Ταραχή στην κυβέρνηση-Θύελλα στην αντιπολίτευση για τον «χάκερ» Γιάνη

Ταραχή στην κυβέρνηση-Θύελλα στην αντιπολίτευση για τον «χάκερ» Γιάνη

Η υπόθεση εξελίσσεται σε «ανοιχτή πληγή» για την κυβέρνηση - ΝΔ: Να καταθέσει ο πρώην ΥΠΟΙΚ στην εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια - Μητρόπουλος: Τα σχέδια Βαρουφάκη μπορεί να έκαναν πιο σκληρά τα μέτρα - Πανούσης: Η δράση του κινείται στα όρια της Δημοκρατίας

Ταραχή στην κυβέρνηση-Θύελλα στην αντιπολίτευση για τον «χάκερ» Γιάνη
Σε χαίνουσα πληγή για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση με το λεγόμενο plan b του Γιάνη Βαρουφάκη, το εγχείρημα δηλαδή του πρώην υπουργού να στήσει ένα εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα, «χακάροντας» μάλιστα τα ΑΦΜ των πολιτών, ώστε να μην υποψιαστεί η τρόικα – που έχει τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων – τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών εκείνη την περίοδο.

Χαρακτηριστική η σκληρή επίθεση του Γιάννη Πανούση, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «παίζει στο όριο της υπονόμευσης της Δημοκρατίας». «Έχουμε Σύνταγμα και νόμους, αυτά πρέπει να τηρούμε. Παίζουν στο όριο της υπονόμευσης της δημοκρατίας. Να μη μιλήσω για εσχάτη προδοσία. Χρειάζεται προσοχή. Αν θες να παίξεις στην αστική δημοκρατία θα πρέπει να τηρείς τους όρους. Όλα αυτά περί νομίσματος, δεν είναι απλά προσωπικά δεδομένα. Είναι μια υπονόμευση της δημοκρατίας. Αισθάνεται κανείς ότι από μόνοι τους έχουν καθιερώσει μια λαϊκή δημοκρατία χωρίς θεσμούς» ανέφερε ο κ. Πανούσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε διαφορετικό επίπεδο η κριτική του Αλέξη Μητρόπουλου ο οποίος εκτίμησε ότι «με την αμετροέπειά του, με την αφέλειά του, με τον ζήλο του να αναδείξει περισσότερο τις ιδέες του {...} φαίνεται ότι ήξερε τις προθέσεις του ο Σόιμπλε και οι δανειστές με συνέπεια τη σφοδρότητα των μέτρων να την υποστούμε και από αυτό το σχέδιο... φαίνεται ότι αυτά που λέει τα είχε εκμυστηρευτεί ή τα είχε εκφράσεις ως απειλή, ως ένα από τα σχέδιά του».

Κλείσιμο
Το θέμα μοιάζει να έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, τόσο εξαιτίας της συζήτησης ακόμη και για ποινικές ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και συνεργατών του – η ηγεσία του Αρείου Πάγου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, ενώ έχουν κατατεθεί ήδη δύο μυνητήριες αναφορές από πολίτες – όσο και της ΕΔΕ που διέταξε η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου για τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.

Ωστόσο η όλη υπόθεση δεν σταματά μόνο ή κυρίως στο νομικό και υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά επηρεάζει και το πολιτικό, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Η ΝΔ και το Ποτάμι ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη μάλιστα να προειδοποιεί ότι από τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα θα εξαρτηθεί και το εάν το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Μάλιστα η ΝΔ θα καταθέσει και σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ενώ θα ζητήσει την κλήτευση του κ. Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Εκτός της αντιπολίτευσης σκληρή κριτική ασκεί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος αρέσκεται σε ρόλο αυστηρού σχολιαστή σειράς τεκταινομένων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να μην καθόταν στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί έξι μήνες, ο κ. Πανούσης ανέφερε ανερυθρίαστα ότι οι ενέργειες του Γ. Βαρουφάκη βρίσκονται στα όρια της υπονόμευσης της Δημοκρατίας.  

Μπροστά σε αυτό τον πολιτικό «καύσωνα Βαρουφάκη» η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει προσεκτικές αποστάσεις. «Εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τις αποκαλύψεις για την προετοιμασία του εναλλακτικού πλάνου.

Τόνιζαν μάλιστα πως εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, και υπενθύμιζαν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης