγματος, απατείται για την άμεση θέση σε ισχύ του νέου εκλογικού νόμου.

Χωρίς την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν η πλειοψηφία που θα προκύψει στην επόμενη Βουλή καταφέρει και συγκεντρώσει 200 βουλευτές για την άμεση ανατροπή του. Σχετική δέσμευση έχει αναλάβει, με δημόσιες δηλώσεις του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς τον εκλογικό νόμο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπει ψήφο στα 17, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, όχι όμως και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ή ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης