Σκληρό μπρα ντε φερ Ελλάδας-δανειστών: Υπάρχουν ή όχι μνημόνιο και τρόικα;

Σκληρό μπρα ντε φερ Ελλάδας-δανειστών: Υπάρχουν ή όχι μνημόνιο και τρόικα;

Βερολίνο και Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να αποδεχθεί ότι μόνο το μνημόνιο υπάρχει και συνεχίζεται, αλλά και ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί την παρουσία τεχνικών κλιμακίων - Το Μαξίμου, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου

Σκληρό μπρα ντε φερ Ελλάδας-δανειστών: Υπάρχουν ή όχι μνημόνιο και τρόικα;
Ότι η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιναν διαφορετική ερμηνεία εδώ και μέρες στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν περισσότερο από οφθαλμοφανές. Τώρα όμως έρχεται σιγά σιγά η ώρα για να ξεκαθαριστεί ποια ερμηνεία θα επικρατήσει: Βερολίνο και Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να αποδεχθεί ότι μόνο το μνημόνιο υπάρχει και συνεχίζεται, αλλά και ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί την παρουσία τεχνικών κλιμακίων, που θα επιθεωρήσουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, που προβλέπονται από το παλιό πρόγραμμα.

Αυξάνουν δε την πίεση αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Αθήνα είναι στα πρόθυμα οικονομικής ασφυξίας και σε αγώνα δρόμου για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τον Μάρτιο κιόλας. Ήδη για τις 6 Μαρτίου πρέπει να καλυφθούν λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ, αλλά και να αποπληρωθεί δάνειο 310 εκατ. προς το ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Β. Σόιμπλε απείλησε μα χρεοκοπία τη χώρα εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το ΔΝΤ μιλά για πιστωτικό γεγονός επίσης, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για την ύπαρξη του μνημονίου, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Την ίδια ώρα η Κομισιόν πιέζει για να βρεθούν στην Ελλάδα την Τετάρτη τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Και στις δύο τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση απάντησε και ανθίσταται, αλλά τα περιθώρια στενεύουν.

Κλείσιμο
Το κυβερνητικό επιτελείο, ιδιαίτερα ο οικονομικός του βραχίονας, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας και να ανταποκριθεί στην πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, προετοιμαζόμενο να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου με τις εκλογές, ενώ κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχει περίπτωση να έλθουν τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, κάτι που θα παρέπεμπε ευθέως στην ύπαρξη τρόικας και μάλιστα με την παλιά της μορφή.

Πρόκειται προφανώς για ένα παιχνίδι «σκύλου και γάτας» ή ίσως ακόμα χειρότερα «γάτας και ποντικιού» με τις δύο πλευρές – δανειστές και ελληνική κυβέρνηση – να δίνουν μάχη ουσία και εντυπώσεων για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το δύσκολο τετράμηνο.

Οι πιέσεις πιθανόν έχουν να κάνουν και με τη διάθεση των εταίρων να απαντήσουν στην κυβέρνηση για τις κινήσεις της να προγραμματίσει την κατάθεση νομοσχεδίων, χωρίς πρότερη συνεννόηση μαζί τους, άρα χωρίς την έγκρισή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης