Καπελέρης-Πλασκοβίτης καταθέτουν σήμερα στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Καπελέρης-Πλασκοβίτης καταθέτουν σήμερα στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ χειρίστηκε και επεξεργάστηκε στικάκια που περιείχαν αντίγραφα της  λίστα Λαγκάρντ 

Καπελέρης-Πλασκοβίτης καταθέτουν σήμερα στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου
Όσο ο δικαστικός χρόνος της  κλεψύδρας του Ειδικού Δικαστηρίου μηδενίζεται τόσο σφίγγει ο κλοιός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος  δικάζεται για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και την φερόμενη διαγραφή των ονομάτων των εξαδέλφων του  που έκανε  από το CD που στάλθηκε από την Πρεσβεία μας στην Γαλλία με τα 2.059 αρχεία.

Με την εξέταση βασικών μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι η τρίτη κατά σειρά  συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου με μοναδικό κατηγορούμενο τον  πρώην υπουργό Οικονομικών. ΟΙ μάρτυρες που ακολουθούν αναμένεται να  ρίξουν άπλετο φως στην επίμαχη υπόθεση.

Η δίκη θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή όλες τις υπόλοιπες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδος, όπως και όλη την επόμενη, εκτός φυσικά απροόπτου.
Κλείσιμο

Να σημειωθεί  ότι  σύμφωνα με τον πρόεδρο  του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο  από την κατάθεση του  αξιωματικού-πραγματογνώμονα της Ελληνικής Αστυνομίας Απόστολο Δελτσίδη,  θα λυθούν όλες οι απορίες των παραγόντων της δίκης  για τις δυνατότητες παραποίησης ενός CD, για το πώς αναγνωρίζονται και από ποια ενδεικτικά στοιχεία διακρίνονται τα επανεγγράψιμα CD, εάν μπορούν να παραποιηθούν ή όχι τα   CD,  εάν η παραποίηση ενός  CD αφήνει ίχνη, κ.λπ.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία θα  καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης  Καπελέρης, ο οποίος μαζί με τον επίσης επικεφαλής την ιδίας φορολογικής υπηρεσίας (ΣΔΟΕ) και τέως εισαγγελικό λειτουργό, Γιάννη  Διώτη χειρίστηκαν και επεξεργάστηκαν στικάκια που περιείχαν αντίγραφα της  λίστα Λαγκάρντ ή περιείχαν αντίγραφο  της λίστας  που περιείχε ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης, ο οποίος θα καταθέσει αύριο, εκτός από την ιδιότητα του μάρτυρα, είναι και  κατηγορούμενος, καθώς με βούλευμα έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων  Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα των  τραπεζικών καταθετών, έτσι ώστε να αντληθούν στοιχεία για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων,  ενώ το βούλευμα απέρριψε τους  ισχυρισμούς του ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Πάντως,  με το ίδιο βούλευμα που παραπέμφθηκε σε δίκη  ο κ. Διώτης, έχει απαλλαχθεί  ο κ. Καπελέρης για το ίδιο αδίκημα.

 Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται ακόμη  ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο νομικός σύμβουλος του κράτους επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνου, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Τέλος, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας θα καταθέσουν ο διάδοχος του κ.  Διώτη  στο ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα όπως και ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  Φωκίων Γεωργακόπουλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης