«Ιός» Κατριβάνου απειλεί το κλίμα ευφορίας στην κυβέρνηση

«Ιός» Κατριβάνου απειλεί το κλίμα ευφορίας στην κυβέρνηση

Στο προσκήνιο οι υπαρκτές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για κορυφαίες πολιτικές που θα αναγκαστεί στη συνέχεια να υλοποιήσει το Μαξίμου, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. 

«Ιός» Κατριβάνου απειλεί το κλίμα ευφορίας στην κυβέρνηση
Μπορεί η κυβέρνηση να απέφυγε τα χειρότερα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή και να πανηγυρίζει σχεδόν για την επικείμενη, έστω και μισή απόφαση από τους εταίρους για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο η κίνηση της πρώην πλέον βουλευτή Βασιλικής Κατριβάνου να καταψηφίσει συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας με τους δανειστές, δεν είναι ούτε προσωπική, ούτε μεμονωμένη.

Η τακτική μάλιστα που επέλεξε, να καταψηφίσει πρώτα και μετά να παραιτηθεί, έχει δύο όψεις: από τη μία απαλλάσσει την κυβέρνηση από το πρόβλημα της μείωσης της κοινοβουλευτικής της δύναμης, από την άλλη φέρνει στο προσκήνιο τις υπαρκτές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για κορυφαίες πολιτικές που θα αναγκαστεί στη συνέχεια να υλοποιήσει το Μαξίμου, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα προτιμούσαν, από τη στιγμή που η κυρία Κατριβάνου δεν πείστηκε να υπερψηφίσει το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, να παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία. Το γεγονός ότι δεν το έπραξε, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της με την καταψήφιση συγκεκριμένων άρθρων προκαλεί τώρα φόβους ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτυχθεί ένα κύμα αντιδράσεων σε κυβερνητικές επιλογές στη συνέχεια. Με δεδομένο μάλιστα ότι από το καλοκαίρι κιόλας θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, γίνεται σαφές ότι κάθε κυβερνητική ενέργεια, ιδίως σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς και για δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κινητοποιηθεί στο παρελθόν ενάντια στην πώλησή τους, θα υπάρξει αναμέτρηση με άγνωστες συνέπειες.
Κλείσιμο
 Ίσως γι’ αυτό κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο ανασχηματισμός θα πάει για τουλάχιστον ένα τρίμηνο μετά, ώστε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται εν αναμονή και να μην κυριαρχήσουν απογοητεύσεις, που πιθανόν οδηγήσουν σε σφοδρές αντιδράσεις επί κυβερνητικών επιλογών – παρά ταύτα πάντως το θέμα του χρόνου για τον ανασχηματισμό παραμένει ουσιαστικά ανοιχτό. Το κλίμα στην ΚΟ είναι βαρύ έτσι κι αλλιώς, καθώς πολλοί βουλευτές δήλωσαν ότι ψηφίσουν με βαριά καρδιά και μόνο για τελευταία φορά μέτρα αντίθετα στην πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή η κυρία Κατριβάνου ανήκει στην ομάδα των 53+, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα στην ηγεσία και την πολυπληθή αυτή τάση, που επιδιώκει να εκφράσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, είναι ότι όποιος διαφωνεί παραιτείται και φεύγει χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική πορεία. Με την κίνησή της όμως η πρώην βουλευτής τήρησε μόνο τη μισή συμφωνία, αφού τελικά προκάλεσε πολιτικό πρόβλημα, όπερ σημαίνει ότι η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μέρη είναι ευμετάβλητη και ρευστή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα είναι διαχειρίσιμη στη συνέχεια.
 
H σύγκρουση με Σακοράφα
 
Δεν αποκλείεται όλο αυτό το κλίμα του προβληματισμού και του φόβου για τις διαφοροποιήσεις και τις επιλογές που μπορεί να κάνουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται στο… μεταίχμιο, να οδήγησε την Κουμουνδούρου στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε κατά της Σοφίας Σακοράφα. Σαν να θέλει δηλαδή να στείλει το κόμμα μήνυμα σε κάθε επίδοξο διαφωνούντα, που όμως θα κρατήσει και την έδρα του, πλήττοντας καίρια την κυβέρνηση, ότι θα τον αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σκληρότητα και δεν θα ανεχθεί τέτοια φαινόμενα.

Παρότι επί μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε να σχολιάζει τις κινήσεις όσων ευρωβουλευτών έφυγαν από το κόμμα, διατηρώντας την έδρα τους – επικαλούμενοι ότι εκλέχθηκαν με σταυρό – η δήλωση της κυρίας Σακοράφα την επομένη ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ότι ντρέπεται που συνεργάστηκε μαζί του εξόργισε την Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό και την κατηγορεί ότι «υπέκλεψε την έδρα στην Ευρωβουλή», ότι «είδε την πορεία της στον ΣΥΡΙΖΑ ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση» και γι’ αυτό «είναι παράδοξο να παριστάνει τον διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής και της αγωνιστικότητας».

Μάλιστα της προσάπτει βαριές κατηγορίες όπως ότι «καθόλη τη διάρκεια της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδωσε ούτε ένα (1) ευρώ συνδρομής στο κόμμα, παρά την καταστατική πρόβλεψη, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων».

Η Κουμουνδούρου καταγγέλλει ακόμη την κυρία Σακοράφα «η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτιδα των αδυνάμων», όπως αναφέρει ότι «ουδέποτε εισέφερε ούτε ένα (1) ευρώ στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος»!


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης