Ξεκινά η θητεία του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Ξεκινά η θητεία του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Θα ξεκινήσει να εργάζεται από τη Δευτέρα, με πρωταρχικό της στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ξεκινά η θητεία του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει τα καθήκοντά της επισήμως από σήμερα, αν και θα ξεκινήσει να εργάζεται από τη Δευτέρα, με πρωταρχικό της στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε τη δουλειά», αναφέρει ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πενταετούς θητείας του στην προεδρία της Κομισιόν και με την οποία δεσμεύεται να προσφέρει «μια νέα αρχή».

Η νέα Επιτροπή θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι «το δεξί χέρι» του Γιούνκερ.

Κλείσιμο
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαδέχεται στην προεδρία τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η δεκαετής θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα 15 στα 28 μέλη και στη συνέχεια από την κρίση του ευρώ.

«Αυτή η Επιτροπή θα είναι αυτή της τελευταίας ευκαιρίας», είχε δηλώσει ο Γιούνκερ τον Οκτώβριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είτε θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε στους πολίτες της Ευρώπης, να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό της ανεργίας και να δώσουμε ξανά προοπτική στους νέους, είτε θα αποτύχουμε», είχε υπογραμμίσει.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο προκάτοχός του Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος πλέον ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα παρουσιάσουν την Τρίτη τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για το φθινόπωρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε πλήρη σύνθεση την Τετάρτη.

Η νέα Κομισιόν έχει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα θέματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ώρα, πάντως, ο 58χρονος Μπαρόζο δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της πολιτικής του καριέρας, αν και υπάρχουν φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Μπαν Γκι-μουν λήγει το 2016...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης