Πρωτοβουλίες για το δημόσιο σύστημα Υγείας ζητά ο Γ. Γραμματικάκης 

Πρωτοβουλίες για το δημόσιο σύστημα Υγείας ζητά ο Γ. Γραμματικάκης 

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού τόνισε την δραματική κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα ιδιαίτερα στις χώρες που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα

Πρωτοβουλίες για το δημόσιο σύστημα Υγείας ζητά ο Γ. Γραμματικάκης 
Στο μέγιστο πρόβλημα της επιδείνωσης των συνθηκών της δημόσιας υγείας που έχει ως αίτιο την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε εκτενώς ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου νέος Επίτροπος Δημόσιας Υγείας, κ. Vytenis Andriukaitis, παρουσίασε το πρόγραμμά του για την επόμενη πενταετία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι "τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι δαπάνες για την υγεία ήταν ανάμεσα στις πρώτες που περικόπηκαν σε πολλά κράτη. Ιδιαίτερα στα κράτη που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, οι περικοπές ήταν άδικες ή και υπερβολικές ενώ δεν συνοδεύθηκαν πάντα από επαρκείς διαρθρωτικές βελτιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της δημόσιας υγείας που υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις δραματική".
 
Γι' αυτό και σε πρόσφατη γνωμοδότηση, που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ως προτεραιότητα των οικονομικών πολιτικών δύο σημεία εξίσου σημαντικά και άρρηκτα συνδεδεμένα: την βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης, και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ισοτιμίας τους, και της προσβασιμότητάς τους.
 
Κλείσιμο
Ο κ. Γραμματικάκης ρώτησε επίσης τον Επίτροπο αν σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ανατραπούν ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στα δημόσια συστήματα υγείας και κατέληξε: "Δυστυχώς, η υγεία απουσιάζει από το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και από τις πιο σημαντικές της πρωτοβουλίες όπως το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ. Να μην ξεχνάμε όμως ότι για τους πολίτες της Ευρώπης η Υγεία παραμένει σταθερά πρώτη προτεραιότητα".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης