Η κυβέρνηση «μετράει» τους Ευρωπαίους: Τι δίνει και τι θέλει από τους εταίρους

Η κυβέρνηση «μετράει» τους Ευρωπαίους: Τι δίνει και τι θέλει από τους εταίρους

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σε Σουλτς και Ντάισελμπλουμ -Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, χωρίς ελλείμματα - Ζητά χρόνο, κονδύλια για ανάπτυξη και ρύθμιση για το χρέος

Η κυβέρνηση «μετράει» τους Ευρωπαίους: Τι δίνει και τι θέλει από τους εταίρους
Από νωρίς ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές. Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς ήταν απολύτως διαφωτιστική και σήμερα με τον επικεφαλής του Γιούργκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η κατεύθυνση στην οποία θέλει να βαδίσει, αλλά και να αναλυθούν περισσότερο τα στοιχεία της ελληνικής πρότασης.

Οι σκληρές δηλώσεις που έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ, περί εκτροχιασμού του προϋπολογισμού εάν υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πτοούν διόλου το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα τηρήσουν αρχικά στη διαπραγμάτευση μία έντονη ρητορική, για προφανείς λόγους. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει η κυβέρνηση από το πλαίσιο το οποίο θέτει - και έθεσε και στον κ. Σουλτς – και με αυτό θα κινηθεί ανεξαρτήτων των λεκτικών αντιδράσεων, που εκδηλώνονται. Φέρνουν δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι και ο κ. Σουλτς πριν έλθει στην Αθήνα έκανε κάποιες επιθετικές δηλώσεις, κυρίως για το Ουκρανικό ζήτημα, τις οποίες όμως απέφυγε να επαναλάβει μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επαναλάβει και στον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει: Χρόνο να παρουσιάσει τις προτάσεις της και να υλοποιήσει την πολιτική της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μία νέα αναπτυξιακή συμφωνία και μίας βιώσιμη λύση για το χρέος, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.
Κλείσιμο

Αναμένεται από την πλευρά του να διαβεβαιώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί με προϋπολογισμούς ισοσκελισμένους και χωρίς επιστροφή στα ελλείμματα, θα κάνει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και θα κινηθεί αποφασιστικά κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με στόχο τους ολιγάρχες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση για την οποία πολλοί εξέφραζαν επιφύλαξη άρχισε και τονιζόταν ότι δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, «προφανώς είναι μία δύσκολη προσπάθεια, για την οποία όμως είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι».

Η κυβέρνηση πάντως αναμένει και το πώς θα τοποθετηθεί σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ, ώστε να «μετρήσει» τις διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων στη νέα πραγματικότητα. Κρίσιμα θεωρεί δε τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του την Τρίτη στη Ρώμη, αλλά και με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, πιθανότατα πριν τη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου θα έχει την πρώτη επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης