Σε νέα δίκη οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του Sea Diamond

Σε νέα δίκη οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του Sea Diamond

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα και αναίρεσε μερικά την Εφετειακή απόφαση

Σε νέα δίκη οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του Sea Diamond
Στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά θα δικαστούν και πάλι για πλημμελήματα τρία άτομα αναφορικά με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, που βυθίστηκε το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη.

Και αυτό γιατί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄αριθμ. 63/2105 απόφασή του -κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα- αναίρεσε μερικά την Εφετειακή απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδικάστηκαν, κατά συγχώνευση, ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Κλείσιμο
Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια.

Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Στον ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Οι καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.

Τώρα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι καλώς καταδικάστηκε ο Πλοίαρχος για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε κατά  τα λοιπά την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Συντάγμα.

Κατόπιν αυτών, ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε την υπόθεση για να δικαστεί και πάλι από το Εφετείο Πειραιά, από άλλους δικαστές εκτός από αυτούς που δίκασαν την υπόθεση την πρώτη φορά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης