Ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα συζήτησαν Λαφαζάνης και Νόβακ

Ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα συζήτησαν Λαφαζάνης και Νόβακ

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί «ομάδα εργασίας, η οποία πρέπει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες»

Ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα συζήτησαν Λαφαζάνης και Νόβακ
Το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου σε ρωσικά ΜΜΕ.

«Το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας. Πλέον συζητάμε τεχνικά ζητήματα», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί «ομάδα εργασίας, η οποία πρέπει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες» και πρόσθεσε ότι με την ελληνική πλευρά συζητήθηκαν επίσης ζητήματα ανάπτυξης των σχέσεων στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, δεν συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας. 

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια, όπως η συνεργασία στο πλαίσιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Νόβακ έδωσε την εξής απάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ: «Εάν σκεπτόμασταν κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου 'Τurkish Stream', η οποία θα διέλθει μέσω του ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα στην Ευρώπη. Ο κ. Λαφαζάνης αποκάλεσε 'Greek Stream' αυτή τη διακλάδωση».

Το σχέδιο του αγωγού αυτού, κατά το ρωσικό πρακτορείο, μπορεί να υλοποιηθεί από ρωσο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρωσική «Γκαζπρόμ» σχεδιάζει να μεταφέρει μέσω του ελληνικού εδάφους 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα της Μόσχας να παράσχει στις ελληνικές εταιρείες χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους στο έργο», καταλήγει το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης