Την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει η ομάδα Μπίστη

Την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει η ομάδα Μπίστη

Συλλέγουν υπογραφές σε κείμενο, με το οποίο ζητούν τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, υπό τη μορφή πλέον της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, αφού η «Ελιά» εγκαταλείφθηκε μετά τις ευρωεκλογές απ’ όλους όσοι τη συγκρότησαν

Την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει η ομάδα Μπίστη
Την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργησή του, προκειμένου να δημιουργηθεί η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, προτείνουν στην πραγματικότητα στελέχη, που συμμετέχουν στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Πρόκειται για στελέχη που κυρίως προέρχονται από την πάλαι ποτέ κίνηση των «58» - μεταξύ αυτών ο Νίκος Μπίστης, η Αθηνά Δρέττα και άλλοι – που συλλέγουν υπογραφές σε κείμενο, με το οποίο ζητούν πρακτικά τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, υπό τη μορφή πλέον της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, αφού η «Ελιά» εγκαταλείφθηκε μετά τις ευρωεκλογές απ’ όλους όσοι τη συγκρότησαν.

Παράλληλα και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του εγχειρήματος που προτείνουν, ξεκαθαρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση, «παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παλαιοκομματικές πρακτικές σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη μόνη μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή κυβερνητική λύση»! Επιμένουν δηλαδή στη γραμμή της απόλυτης συμπόρευσης με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Κλείσιμο
Επί της ουσίας και ενόψει του συνεδρίου που έχει εξαγγελθεί για τη ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ. η ομάδα Μπίστη – που περιφέρεται τα τελευταία χρόνια σαν… επιτάφιος πάνω από κομματικά πτώματα της κεντροαριστεράς – προτείνει να συγκροτηθεί Εθνική Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, από κόμματα, κινήσεις, αλλά και πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν και να επεξεργαστεί τη Διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις που θα δοθούν για διαβούλευση προς το Συνέδριο. Μιλά δε για «άμεση εκλογή των συνέδρων με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με ευθύνη των κατά τόπους Επιτροπών», δηλαδή προτάσσει για πρώτη φορά τη δημιουργία χωριστού φορέα με οργανωτική δομή. Προτείνει ακόμη «ένας μικρός αριθμός συνέδρων να οριστεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετάσχουν». Και βέβαια «το Συνέδριο να εκλέξει Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πορείας της Παράταξης και στην οποία θα αποτυπώνεται η συλλογικότητά της». Δεν θέτει μεν ευθέως θέμα αρχηγού, - άρα δεν απαντά προς το παρόν για το ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο νέο σχήμα - αλλά προτείνει να αναλάβει την ηγεσία της ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ. συλλογική ηγεσία.    
 
Το κείμενο της ομάδας Μπίστη έχει ως εξής:
 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
1.       Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Δηλώνουμε παρόντες, γιατί στην κρίσιμη αυτή περίοδο μια ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για την τόσο απαραίτητη πολιτική σταθερότητα, την ανόρθωση της οικονομίας, τη λήψη κοινωνικών μέτρων, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

2.       Για τους ίδιους λόγους, δηλώσαμε παρόντες στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Υποστηρίξαμε την Ελιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

3.       Η εκλογική επίδοση της Ελιάς, που υπερέβη τις δημοσκοπικές προβλέψεις, απέτρεψε την πολιτική αποσταθεροποίηση και τον κλονισμό της σημερινής κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, η οποία, παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παλαιοκομματικές πρακτικές σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη μόνη μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή κυβερνητική λύση. Απέτρεψε επίσης τη σύνθλιψη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας στις συμπληγάδες του επιχειρούμενου δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε το δρόμο για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, στο πλαίσιο πλέον της Δημοκρατικής Παράταξης.

4.       Σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Η κρισιμότητα των επόμενων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς.

5.       Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση του τρίτου πόλου. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

6.       Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις.Των δυνάμεων που είναι σε θέση να διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας στο ορατό μέλλον.

7.       Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Θέλουμε μαζί τους να αλλάξουμε την κοινωνία με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη και που κλονίζουν το σύστημα υγείας. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν δημιουργικά στην πατρίδα μας, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα αξιοποιούν το ταλέντο και τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους εφόδια.

8.       Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, θα πρέπει να συγκροτήσουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς να καταλύεται η αυτοτέλεια και ο διακριτός ρόλος των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν, αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης και συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

9.       Η υπέρβαση του παλιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθεί ούτε με παρθενογενέσεις ούτε από μεσσίες, αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την επιβίωση της χώρας με τεράστιο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Εξάλλου, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όσοι έχουν την φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή.

10.     Η ανάγκη για συνέχεια, ενότητα, ανανέωση της παράταξης, επιβάλλει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες όμως θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε συνθήκες και  να εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα για έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας, τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αντιπροσωπευτικότητα, τη συλλογικότητα. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν πρακτικά στην πορεία προς το Συνέδριο ώστε να αρθούν καχυποψίες και να αποτραπούν φαινόμενα είτε ηγεμονισμού είτε μικρομεγαλισμού.

11.     Για όλους αυτούς τους λόγους, το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα πρέπει να είναι πραγματικά ανοικτό, ώστε όλοι να  μπορούν να εκφράσουν ισότιμα τις απόψεις τους και να συμβάλουν στην επεξεργασία ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο ανανέωσης σε πρόσωπα και σε ιδέες, αντάξιο των χιλιάδων πολιτών που στηρίζουν τη Δημοκρατική Παράταξη, και όχι ένα συνέδριο των μηχανισμών. Ένα συνέδριο ελπίδας και προοπτικής.

12.     Για το σκοπό αυτό προτείνουμε η Εθνική Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα συγκροτηθεί από κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να επεξεργαστεί τη Διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις που θα δοθούν για διαβούλευση προς το Συνέδριο. Η πλειοψηφία των συνέδρων να προκύψει από άμεση εκλογή με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με ευθύνη των κατά τόπους Επιτροπών, και ένας μικρός αριθμός συνέδρων να οριστεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετάσχουν. Τέλος, το Συνέδριο να εκλέξει Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πορείας της Παράταξης και στην οποία θα αποτυπώνεται η συλλογικότητά της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης