Συνάντηση Χαρδούβελη - Σούρλα για νοθεία καυσίμων, offshore και «κόκκινα» δάνεια

Συνάντηση Χαρδούβελη - Σούρλα για νοθεία καυσίμων, offshore και «κόκκινα» δάνεια

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνεια πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση

Συνάντηση Χαρδούβελη - Σούρλα για νοθεία καυσίμων, offshore και «κόκκινα» δάνεια
Το λαθρεμπόριο και η νοθεία των καυσίμων, η φοροδιαφυγή μέσω των offshore εταιρειών και  τα κόκκινα δάνεια ήταν το αντικείμενο της  συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γενικό  Γραμματέα Διαφάνειας Γιώργο Σούρλα.

Κατά την συνάντηση επισημάνθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι «οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν», αλλά «αν όμως τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες».   

Κατόπιν αυτού,  θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων και ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από πενταετίας.

Κλείσιμο
Τέθησαν επίσης τα θέματα των offshore εταιρειών και η φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου που επιτυγχάνεται, μέσω των εταιρειών αυτών, ενώ ο κ. Σούρλας πρότεινε «να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση».

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια που έχουν ανέλθει στο ύψος των 42 δισ. ευρώ, ο κ. Σούρλας επεσήμανε ότι «είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα».

Μετά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Σούρλας δήλωσε: «Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης