Στα 8.600 το αφορολόγητο - «Έπεσε» το άβατο Τσακαλώτου

Στα 8.600 το αφορολόγητο - «Έπεσε» το άβατο Τσακαλώτου

Από το 26% στο 29% ο συντελεστής για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ - Μείζον θέμα για τον υπουργό Οικονομικών που είχε χαράξει τις κόκκινες γραμμές - Τεράστιες και οι ευθύνες των δημοσιογραφικών ενώσεων που συμβάλλουν στη συσκότιση σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης

Στα 8.600 το αφορολόγητο - «Έπεσε» το άβατο Τσακαλώτου
Χειρότερο ακόμα και από ό,τι αναμενόταν είναι τελικά το πλήγμα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού τελικά​, ακόμα και ένας εργαζόμενος των 616 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα που έμενε εδώ και τρία χρόνια αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο από φέτος, και αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016.
 
Οι προ μηνός δημόσιες δεσμεύσεις Τσακαλώτου πως «δεν θα φέρει διάταξη για αφορολόγητο κάτω από 9100 ευρώ» πήγαν περίπατο και με τροπολογία που έφερε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει «μονομερώς» εδώ και βδομάδες στη Βουλή, κατεβάζει τον πήχη στα 8636 ευρώ, δηλαδή περίπου εννιακόσια ευρώ κάτω από το ισχύον αφορολόγητο των 9.545 ευρώ και σχεδόν πεντακόσια ​ευρώ χαμηλότερα από όσα γνώριζαν και υπολόγιζαν ​οι ​εργαζόμενοι -  και οι βουλευτές που θα ​το ψηφίσουν.
 
​Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την άκρα μυστικότητα με την οποία έγιναν οι αλλαγές αυτές, υπήρχαν πληροφορίες​ που έλεγαν πως μπορεί να μειωθεί σε περίπου 8.850-8.900 ευρώ, όχι όμως και κάτω και από τα 8700 ευρώ!

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, με την αλλαγή αυτή της τελευταίας στιγμής:

​- Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.
 
​- Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.
 
​- Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο  δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.

​Υπενθυμίζεται ότι για επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους που θα φορολογ​ούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο.

Κατεβάστε ΕΔΩ την τροπολογία για το αφορολόγητο

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε επίσης τα μεσάνυχτα, επιβάλει και αύξηση- σοκ στη φορολογίας των επιχειρήσεων, από το 26% στο 29% για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ.

Με τις προτεινόμενες τροπολογίες το υπουργείο οικονομικών προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης