ΥΠΕΞ: Ανυπόστατα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα για την στάση Κοτζιά υπέρ Ισραήλ

ΥΠΕΞ: Ανυπόστατα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα για την στάση Κοτζιά υπέρ Ισραήλ

«Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τάσσεται, διαχρονικά, υπέρ της προώθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού»

ΥΠΕΞ: Ανυπόστατα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα για την στάση Κοτζιά υπέρ Ισραήλ
Σε διάψευση των βρετανικών δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για διπλωματική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ σχετικά με την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα η οποία κατηγορούσε το ΥΠΕΞ για «ένοχη σιωπή» και καλούσε τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Κοτζιά, να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα, η ελληνική διπλωματία απαντά και δίνει τις δικές της διευκρινίσεις. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «ανυπόσταστα» και «κακόβουλα» αυτά τα δημοσιεύματα, διαψεύδει ότι τάχθηκε υπέρ των ισραηλινών θέσεων για ενίσχυση της δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και υπογραμμίζει ότι η ελληνική στάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα είναι αταλάντευτη. «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τάσσεται, διαχρονικά, υπέρ της προώθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα» τονίζει το υπουργείο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: 

«Με λύπη διαβάζουμε ανυπόστατα δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση που, δήθεν, τήρησε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (18.01.2016). Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε ομοφώνως τα εν λόγω Συμπεράσματα, τα οποία είναι σχεδόν ταυτόσημα με αυτά του Ιουλίου 2015 και επαναλαμβάνουν πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείσιμο

Τα κακόβουλα αυτά δημοσιεύματα έρχονται σε συνέχεια άλλων, που στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί, ως προς τη δήθεν μη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, στην τελετή έπαρσης της σημαίας της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη και τη στάση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη, προϊόντα τα οποία η Ελλάδα δεν εισάγει.

Θα συνιστούσαμε σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την ελληνική στάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία είναι αταλάντευτη. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τάσσεται, διαχρονικά, υπέρ της προώθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Δεν πρέπει να λησμονείται, άλλωστε, η διακηρυγμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες - ως έντιμος διαμεσολαβητής, χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φιλική προς τις αραβικές χώρες και τον παλαιστινιακό λαό – ώστε να συνεισφέρει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης