Η νέα Κομισιόν: Επίτροπος Οικονομικών ο Μοσκοβισί, Μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος

Η νέα Κομισιόν: Επίτροπος Οικονομικών ο Μοσκοβισί, Μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος

Το παζάρι του Βερολίνου με τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κατανομή των αρμοδιοτήτων - Τι παίρνει η Γερμανία, τι ζητά η Βρετανία - Η Ελλάδα φαίνεται να καταλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης

Η νέα Κομισιόν: Επίτροπος Οικονομικών ο Μοσκοβισί, Μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί στη θέση του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ στην Επιτροπή Γιουνκέρ, καθώς το Βερολίνο παρά τις επιφυλάξεις του αποφάσισε να υποχωρήσει απέναντι στην πίεση των Παρισίων καθώς και στην αποφασιστικότητα του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Με τη Γαλλία να εμφανίζεται περισσότερο αποδυναμωμένη από ποτέ εντός της Ε.Ε, τόσο λόγω της επικράτησης του Εθνικού Μετώπου στις ευρωπαϊκές εκλογές, όσο και λόγω της απροθυμίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ βλέπει τον ορατό κίνδυνο να μείνει χωρίς κανένα σημαντικό ευρωπαικό πόστο για τα επόμενα χρόνια.

Με τον Λουξεμβούργιο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας και τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γαλλία αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά μια ισχυρή οικονομική θέση, την ώρα μάλιστα που την προεδρία του Eurogroup θα αναλάβει ο Ισπανός Λουίς Ντε Γκίντος στα μέσα του 2015.

Κλείσιμο
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Ολάντ επανέλαβε τη θέση του στον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σαββάτου. Ωστόσο για να καθησυχάσει το Βερολίνο ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ενδέχεται να ορίσει τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον Όλι Ρεν στην Κομισιόν, ως αντιπρόεδρο της Επιτροπής και «υπέρ-Επίτροπο» αρμόδιο για το συντονισμό των επενδύσεων και την ανάπτυξη, βάσει του σχεδίου επενδύσεων 300 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Γιουνκέρ.

Το Βερολίνο, παρόλο που αρχικώς ενδιαφερόταν να διατηρήσει τον Γκίντερ Έτινγκερ στη θέση του Επιτρόπου Ενέργειας ή να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου από τον Βέλγο Κάρελ ντε Χουχτ, ενδέχεται να λάβει το πόστο του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, θέση που κατέχει ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια.

Ο «ευρωπαϊκός Κύβος του Ρούμπικ», ήτοι η τελική σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, (8-10 Σεπτεμβρίου) καθώς το Βέλγιο δεν έχει ορίσει ακόμα υποψήφιο Επίτροπο και ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ζητεί περισσότερες γυναίκες για να αποφύγει μια κόντρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο στα τέλη Οκτωβρίου θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την νέα Επιτροπή.

Το Λονδίνο ενδέχεται να λάβει το πόστο του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, θέση που κατέχει ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να εξαιρεθούν οι αρμοδιότητες για την χρηματοπιστωτική αγορά από τον νέο Επίτροπο και να προστεθούν οι αρμοδιότητες για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, θέση που κατέχει η Ολλανδή Νέλι Κρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα φαίνεται τελικά να λαμβάνει το πόστο του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης