«Λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016 είναι εφικτή», εκτιμά ο Νίκος Αναστασιάδης

«Λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016 είναι εφικτή», εκτιμά ο Νίκος Αναστασιάδης

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Κύπριος πρόεδρος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της λύσης, εάν ο ίδιος εκτιμήσει ότι αυτή θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων

«Λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016 είναι εφικτή», εκτιμά ο Νίκος Αναστασιάδης
Την εκτίμηση ότι μπορεί να  επιτευχθεί λύση του Kυπριακού το 2016 διατυπώνει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εάν ξεπεραστούν οι δυσκολίες, κυρίως στο περιουσιακό και ετοιμαστούν από τους τεχνοκράτες οι πτυχές που αφορούν το Σύνταγμα, την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και τα χρονοδιαγράμματα.

Σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της λύσης εάν ο ίδιος εκτιμήσει ότι αυτή θα  ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Αν θωρήσει όμως ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού, προσθέτει, θα αναλάβει τις ευθύνες του και δεν θα τις φορτώσει στο λαό.

Στο περιουσιακό έγινε σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης εξηγώντας ότι ο λόγος που αποφεύγεται επί του παρόντος η ονοματολογία (σε περιοχές που θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους)  είναι για να μην αρχίσει εμφύλιος πόλεμος, κατά την έκφρασή του, για ποιες περιοχές επιστρέφουν και ποιες όχι.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος της λύσης σημειώνει ότι αναμένεται έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα εξαρτηθεί και από το ύψος των αποζημιώσεων για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Προσθέτει δε, ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για δημιουργία ταμείου και διάσκεψη δωρητών ενώ θα ακολουθήσει σχεδιασμός για τους τρόπους άντλησης των επιπρόσθετων ποσών.
Κλείσιμο

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί το δανεισμό επειδή σε τέτοια περίπτωση θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος. Αναφερόμενος στις εγγυήσεις επισημαίνει ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί από το 1960 ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος είναι μέλος,  διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει επίσης απόλυτη ικανοποίηση για τη στήριξη του ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντάς τη στάση του απόλυτα υπεύθυνη και σημαντικά δημιουργική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης