Άδωνις: Ο Σαμαράς δεν μίλησε για «bank run» στο εντευκτήριο της Βουλής

Άδωνις: Ο Σαμαράς δεν μίλησε για «bank run» στο εντευκτήριο της Βουλής

Όσο για τις δικές του δηλώσεις, υποστήριξε ότι εξ αντικειμένου δημιουργείται τραπεζικός πανικός, από την έλλειψη σαφούς στάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Άδωνις: Ο Σαμαράς δεν μίλησε για «bank run» στο εντευκτήριο της Βουλής
Οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, περί ενδεχομένου τραπεζικού πανικού σε περίπτωση που έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, απασχόλησαν το βράδυ της Τρίτης τη Βουλή, επισκιάζοντας το -ως επί το πλείστον- συναινετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην καθ' ύλην συζήτηση.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε πως ο ίδιος δεν δήλωσε πως "θα φύγουν οι καταθέσεις, αν αλλάξει η κυβέρνηση", αλλά πως το ενδεχόμενο τραπεζικού πανικού δημιουργείται εξ αντικειμένου από την έλλειψη σαφούς στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Άλλο τόσο, ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός είχε κάνει αντίστοιχες αναφορές στο εντευκτήριο της Βουλής, σχολιάζοντας για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, που έθιξε το ζήτημα, πως "δεν επιτρέπεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να αναπαράγει τα όσα γράφουν οι παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων".
 
Κλείσιμο
Η αρχή της αντιπαράθεσης έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρο Δρίτσα, ο οποίος στηλίτευσε την "κυβερνητική προπαγάνδα":
 
"Ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης, μας λέει, όπως το είχε πει και ο αρχηγός του λίγες ημέρες πριν, πως ο ελληνικός λαός θα σηκώσει τις καταθέσεις του. Πρώτος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, γνήσιος και αυθεντικός, ο κ. Γεωργιάδης θα σηκώσει τις καταθέσεις του. Δεν θα σας ακολουθήσουν, κύριε Γεωργιάδη. Καλείτε τους Έλληνες να συναποθάνουν..." ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
"Για να υπάρχουν καταθέσεις, πρέπει να υπάρχει τραπεζική πίστη. Σε όλο τον κόσμο, όταν η πίστη μειώνεται, φεύγουν και οι καταθέσεις -και όταν αυξάνεται, έρχονται" απάντησε ο ΄Αδωνις Γεωργιάδης.
 
"Λέτε πως θα κρατικοποιήσετε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - κάτι που απαγορεύεται απ΄ τον ιδρυτικό του νόμο. Άρα θα διαρρήξετε τη συμφωνία με την Ευρώπη, στην οποία όμως βασίζεται η τραπεζική μας πίστη. Αν τηρήσετε τη συμφωνία, η τραπεζική πίστη δεν θα χαθεί. Τι θα κάνετε όμως, όταν σας πει "όχι" η Ευρώπη, όπως λέει στον Ολάντ και τον Ρέντζι; (...) Δική μου γνώμη είναι πως έχετε όντως κάποιο κρυφό σχέδιο: Θα σας πουν "όχι" και μετά θα επιχειρήσετε ένα δημοψήφισμα, σαν αυτό που παραλίγο να γίνει τον Νοέμβριο του 2011 και θα αποχαιρετήσουμε την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση πάρα πολύ γρήγορα" ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
 
"Δεν αρμόζουν εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκο κεκτημένο, αλλά θα πρέπει να σέβονται και όλες οι πηγές τα κεκτημένα του Έλληνα πολίτη - και οι εκπρόσωποι της ΝΔ να είναι προσεκτικοί όταν μιλούν για την ελληνική οικονομία" παρενέβη αργότερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος. "Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτές δηλώσεις περί απόσυρσης καταθέσεων υπό οιαδήποτε πολιτική εξέλιξη" συμπλήρωσε.
 
"Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Είναι ατυχέστατη η δήλωση του κ. πρωθυπουργού, όπως ατυχής και ανεύθυνη υπήρξε η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στη Θεσσαλονίκη" παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.
 
Για "μη υπεύθυνη πολιτική στάση" κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον ΄Αδωνι Γεωργιάδη η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση. "Είναι σαν να λένε σε όσους έχουν καταθέσεις, "πάρτε τα χρήματά σας απ΄ τις ελληνικές τράπεζες γιατί μπορεί να κυβερνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση". Αντί να κινδυνολογεί η ΝΔ, ας φροντίσει να μην αναγκαστούν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν και το τελευταίο ευρώ που έχουν στην φοροεπιδρομή" σημείωσε.
 
"Είπα εγώ πως θα φύγουν οι καταθέσεις αν αλλάξει η κυβέρνηση;" απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. "Δηλώνει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ πως θα κρατικοποιήσει το ΤΧΣ που απαγορεύεται απ΄ το Ευρωσύστημα. Αυτό θα μας βγάλει απ΄ το ευρώ" συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης