Τουρκικά F-16 πάνω από τα Ίμια την ώρα που ο Καμμένος έριχνε στεφάνι!

Τουρκικά F-16 πάνω από τα Ίμια την ώρα που ο Καμμένος έριχνε στεφάνι!

Δύο τουρκικά F-16 έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια και την Καλόλημνο στις 13:06, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας πετούσε στην περιοχή - Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν, ανακοίνωσε το απόγευμα το ΓΕΕΘΑ που αρχικώς απέκρυψε το περιστατικό - Χουριέτ: Προκαλεί ένταση με το στεφάνι στα Ίμια ο Έλληνας υπουργός

Τουρκικά F-16 πάνω από τα Ίμια την ώρα που ο Καμμένος έριχνε στεφάνι!
Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρισκόταν σε ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τα Ιμια, δύο τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από την καλόλημνο και τα Ίμια, δημιουργώντας συνθήκες πρόκλησης επεισοδίου!

Το περιστατικό συνέβη ώρα 13:06 το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα που το ελικόπτερο NH-90 από το οποίο ο κ. Καμμένος έριξε στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, στη μνήμη των τριών Ελλήνων αξιωματικών που σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο τους συνετρίβη στην κρίση των Ιμίων, βρισκόταν πάνω από τις νησίδες των οποίων την κυριαρχία η Τουρκία αμφισβητεί...

Ο σχηματισμός των δύο τουρκικών F-16 εισήλθε στις 13:06 στο FIR Αθηνών Βόρεια Καλόλημνου και εξήλθε στις 13:07 Nοτιοανατολικά Ιμίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πραγματοποίησαν υπέρπτησεις όπως παρακάτω:
•    1 F-16 υπέρπτηση άνωθεν ν.Καλόλημνο στις 13:06:30 στα 2000 πόδια.
Κλείσιμο
•    1 F-16 υπέρπτηση άνωθεν ν.Ιμια στις 13:06:30 στα 1500 πόδια».

Κατά την εκδοχή που διακινεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας «όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ αρχικώς απέκρυψε τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών F-16 στα Ίμια και την Καλόλημνο κάνοντας λόγο για πτήση των τουρκικών μαχητικών εντός του τουρκικού FIR και με την -ψευδή όπως αποδείχθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση- επισήμανση ότι δεν σημειώθηκε διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης των εισβολέων...

Αν μη τι άλλο η τακτική αυτή του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να ανακοινώσουν το απόγευμα πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα Ίμια και την Καλόλημνο, υπερπτήσεις τις οποίες διέψευδαν το μεσημέρι μιουργεί ερωτήματα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαραθώνας για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την Πατρίδα στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου του 1996, ελικόπτερο του Στρατού μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου ο κ. Καμμένος, όπως επιθυμούσε,  να ρίξει στεφάνι στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων προς τιμήν των νεκρών του Πολεμικού Ναυτικού. 

Το ελικόπτερο NH-90 που μετέφερε τον κ. Καμμένο όταν έφτασε στα Δωδεκάνησα πάνω από τα Ίμια, κινήθηκε χαμηλά για να πραγματοποιηθεί χωρίς πρόβλημα η ρίψη του στεφάνου. 



Τα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής τα οποία απογειώθηκαν από τη Σούδα και κινήθηκαν προς την περιοχή των Ιμίων.

Το μεσημέρι, από το ΓΕΕΘΑ έλεγαν -ανακριβώς όπως αποδείχθηκε- ότι δεν υπήρξε αναγνώριση των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά F-16 διότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πέρασαν σε ελληνικό FIR. Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, ούτε κάποιου είδους επεισόδιο. 

Η εκδοχή αυτή διαψεύστηκε από την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που αποκάλυπτε υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από Καλόλημνο και Ίμια!
 
Στη συνέχεια το ελικόπτερο του Στρατού που μετέφερε τον κ. Καμμένο προσγειώθηκε στην Κρήτη προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του καταδρομέα Εμμανουήλ Μπικάκη και ακολούθως να επισκεφθεί την 133 Σμηναρχία Μάχης.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης