ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη αποφασίζουν για δημοψήφισμα (εντός του κόμματος)

ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη αποφασίζουν για δημοψήφισμα (εντός του κόμματος)

Αντιδρά η Αριστερή Πλατφόρμα - Ως εναλλακτική πρόταση προβάλλει η πραγματοποίηση διαρκούς συνεδρίου, ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο - Εάν στηθούν κάλπες στην Κουμουνδούρου, το ερώτημα θα αφορά πιθανότατα στην έγκριση ή μη των διαπραγματευτικών χειρισμών του πρωθυπουργού

ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη αποφασίζουν για δημοψήφισμα (εντός του κόμματος)
Την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου εξέτασε η πλευρά της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν πρόταση του Αριστερού Ρεύματος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, θα κληθεί να ψηφίσει επί προτάσεων, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, είτε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -με άγνωστο, μέχρι στιγμής, το διακύβευμα- είτε τη σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος.

Αν και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ποιο θα είναι το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος που θα απευθύνεται στα μέλη του κόμματος, το γεγονός ότι την πρόταση αυτή στηρίζουν οι «προεδρικοί» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, πιθανότατα, θα αφορά στην έγκριση -ή μη- των χειρισμών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Κλείσιμο
Κομματικές πηγές ανέφεραν πως η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας επέμειναν στη χθεσινή θέση τους για έκτακτο συνέδριο, ωστόσο εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συζητήσουν τις απόψεις της άλλη πλευράς.

Σύμφωνα με «non paper» που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΠΓ, η Κεντριοκή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθεί την Πέμπτη, όπου και θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του κόμματος την επόμενη περίοδο.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ η πλειοψηφία των μελών της επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη, ενώ, κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες. Την τελική απόφαση θα λάβει η ΚΕ» καταλήγει το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα.

Καθώς φαίνεται, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από την εσωκομματική εσωστρέφεια, συνεργάτες του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επανεξετάζουν τη στάση τους και ενδεχομένως τελικά να μην επιμείνουν στην πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου, αλλά διαρκούς -μάλιστα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενδεχομένως το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Βέβαια, στην περίπτωση που γίνει διαρκές συνέδριο, αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Το γεγονός αυτό αυτομάτως γεννά μια σειρά από άλλα διλήμματα, όπως το ποιος θα πάρει την ευθύνη της διάσπασης, το αν θα γίνουν ή όχι εθνικές εκλογές και, τελικά, αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώσει άμεσα η περίοδος της εσωστρέφειας, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά της μειοψηφίας έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε τέτοιο βαθμό, που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Η παραπάνω πρόταση θεωρείται ένα σενάριο που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό πως έκτακτο συνέδριο επιθυμεί η πλειοψηφία και διαρκές η μειοψηφία.

Αντίθετη στο δημοψήφισμα η Αριστερή Πλατφόρμα
Αντίθετα στην πρόταση της πλειοψηφίας για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος εμφανίζονται τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, που αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους, οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη σημειώνουν ότι «θα είναι τουλάχιστο παράδοξο, λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο ΟΧΙ στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3».

Στην ίδια δήλωση, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο Μνημόνιο και να προχωρήσει ενεργοποιώντας το λαϊκό παράγοντα στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης στους εκβιασμούς των δανειστών.

Επίσης, τα τρία μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούν την άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου.

Όπως ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».


Κλίμα έντασης και διαφωνιών
Η αντιπαράθεση γίνεται με επίκεντρο την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: Η ηγεσία θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στον ESM, που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτική ομπρέλα για τη χώρα την επόμενη τριετία, με αντάλλαγμα ένα σκληρό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα.

Οι διαφωνούντες, κυρίως η αριστερή πτέρυγα, ζητάει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να μην υπογραφεί το συζητούμενο μνημόνιο, παρά να αναζητηθεί εναλλακτική λύση.

Η ηγετική ομάδα θεωρεί ως το καλύτερο πεδίο για να λυθούν οι διαφορές ένα έκτακτο συνέδριο, που μπορεί να συγκληθεί ακόμη και τον Αύγουστο, ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή στις διαδικασίες και όσων μελών εντάχθηκαν στο μεταξύ -από το προηγούμενο συνέδριο του 2013- στο κόμμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει την άμεση σύγκληση της κεντρικής επιτροπής, που θα αποφασίσει για την ορθότητα ή όχι των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου. Η ηγεσία αντιπροτείνει συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μόνο για να αποφασίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι, εάν είναι να συγκληθεί συνέδριο, αυτό πρέπει να είναι το «διαρκές» συνέδριο, αυτό που έχει δηλαδή τη σύνθεση του 2013.

Ρυθμιστικό ρόλο στην αντιπαράθεση θα διαδραματίσει η κίνηση των «53», η οποία ήταν μεν στην προεδρική πλειοψηφία μέχρι τώρα, αλλά εσχάτως και εν όψει του νέου μνημονίου, ένα σημαντικό μέρος της έχει μετατοπιστεί και έχει σημεία σύγκλισης με την αριστερή πτέρυγα.

Αντιδρά μάλιστα και στη λήψη καταστατικών μέτρων για τους διαφωνούντες. Η στάση των «53» -από τους οποίους προέρχεται και ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης- θα κρίνει και την τελική έκβαση της μάχης στην Πολιτική Γραμματεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης