Αναβάλλει τη σύγκρουση με τους δανειστές ο Τσίπρας

Αναβάλλει τη σύγκρουση με τους δανειστές ο Τσίπρας

Η νέα στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προτάξει τα μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση και να αφήσει για αργότερα τις όποιες μεγάλες ρήξεις και ανατροπές - Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι πλέον συνομιλητής της ηγεσίας της ΕΕ και οι θέσεις του δεν απειλούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Αναβάλλει τη σύγκρουση με τους δανειστές ο Τσίπρας
Στην άκρη βάζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη στρατηγική της σύγκρουσης με τους δανειστές και αναζητεί, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, την οποία θεωρεί θέμα μηνών, ένα σημείο ισορροπίας για την εξεύρεση μιας νέας συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό πρόβλημα.

Με τη δυναμική των θετικών δημοσκοπήσεων και την εμφανή φθορά, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει ουσιαστικά μια πιο ήπια γραμμή: τη σταδιακή κατάργηση του μνημονίου και τη «σαλαμοποίηση» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εφαρμογή του, προτάσσοντας τα μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση και αφήνοντας για αργότερα τις όποιες μεγάλες ρήξεις και τις ανατροπές.

Έτσι, ώστε να κερδίσει χρόνο και κόσμο, να μην προκαλέσει ο ίδιος τη σύγκρουση με τους δανειστές, αλλά όταν αυτή προκύψει αναπόφευκτα, όπως τον προειδοποιούν στελέχη του, να είναι όσο γίνεται πιο προετοιμασμένος.

Ο αέρας εξουσίας που φαίνεται να χτυπά τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μάχη της ΔΕΘ και τα κρίσιμα λάθη της κυβέρνησης, όπως ο ΕΝΦΙΑ, περιορίζουν ταυτόχρονα και την εσωτερική αμφισβήτηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ακόμη και οι ριζοσπαστικές πτέρυγες δείχνουν να παρασύρονται «γλυκά» από το ρεύμα που σπρώχνει το κόμμα προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η ολοφάνερη πλέον στροφή του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον κυβερνητικό ρεαλισμό ή την αναδίπλωση, όπως τον κατηγορούν χαμηλόφωνα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δύο στόχους: Πρώτον, να μην επικρατήσει κλίμα τρομοκρατίας και απειλών από τους ευρωπαίους εταίρους στην επερχόμενη εκλογική μάχη και να μην επιστρέψει η κινδυνολογία περί εξόδου από το ευρώ, που θεωρείται ότι κόστισε την ήττα του 2012.
Κλείσιμο

Γι' αυτό και διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον συνομιλητής της ευρωπαϊκής ηγεσίας και ότι οι θέσεις του δεν απειλούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεύτερον, να κερδίσει χρόνο για την υλοποίηση ενός στοιχειώδους ανθρωπιστικού προγράμματος, το οποίο δεν απαιτεί απαγορευτικά ποσά και ταυτόχρονα αποσυμπιέζει την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, ώστε όλες οι πλευρές να επιχειρήσουν μια νέα συμφωνία, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Για να πετύχει αυτή η νέα προσπάθεια, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένη:

- Να ξεκινήσει μεν με το αίτημα να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, αλλά επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη με την κάθετα αρνητική στάση του Βερολίνου, να μην επιμείνει μέχρι τέλους.

Τουναντίον, στέλνει μηνύματα ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει κι άλλες λύσεις, που μπορεί να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, όπως η επιμήκυνσή του κατά 70 ή 100 χρόνια, όπως δηλώνει ο βουλευτής του κόμματος, οικονομολόγος κ. Γιώργος Σταθάκης. Στο πλαίσιο αυτό, συζητεί κι άλλες «ενδιάμεσες» λύσεις, που να δίνουν διέξοδο προς την ανάπτυξη.

- Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους για την τύχη των τραπεζών, δεχόμενη ακόμη και την εκχώρησή τους στον ISM, το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εγκαταλείποντας πάντως σκέψεις για κρατικοποίησή τους.

Στην ηγετική ομάδα δείχνει να κυριαρχεί η άποψη ότι είναι αρκετός ο έλεγχος μιας επενδυτικής τράπεζας (με την μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) και μιας «ειδικού σκοπού» για τη χρηματοδότηση αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (στην οποία θα εξελιχθεί η Τράπεζα Αττικής).

- Να διατηρήσει τους κεντρικούς στόχους μιας δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως την μη δημιουργία νέων ελλειμμάτων, αλλά με διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Δεν είναι βέβαιο ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε στέρεο έδαφος και ότι μπορεί να ελπίζει σε ένα θετικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό πυκνώνουν οι επίσημες, αλλά κυρίως οι άτυπες επαφές του με την ευρωπαϊκή ελίτ.

Μετά την αμφιλεγόμενη παρουσία του κ. Τσίπρα στο Κόμο, ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Σταθάκης, που φαίνεται να καθορίζουν πλέον την τακτική του κόμματος στα οικονομικά, συναντήθηκαν με τον κ. Γκεόργκ Άσμουσεν, τον άνθρωπο της κυρίας Άνγκελας Μέρκελ στην ΕΚΤ. 

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν από την επεξεργασία και τη διαμόρφωση του ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα περάσει από τις οργανώσεις. Εάν η ηγετική ομάδα εξασφαλίσει την ανοχή της αριστερής βάσης, θα κινηθεί χωρίς προβλήματα προς τη νέα προσαρμογή.

Μάχη για τα ψηφοδέλτια

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει σύντομα εκλογές, οι διεργασίες για το πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτιά του έχουν ήδη φουντώσει στο εσωτερικό του.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι λίστες θα είναι ανοιχτές σε συνεργασίες με δυνάμεις, που δεν θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έτσι βουλευτές της κεντροαριστεράς που θα καταψηφίσουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου, αλλά και εκπροσώπους κινήσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής αλλαγής.

Ο ανταγωνισμός για τα ψηφοδέλτια είναι έντονος καθώς θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας την επόμενη ημέρα. Οι συσχετισμοί στη νέα ΚΟ συνδέονται άρρηκτα και με την πολιτική που θα εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαμάχη γίνεται κυρίως στο τρίγωνο «προεδρικοί – αριστερή πτέρυγα – πασοκογενείς». Οι μεν πρώτοι θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόμματος, η δεύτερη τις δυνάμεις του έχει και σήμερα (30% περίπου), ενώ οι πασοκογενείς πιέζουν τονίζοντας ότι το άλμα προς την αυτοδυναμία θα γίνει με τη δική τους δυναμική εισροή στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, όλες οι πτέρυγες συσπειρώνονται με κάθε τρόπο, ακόμη και μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή που κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα την Τρίτη το απόγευμα για τα εννιά χρόνια από το θάνατο του Κώστα Κάππου. Θα μιλήσουν ο Πάνος Λαφαζάνης, ο Βασίλης Δερμουτζίδης, ο Φίλιππος Προύντζος, και ο Θανάσης Σκαμνάκης (Σινέ Κεραμεικός). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης