Επτά ώρες στα ίδιο τραπέζι με τηλεφωνήματα σε Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν

Επτά ώρες στα ίδιο τραπέζι με τηλεφωνήματα σε Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν

Τσίπρας: Βάση συζήτησης η πρόταση Γιούνκερ- Να παρουσιάσει προτάσεις στην Σύνοδο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ - Τηλεφώνημα και με Πούτιν - Η σύσκεψη διεκόπη και νωρίτερα για λίγη ώρα προκειμένου ο Προκόπης Παυλόπουλος να μιλήσει με τον Φρανσουά Ολάντ - Για περίπου δύο ώρες και ο Λαφαζάνης στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Επτά ώρες στα ίδιο τραπέζι με τηλεφωνήματα σε Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν
Κοινό τόπο για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης αναζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύκεψη της Δευτέρας, που συγκλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Κατά πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί εξετάζουν τη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο θα εκφράζεται η βούληση για παραμονή στην ευρωζώνη -θα το υπογράφιυν όλοι, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και διακόπηκε πολλές φορές, λόγω των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου της Ευρωζώνης.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, η σύσκεψη είχε επίσης διακοπεί για λίγα λεπτά προκειμένου να υπάρξει τηλεφωνική επιικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παρών στο τηλεφώνημα ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, ο κύριος Τσίπρας είχε συνομιλία και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 και διαρκεί για σχεδόν πέντε ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως βάση συζήτησης την πρόταση Γιούνκερ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συζητείται να συνταχθεί κείμενο επιστολής το οποίο θα υπογράφουν όλοι (πλην του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα), όπου θα διαβεβαιώνουν πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Λίγο μετά τη 1 στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αποχώρησε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, δηλώνοντας ότι είχαν μια συζήτηση για τρέχοντα και άλλα θέματα με τον πρωθυπουργό.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε με ΙΧ ο Πάνος Καμμένος, όπως και η Φώφη Γεννηματά που ακολούθησε, ενώ πεζή έφτασαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δέκα λεπτά μετά τις 10 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και λίγα λεπτά στην αίθουσα της συνεδρίασης μπήκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη μια πλευρά του τραπεζιού έκατσαν o πρωθυπουργός με τον Πάνο Καμένο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα και από την άλλη κάθισαν Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά.













Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της σύσκεψης έχει πέσει και το θέμα της συγκρότησης ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Πώς φτάσαμε στη σημερινή σύσκεψη
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο. Στην συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις  για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται από τους όρους της διεξαγωγής του και ότι «η Ελλάδα ήταν και  θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία». 



Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ. Σήμερα στην σύσκεψη θα συμμετέχει ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος ήδη από την πρώτη του δήλωση έδειξε ότι είναι πρόθυμος να κινηθεί σε περισσότερο συναινετική γραμμή από τον κ. Σαμαρά υπό την προυπόθεση βέβαια ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει λύση για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις καθώς και για τις προθέσεις του στο εξής ενώ θα ζητήσει και τις δικές τους απόψεις. Με την καθαρή νίκη του στην αναμέτρηση ο κ. Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παχνδιού τόσο όσον αφορά τις σχέσεις του με τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και σε ότι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα του. Και οι μεν και οι δε είναι αναγκασμένοι από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ευθυγραμμιστούν με την ηγεσία της κυβέρνησης κάτι που ενδυναμώνει τον κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις που θα επιδιώξει από σήμερα με τους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να εμφανιστεί στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας πια το σύνολο της χώρας και του πολιτικού συστήματος -πλην ΚΚΕ και ΧΑ. 

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη καθώς συγκρούεται η γερμανική γραμμή που ήδη εκφράζεται με επιθετικές δηλώσεις των πολιτικών του Βερολίνου και με τους δορυφόρους τους στην Ευρώπη και που θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα ακόμη και σε έξοδο από το ευρώ με την πιο ήπια γραμμή που πιέζεται να εκφράσει στο κορυφαίο επίπεδο ο πρόεδρος Ολάντ έχοντας μαζί του και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης για την διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης. 

Το γερμανικό μέτωπο είναι εξασθενημένο στο εσωτερικό της χώρας μετά το δημοψήφισμα και την αποχώρηση του κ. Σαμαρά ωστόσο είναι βέβαιο ότι σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα να αντιπαρέλθει την αριστερή του πτέρυγα και να επιδιώξει έστω και έναν επώδυνο συμβιβασμό στο πλαίσιο της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν νιώθει να απειλείται είναι ο μόνος πλέον πολιτικός παράγοντας που μπορεί να πάρει μία συμφωνία και να την υλοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας. Οι εκτός συνόρων δεν μπορούν πλέον να επιμείνουν στην ακραία γερμανική γραμμή της αποχώρησης της αριστερής κυβέρνησης αφού πλέον είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και έτσι θα είναι σαν οδηγούν την χώρα σε διάλυση. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης